fbpx
Skip to main content
Vitamini

UPOZORENJE: Manjak OVOG vitamina može dovesti do gubitka vida, oslabljenog pamćenja i još mnogo toga!

Foto: Profimedia
Dobro obratite pažnju...

Vitamin B12 ima veoma važnu ulogu u organizmu – održava nervne ćelije, održava mozak zdravim, a uključen je i proizvodnju energije. Jako je važan za formacije crvenih krvnih ćelija i kreiranje DNK. Osim toga, sprečava razvoj ozbiljne vrste anemija koja se zove megablastična anemija.

Osobama starosti od 14 godina potrebno je 2,4 mikrograma vitamina B12 dnevno, trudnicama 2,6, a dojiljama 2,8 mikrograma dnevno.

POŽURITE U MERIDIAN! Ovo se NE PROPUŠTA, osam neverovatnih prilika da ZARADITE na mečevima Lige Evrope

POŽURITE U MERIDIAN! Ovo se NE PROPUŠTA, osam neverovatnih prilika da ZARADITE na mečevima Lige Evrope

Da biste imali bolju predstavu o tome, znajte da se u jednoj šolji od 250 mililitara kravljeg mleka nalazi 1,6 mikrograma ovog vitamina. U 170 grama grčkog jogurta nalazi se 0,3 mikrograma vitamina B12, a dva jaja sadrže 1,2 mikrograma.

vitamini
vitamini
Foto: Profimedia

Ako pojedete 100 grama kuvane ribe unećete 1,9 mikrograma vitamina B12, dok 100 grama skuvanih pilećih prsa sadrži 0,5 mikrograma ovog vitamina.

Dakle, kao što vidite, nije tako teško uneti ovaj važan nutrijent.

Ali, generalno govoreći, vitamin B12 se prirodno nalazi samo u proizvodima životinjskog porekla – mesu, morskim plodovima, mlečnim proizvodima i jajima. S obzirom na to da je danas sve više vegetarijanaca, važno je napomenuti da nedostatak vitamina B12 može da ima ozbiljne posledice.

Nova metoda za brzu dijagnostiku koronarne bolesti donosi revolucionarne promene!

Nova metoda za brzu dijagnostiku koronarne bolesti donosi revolucionarne promene!

Najpre, važno je da znate da jetra taloži rezerve ovog vitamina i do pet godina, tako da do manjka vitamina B12 neće doći istog trenutka kada prestanete da jedete meso i hranu životinjskog porekla.

žena pije tabletu
Foto: Profimedia

Elem, manjak vitamina B12 može da rezultira umorom, smanjenim nivoom energije i problemima sa stomakom. Ozbiljnije posledice nedostatka ovog vitamina su gubitak vida, problemi sa pamćenjem, palpitacija (preskakanje) srca.

Ljudi koji imaju najveći rizik od manjka ovog vitamina su stariji ljudi, vegetarijanci i bebe koje doje majke koje ne jedu proizvode životinjskog porekla.

Ok, da li su vam onda potrebni suplementi vitamina B12?

Nutricionistkinja Melisa Mejer kaže da, ukoliko se pridržavate vegetarijanskog režima ishrane, verovatno jesu. U suprotnom, velike su šanse da ga već unosite dovoljno hranom.

Pročitajte i:

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd