Skip to main content
Vremenska prognoza, šetnja, kej

Lagana i svakodnevna AKTIVNOST pored koje ćete ZABORAVITI na lekove za PRITISAK!

Srbija Danas / Jelena Obradović
Pola sata laganog hoda vas može preporoditi!

Stručnjaci sa Univerziteta Zapadne Australije su otkrili da ovakva aktivnost ima zaštitni efekat tokom ostatka dana. Oni su pratili 67 starijih odraslih osoba i otkrili da 30 minuta laganog hoda ujutro pomaže da se snizi krvni pritisak, tokom dana.

"I za muškarce i za žene, stopa smanjenja krvnog pritiska nakon vežbanja i pauze u sedenju približila se onoj koja se može očekivati od lekova za pritisak u ovoj populaciji", rekao je vodeći istraživač Majkl Viler.

hipertenzija
Foto: Profimedia

Visok krvni pritisak naziva se još i "tihi ubica" jer simptomi često ostaju nezapaženi sve dok ne bude prekasno, preneo je "San" (The Sun). 

"Kako se procenat onih koji imaju prekomernu težinu sa povišenim krvnim pritiskom povećava sa godinama, usvajanje strategije koja bi uključivala kombinovanje vežbi sa pauzama u sedenju može biti važno za kontrolu i sprečavanje razvoja visokog krvnog pritiska”, ocenio je Viler.

Britanska fondacija za srce pozdravila je studiju, objavljenu u časopisu Hipertenzija, ocenivši da je 30 minuta jutarnje vežbe dobro i za mentalno zdravlje.

"Ova studija podržava ogroman broj dokaza koji pokazuju da redovna fizička aktivnost može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i pomoći da se smanji rizik od srčanog i moždanog udara”, rekla je viša kardiološka sestra u britanskoj fondaciji Kris Alen.

JAPANSKA TERAPIJA: Reguliše mnoge česte bolesti i to pomoću VODE!

JAPANSKA TERAPIJA: Reguliše mnoge česte bolesti i to pomoću VODE!

Ovo je druga studija australijskih stručnjaka. U prvoj je otkriveno da 30 minuta intenzivnog vežbanja uveče ne utiče na spavanje - ali može pomoći da se smanji glad. 

Ta studija, objavljena u časopisu Eksperimental pokazala je da fizička aktivnost noću nije uticala na spavanje. 

Kako je objavljeno, večernja vežba je takođe rezultirala većim smanjenjem hormona koji stimuliše glad u poređenju sa vežbanjem ranije u toku dana.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Mist
8 Beograd