fbpx
Skip to main content
Vakcina

IMUNOLOG OTKRIVA! Ovako DELUJE VAKCINA kada je PRIMITE, a njeno DEJSTVO je odloženo!

Foto: Profimedia
Evo o čemu se radi!

Pitanje koje muči mnoge ovih dana je vakcina protiv koronavirusa, kakvo je dejstvo ovog leka i da li postoje neželjena dejstva, kao i koliko dugo smo bezbedni nakon vakcinacije.

Najbrži test ličnosti: Saznajte šta BRADA govori o karakteru muškarca

Najbrži test ličnosti: Saznajte šta BRADA govori o karakteru muškarca

Voće koje DIJABETIČARI MORAJU IZBEGAVATI, a evo šta mogu da jedu ukoliko su ljubitelji slatkih plodova!

Voće koje DIJABETIČARI MORAJU IZBEGAVATI, a evo šta mogu da jedu ukoliko su ljubitelji slatkih plodova!

vakcina
vakcina
Foto: Profimedia

 - Kad čoveku unesete antigen, unesete ga u određenoj dozi i imuni sistem reaguje. Imunom sistemu za razvoj specifične imunosti, tačno usmerene na određeni patogen, potrebno je oko sedam dana. Antitela počinju da se stvaraju oko šestog dana, do devetog dana raste koncentracija imunih mehanizama odgovornih za eliminaciju patogena. Kod neke vakcine nakon tri nedelje, a kod neke četiri, ponovno dajete drugu dozu, isti antigen koji je već prethodno reagovao i tada dobijete još jaču reakciju, snažni imuni odgovor: veliki broj imunih (memorijskih) stanica koje očekuju dolazak pravog antigena ili antigena koji je prisutan na živom patogenu, kako bi ga odmah pri ulasku u organizam eliminisali -  objasnio je imunolog prof. Zlatko Trobonjača sa Katedre za fiziologiju, imunologiju i patofiziologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Rijeci.

Kad je reč o vakcini protiv korona virusa SARS-CoV-2 koja se daje u dve doze, dve nedelje nakon prve doze može se očekivati određeni stepen imuniteta. Ona u toj fazi možda ne bi sprečila nastanak bolesti, ali bi sigurno sprečila nastanak težih oblika bolesti. Nedelju dana nakon druge doze postiže se vrlo snažna imunost koja će potpuno sprečiti infekciju kovid-19.

vakcina
Foto: Profimedia

 -  Kada bi osoba deset dana nakon prve doze vakcine zanemarila epidemiološke mere i izložila se kontaktu sa virusom, može se razboleti, i to punom snagom bolesti. Ne bi se smelo izlagati pre druge doze, a tek 7-8 dana nakon druge doze vakcine osoba imaće dovoljno razvijenu imunost. Svi se mi razlikujemo, pa manji deo možda neće biti potpuno zaštićen. Ali ako se i razbole, sigurno je da će oboleti lakše i bolovati kraće - objašnjava hrvatski imunolog.

 

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Mist
-5 Beograd