fbpx
Skip to main content
vagina

A ŽENE GA SE RETKO SETE: Osećate čudan miris vagine? Moguće da je OVO razlog!

Foto: Profimedia
Obratite pažnju.

Ako u intimnim delovima osećate svrab i neprijatan miris, najverovatnije vas muči bakterijska vaginoza, čest problem žena koji se često meša sa gljivičnom infekcijom. Zato, kada sledeći put osetite da vam vagina neprijatno miriše, setite se ovih stvari.

AKO MIRIS PODSEĆA NA RIBU, SAMO JEDAN SCENARIO JE MOGUĆ

- Ključni simptom bakterijske vaginoze i iritacije je sivkasti iscedak sa vrlo neprijatnim mirisom, nalik ribi - objašnjava Fahime Sazan, ginekološkinja iz Njujorka. Većina žena tada zaključi da se radi o gljivičnoj infekciji i odlazi u apoteku. Međutim, simptomi nikako da odu i nastaje frustracija, i to sve zato što lečite problem koji nemate.

POČNITE VEĆ DANAS: Zbog ove jednostavne navike živećete 7 godina DUŽE!

- Nažalost, većina žena svaki svrab vagine pripisuje gljivičnoj infekciji. Međutim, jedina sličnost između vaginoze i gljivica je svrab. Kada imate gljivičnu infekciju, nema mirisa dok se kod vaginoze javlja neprijatan miris. Uz to, kada imate gljivičnu infekciju, iscedak je sirast i bele boje, dok je kod vaginoze sive boje - zaključuje ova lekarka.

vagina
Foto: Profimedia

NIJE POLNO PRENOSIVA

Vaginoza je zapravo neumereno razmnožavanje bakterija koje i inače žive u vagini i ne prenosi se seksualnim putem. To je isključivo ženska bolest i muškarci nemaju nikakve veze sa njom, niti su od nje ugroženi. Međutim, uprkos tome, seks i dalje nosi rizik od ove bolesti.

OD ŽIVOG LEŠA DO OBLINA IZ SNOVA: Ova devojka je PRIRODNIM putem od svog tela napravila ČUDO

- Semena tečnost ili čak i samo lubrikant kojim je namazan kondom može da poremeti pH vrednost vagine. Dakle, nije partner kriv već seks. Tu su i drugi faktori rizika poput stresa, bolesti ili antibiotika - objašnjava Fahime.

LEZBIJKE SU U VEĆOJ OPASNOSTI

Kako objašnjava ova lekarka, sa vaginozom mnogo češće imaju problema žene koje imaju seks sa istim polom. Lekari i dalje nemaju odgovor zašto je to tako - možda zbog više oralnog seksa, jer mikrobiološka flora u ustima ne odgovara onoj u vagini.

Devojku boli vagina
Foto: Profimedia

VAGINOZA JE NAJČEŠĆI UZROK KADA VAS BRINE ISCEDAK

Oko 50 odsto žena će se u svom plodnom periodu makar jednom susresti sa vaginozom, tvrde ginekolozi.

TREBAĆE VAM ANTIBIOTIK

Ima dva načina za lečenje vaginoze. Prva je oralni antibiotik, drugi je vaginaleta. Većina žena se odlučuje za antibiotike, ali ako imate osetljivu crevnu floru, bolje se prebacite na vaginalete.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
28 Beograd