Skip to main content
pilula za dan posle

Želiš da prestaneš s kontracepcijskim pilulama? Evo ŠTA može da se desi u tvom ogranizmu!

Foto: Profimedia
Dobro obrati pažnju...

Kontraceptivne pilule ne samo da štite od neželjene trudnoće, već pomažu i u regulisanju ciklusa, ublažavaju grčeve... Ali, šta se dešava kada prestanete da ih uzimate?

- Odluka da prestanete da uzimate pilule za kontracepciju je lična - kaže endokrinolog dr Nikol Nojes. I razlozi za to su različiti, ali bez obzira na to koji je razlog, evo šta možete da očekujete kada prestanete da uzimate pilule.

Ne prekidajte terapiju PROTIV ALERGIJE: Evo i zašto!

Ne prekidajte terapiju PROTIV ALERGIJE: Evo i zašto!

Možda će vam se pojaviti bubuljice

Kada uzimate pilule za kontracepciju, snižava se nivo testosterona, pa je moguće da vam se na koži pojave bubuljice, kaže ginekolog dr Alisa Dvek. Ali, kada prestanete da ih uzimate, nivo ovog hormona se vraća u hormalu, što može da pogorša akne.

Dobra vest je da u većini slučajeva te bubuljice ubrzo prođu, kada se telo navikne na promenjen nivo hormona.

NE IGNORIŠITE PRITISAK U OČIMA: To je alarm da možete dobiti GLAUKOM, a onda ni operacija ne pomaže - SLEPI STE!

NE IGNORIŠITE PRITISAK U OČIMA: To je alarm da možete dobiti GLAUKOM, a onda ni operacija ne pomaže - SLEPI STE!

Možda ćete imati veći ili manji libido

Neki ljudi kažu da imaju veću seksualnu želju otkako piju kontraceptivne pilule jer više ne brinu o neželjenoj trudnoći, kaže ginekolog dr Alison Edelman. Kakav god da su pilule imale uticaj na vas, moguće je da će se sada to promeniti zbog pada nivo testosterona nakon "skidanja" sa pilule.

GRČEVI U NOGAMA SU OPASAN SIMPTOM: Evo na šta ukazuje bol u listovima i butinama!

GRČEVI U NOGAMA SU OPASAN SIMPTOM: Evo na šta ukazuje bol u listovima i butinama!

Menstruacija će se promeniti

Već vam je jasno da kontraceptivne pilule imaju veliki uticaj na menstruaciju, tako da će i prestanak uzimanja pilula imati uticaj. Ukoliko ste duže vremena uzimali pilule, moguće je da nakon prestanka menstruacije budu neredovnije, zbog hormonskih promena. Ako vas iz bilo kog razloga promena menstruacije zabrine, razgovarajte sa lekarom.

Pilule za kontracepciju
Foto: Profimedia

Moguće su promene kilaže

Neke žene smršaju, a neke se ugoje nekoliko kilograma nakon prestanka uzimanja pilule. Istraživanja pokazuju da trećina žena smrša posle prestanka uzimanja kontraceptivnih pilula, trećina se ugoji, a trećina zadrži istu kilažu, kaže dr Dvek.

Ako skinete koji kilogram, najverovatnije ste izgubili vodu, s obzirom na to da pilule mogu da zadrže vodu u organizmu.

Možda ćete ređe imati glavobolje

Glavobolje nisu česte nuspojave kontraceptivnih pilula, ali se dešava da zbog promene nivoa estrogena žene koje ih uzimaju imaju češće glavobolje, posebno ako su inače sklone migrenama. U tim slučajevima, prestanak uzimanja kontraceptivnih pilula može da dovede do sve ređih glavobolja.

Možda će vam opadati kosa ili će postati gušća

S ozbirom da i uzimanje i prestanak uzimanja kontraceptivnih pilula dovode do hormonskih promena, može se desiti da vam kosa opada ili da postane gušća. Iako može da deluje strašno, to nije nikakav zdravstveni problem.

Možda nećete odmah moći da zatrudnite

Iako žene iz različitih razloga prestaju da uzimaju pilule, neke to rade jer odlučuju da osnuju porodicu. Ipak, nemojte da brinete ako ne uspete odmah nakon prestanka da ostanete u drugom stanju jer hormonima i menstrualnom ciklusu treba neko vreme da se vrate u normalu.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
18 Beograd