fbpx
Skip to main content
devojka

Tamo dole vam “miriše” na pokvarenu ribu - EVO ŠTA se događa sa vašom VAGINOM!

Foto: Profimedia
Zbog čega nastaje neprijatan miris i kako ga se zauvek rešiti?

Neprijatan miris koji dolazi iz vagine je zapravo česta pojava i mnogo žena se muči sa njim. Može biti posledica loše higijene, uložaka ili nošenja neadekvatnog veša, ali ipak trebalo bi da znate kada je vreme da se javite svom ginekologu.

Ako pripadate grupi žena koje ma koliko poštovale higijenu intimnog područja i dalje osećaju neprijatan miris, znajte da prvo morate da otkrijete uzrok, pa tek onda da ga lečite.

Postoji nekoliko razloga za pojavu neprijatnog mirisa iz vagine:

- Nažalost, ne postoji dovoljno studija i istraživanja koja su se bavila problemom vaginalnog mirisa, niti je tačno objašnjeno kakav je miris normalan, a koji nije. Međutim, treba da znate da ukoliko primećujete vrlo jak miris, šanse da se u korenu vašeg problema nalazi infekcija vrlo su velike - kaže Rahiv Gala, profesor sa odseka ginekologije na medicinskom fakultetu u Nju Orleansu.

NEĆETE VEROVATI! U Australiji je OVO specijalitet

NEĆETE VEROVATI! U Australiji je OVO specijalitet

Porede je sa VANZEMALJCEM! Slavna pevačica NEPREPOZNATLJIVA - kažu da je imala 20 PLASTIČNIH OPERACIJA

Porede je sa VANZEMALJCEM! Slavna pevačica NEPREPOZNATLJIVA - kažu da je imala 20 PLASTIČNIH OPERACIJA

ŠTITI OD ZRAČENJA, UBLAŽAVA MENSTRUALNE TEGOBE! Ova NAMIRNICA najbolja je za JAČANJE imuniteta i zdravlja!

ŠTITI OD ZRAČENJA, UBLAŽAVA MENSTRUALNE TEGOBE! Ova NAMIRNICA najbolja je za JAČANJE imuniteta i zdravlja!

Takođe, treba da znate da se neke infekcije manifestuju neprijatnim vaginalnim mirisom, a neke ne.

Bakterijska vaginoza (povećan razvoj bakterija u vagini) izaziva otpuštanje jakog mirisa, koji podseća na miris ribe. Isti miris proizvodi i trihomonijaza, polno prenosiva bolest koju izaziva parazit Trihomonas vaginalis.

Ginekolog
Ginekolog
Foto: Profimedia

Ali, kod oko trećine žena koje imaju vaginalni miris, postoji neki drugi uzrok koji se krije iza infekcije.

- Hronična opstipacija, preterano znojenje, loša higijena i urin na donjem vešu mogu biti uzrok neprijatnog mirisa - objašnjava Gala i dodaje da i nošenje uske odeće može izazvati neprijatan miris u predelu vagine, a to se dešava zato što znoj i bakterije zbog takvog oblačenja ostaju zarobljeni na koži.

Uzrok može biti i prevelika telesna masa: ukoliko postoji višak kože, zbog kojeg se javljaju pregibi, na tim mestima znoj ostaje zarobljen i izaziva neprijatan miris.

Vaginalni miris se može menjati i tokom menstrualnog ciklusa, dešava se da žene dok vežbaju izluče malo urina, a nošenje uloška u tom trenutku možete izazvati neželjeni miris.

Ginekolog
Ginekolog
Foto: Profimedia

Ukoliko je žena zabrinuta u vezi sa vaginalnim mirisom, trebalo bi da poseti lekara koji će otkriti uzrok problema putem rutinskih testova i uvideti da li se problem može rešiti bez terapije. Sa druge strane, ako je uzrok mirisa infekcija, pacijentkinja će dobiti antibiotik ili neki drugi tretman koji će ukloniti uzrok neprijatnog mirisa.

- Ono što možete uraditi da sprečite ovaj neželjeni miris je da nosite pamučni donji veš, kao i da ga redovno menjate, odeću koja nije previše tesna - savetuje Gala. Mršavljenje će takođe pomoći, ukoliko je uzrok problema višak kože oko vaginalnog područja

Iako možda padnete u iskušenje da kupite neki proizvod koji bi maskirao neprijatan miris vagine, Rahiv Gala savetuje da to ne radite, jer takvi preparati nemaju nikakvih zdravstvenih benefita:

- Mogu vam ponuditi kratkotrajno rešenje problema i olakšanje, ali postoje indicije da oni zapravo povećavaju rizik od razvoja bakterijske vaginoze, gljivičnih infekcija, kao i zapaljenja karlice - kaže Gala.

Bakterije
Foto: Profimedia/ilustracija

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Mist
0 Beograd