fbpx
Skip to main content
Kako se pravilno našminkati

UŽAS! Kada nosimo šminku, ove STRAHOTE se dešavaju sa našim organima!

Foto: Profimedia
Preko kože otrovi ulaze u krvotok a onda...

Ljudi skoro 5.000 godina koriste šminku kako bi naglasili crte koje su se u to vreme smatrale privlačnim i sakrili mane.

Pravi HAOS u vašem telu: Pogledajte ŠTA se dešava kada popijete kafu na PRAZAN STOMAK!

Međutim, šminka nikada nije bila opasnija nego danas.

Da li ste znali da i naša koža može da doživi ORGAZAM? Osećaj je svima poznat a evo kada se dešava

puder
Foto: Profimedia

Svi kozmetički prozivodi, od osnove do pudera sadrže veliki broj hemikalija. Način na koji neke od njih utiču na kožu može da dovede do njene suvoće, perutanja, pa čak i alergijskih reakcija.

Još više zabrinjava podatak da ove hemikalije mogu da prodru u dublje slojeve kože i uđu u naš krvotok. Ako su one toksične, onda hronična izloženost može da predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik.

Šminka je već neko vreme realna opasnost. Brojna istraživanja pokazala su da se u pojedinim kozmetičkim proizvodima nalaze nedozvoljene količine olova.

Slatkiši vam više neće biti na pameti: Namirnice koje će zadovoljiti vašu potrebu za slatkim

Ovo su neke od najštetnijih hemikalija u kozemtičkim proizvodima koje je otkrila studija Fonda za rak dojke:

Kadmijum

Mekani metal koji je povezan sa prestankom rada bubrega, bolestima kostiju, pa čak i rakom. Istraživači veruju da ova hemikalija postaje toksična u znatno manjim količinama od one koju preporučuje Svetska zdravstvena organizacija.

Letnji puder i maskara!
Foto: Profimedia

Toluen

Razređivač koji može da ošteti nervni sistem i dovede do neuroloških poremećaja kao što je demencija. Pronađen je u nekoliko proizvoda za nokte, ali i pojedinim bojama za kosu.

Benzofenoni

Ova hemikalija se uglavnom koristi u bazama kako bi nas štitila od štetnih UV zraka. Međutim, članak objavljen u žurnalu “Dermatitis” tvrdi da benzofenoni mogu da dovedu do alergijskih reakcija kao što su osipi, ali i izazovu anafalaktički šok. Uglavnom se mogu naći u balsamma za usne, laku za nokte, mirisima, šamponima i sprejevima za kosu.

Za samo 10 minuta na dan skinite salo sa struka uz ovih 9 vežbi u roku od 30 dana (VIDEO)

Parabeni

Ove hemikalije dodaju se kozmetičkim proizvodima kako bi sprečili razmnožavanje bakterija. Međutim, jedno istraživanje pronašlo je prisustvo ove hemikalije u tkivu raka dojke. Uglavnom se koristi u parfemima, ali može se naći i u šamponima i losionima.

Olovo

Teški metal prisutan u velikim broju kozmetičkih proizvoda je veoma toksičan ako dospe u krvotok i može da izazove neurološke probleme, neplodnost i rak.

Najčešće se može naći u karminima, maskarama i bojama za kosu.

Letnji puder i maskara!
Foto: Profimedia

Talk

Ovaj mineral koristi se najčešće u puderima, a u pojedinim slučajevima može biti kontaminiran azbestom koji je poznat kao kancerogen. Postoji veliki broj studija koje talk povezuju sa rakom jajnika, sudeći po istraživanju objavljenom u Evropskom žurnalu za prevenciju raka.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Mist
-1 Beograd