fbpx
Skip to main content
zubi

STOMATOLOZI PREPORUČUJU: Evo koliko puta DNEVNE je potrebno da PERETE ZUBE, ovako ostaju zdravi

Foto: Profimedia
Desni takođe!

Ako ste se pitali koliko je puta dnevno dovoljno da peremo zube, najrelevantniji svetski stručnjaci iz Američkog udruženja stomatologa savetuju da to činite dva puta dnevno, ujutro i uveče sa četkicom meke dlake. Udruženje takođe predlaže da se zubi peru najmanje dva minuta, tako da svaki zub detaljno iščetkate.

Osim četkanja, važno je i čišćenje prostora između zuba i to jednom dnevno, za što se može koristiti zubni konac koji pomaže u uklanjanju kamenca i naslaga hrane koje često zaglave ispod linije desni i između zuba.

IZOBLIČILA SE TOTALNO: Poznata GLUMICA se UGOJILA 25 KILOGRAMA, a zatim SMRŠALA uz ovaj REŽIM ISHRANE

IZOBLIČILA SE TOTALNO: Poznata GLUMICA se UGOJILA 25 KILOGRAMA, a zatim SMRŠALA uz ovaj REŽIM ISHRANE

ZATRUDNELA UZ POMOĆ SUROGATA, pa DALA DETE NA USVAJANJE: Stigla paprena tužba, oglasili se advokat i socijalni radnici!

ZATRUDNELA UZ POMOĆ SUROGATA, pa DALA DETE NA USVAJANJE: Stigla paprena tužba, oglasili se advokat i socijalni radnici!

Ako često preskačete čišćenje koncem, na tim se delovima skupljaju bakterije koje povećavaju rizik od karijesa i drugih dentalnih problema. Važno je i da mala deca uz pomoć roditelja praktikuju dobru oralnu higijenu, i to od najranijeg doba pojavljivanja prvih zuba.

- Možete koristiti i malu količinu paste za zube sa fluorom, otprilike veličine zrna pirinča - savetuju američki stomatolozi kod najmlađih.

Deca od tri do šest godina mogu na svoju četkicu da stave pastu s fluorom veličine graška, a roditelji mogu da im pomognu da zajedno operu zube ujutro i uveče. Budući da su deca sklona gutanju paste za zube, nadgledajte pranje dok je sami ne ispljunu tokom četkanja.

zubi
zubi
Foto: Profimedia

Što se događa ako ne peremo zube?

Odlazak u krevet bez pranja zuba s vremena na vreme verojatno neće uzrokovati dugotrajne probleme, ali redovno preskakanje hoće, a najčešći problemi koji se javljaju zbog nedovoljno čestog četkanja su skupljanje naslaga i karijes.

Bakterije u stvorenom kamencu mogu izazvati eroziju gleđi, što vremenom može uzrokovati i stvaranje karijesa, pa čak i razvoj gingivitisa, oblika rane bolesti desni koja uzrokuje upalu desni, zbog čega desni bole i krvare.

tečnost
tečnost
Foto: Profimedia

Gingivitis koji se pogorša može dovesti do parodontitisa koji uzrokuje povlačenje zubnog mesa od zuba, a može rezultirati i gubitkom delova kostiju i ispadanjem zuba. To pokazuju rezultati velike studije iz 2019. godine koji su još jednom potvrdili da pravilna oralna higijena može smanjiti rizik od bolesti srca.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
29 Beograd