clear sky
18°C
29.05.2024.
Beograd
eur
117.1153
usd
107.6427
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Veslački savez Srbije odgovorio na optužbe da najbolji neće ići na kvalifikacije za OI

14.05.2024. 19:33
Piše:
Srbija Danas
Miloš Vasić, Martin Mačković
Miloš Vasić, Martin Mačković / Izvor: MN Press

Najbolji srpski veslači neće imati pravo nastupa u kvalifikacijama za Olimpijske igre 2024, saopštio je danas VK Partizan.

- Po svim sportskim kriterijumima i pokazanom visokom kvalitetu, dubl skul Mačković/Pimenov imao bi šansu za najviši plasman i na samim OI. VSS je, međutim, ostao pri svojoj odluci i pored očigledne i svima poznate ogromne razlike u kvalitetu pomenutih ekipa - navodi se između ostalog u saoptenju Partizana (ceo tekst pročitajte ovde).

Zbog svega toga se oglasio i Veslački savez Srbije.

Njihov odgovor puštamo u celosti.

- Povodom neosnovanih izjava i optužbi bez činjenica upućenih Veslačkom savezu Srbije od strane pojedinaca iz Veslačkog kluba "Partizan", kojima se omalovažava rukovodstvo saveza i nipodaštava rad angažovanih vrhunskih sportskih stručnjaka sa višegodišnjom uspešnom trenerskom karijerom, Veslački savez Srbije je izdao sopštenje za javnost u kojem se navodi da takve izjave nemaju nikakvu sportsku težinu, a da su optužbe stručno neutemeljene.

Jedini cilj takvih "ispada" pojedinaca iz Veslačkog kluba "Partizan" jeste da se degradira krovni savez srpskog veslačkog sporta, kao i da se potcene uspešni rezultati rada rukovodstva i sportskih stručnjaka angažovanih u savezu - ističe se u saopštenju Veslačkog saveza Srbije.

U saopštenju za javnost Veslačkog saveza Srbije se dalje objašnjava da su najnovije optužbe izrečene i iznete na društvenim mrežama od strane trenera Veslačkog kluba "Partizan", Nikole Stojića, potpuno neosnovane i da imaju za cilj zamenu teza koje se tiču odluke nadležnih sportskih stručnjaka u Veslačkom savezu Srbije u vezi sa učešćem posada na "Finalnoj olimpijskoj kvalifikacionoj regati (FOPQR)" koja će biti održana od 19. do 21. maja u Lucernu i na "2. Svetskom kupu u veslanju (WRCII)" koji će se održati od 24. do 26. maja takođe u Lucernu, odnosno odluke da se ne prijavi posada "dubl skula" koju bi činili veslači Martin Mačković i Nikolaj Pimenov.

Podsetimo, Martin Mačković je zajedno sa Milošem Vasićem bio u sastavu posade "dvojac" koju je trenirao Nikola Stojić i koja je na izbornoj trci početkom aprila u Zagrebu izgubila od rivala odnosno posade "dvojca" koju čine Dušan Slavnić i Viktor Pivač, a koju trenira Miloš Tomić. Ta izborna trka je održana po svim uslovima koje je od Veslačkog saveza Srbije zatražio Olimpijski komitet Srbije, a pobedom u toj trci, veslači Dušan Slavnić i Viktor Pivač su stekli pravo da u disciplini "dvojac" učestvuju na "Finalnoj olimpijskoj kvalifikacionoj regati (FOPQR)" od 19. do 21. maja u Lucernu gde će se boriti za osvajanje norme za učešće na Olimpijskim igrama.

Koordinator i selektor veslačke reprezentacije Srbije, Aleksandar Ivković je potom pozvao Martina Mačkovića da nastavi da trenira sa reprezentacijom i ponudio mu je mesto u posadi "dubl skul" sa jednim od najboljih "skifista" u Srbiji, Aleksandrom Beđikom, smatrajući da takva posada ima mogućnosti da, pored već pomenutog "dvojca" (Slavnić/Pivač) osvoji normu u Lucernu za učešće na Olimpijskim igrama. Martin Mačković je odbio poziv koordinatora i selektora reprezentacije i nije se odazvao pozivu da dođe na zajednički trening veslačke reprezentacije Srbije.

U međuvremenu je veslač Nikolaj Pimenov, član reprezentacije Srbije, odličnim nastupom na Evropskoj olimpijskoj kvalifikacionoj regati, koja ja održana krajem aprila u Segedinu u Mađarskoj, osvojio normu za učešće na Olimpijskim igrama u Parizu u disciplini "skif". Time je Nikolaj Pimenov postao 83. član olimpijskog tima Srbije, a drugi član Veslačkog saveza Srbije na igrama u Parizu. Prethodno je Jovana Arsić izborila plasman za učešće na Olimpijskim igrama na Svetskom prvenstvu u veslanju koje je prošle godine održano u Beogradu, takođe u disciplini "skif".

Nakon toga, trener Nikola Stojić i veslač Martin Mačković zatražili su od Veslačkog saveza Srbije da se za "Finalnu olimpijsku kvalifikacionu regatu (FOPQR)" u Lucernu prijavi posada "dubl skula" u sastavu Nikolaj Pimenov i Martin Mačković, iako su obojica svesni da je Pimenov već osvojio kvotu za učešće na Olimpijskim igrama u disciplini "skif" i da mora da se fokusira na pripreme u toj disciplini. U slučaju da se formira posada "dubl skula" u sastavu Nikolaj Pimenov i Martin Mačković, ukoliko bi ta posada osvojila normu za učešće na Olimpijskim igrama u toj disciplini, Nikolaj Pimenov bi morao da vesla u obe discipline na OI (što se praktično ne radi) i tada bi bio u lošijoj poziciji zbog oporavka u odnosu na ostale sportiste koji veslaju po jednu disciplinu ili bi odustao od jedne discipline čime bi Srbija bila uskraćena za jednu osvojenu normu, tačnije imala bi ekipu manje na Olimpijskim igrama u Parizu u odnosu na broj osvojenih normi. Zbog svega toga Veslački savez Srbije nije pristao na predlog trenera Nikole Stojića.

Međutim, trener Nikola Stojić je potom uputio novi zahtev Veslačkom savezu Srbije, ne odustajući od posade "dubl skul" u sastavu Pimenov / Mačković. Od Veslačkog saveza Srbije je zatražio da se za učešće na 2. Svetskom kupu u veslanju, koji se održava takođe u Lucernu nekoliko dana posle finalne olimpijske kvalifikacione regate, prijavi ista posada (Pimenov / Mačković). Veslački savez Srbije nije prihvatio ni taj zahtev trenera Nikole Stojića uz obrazloženje da se 2. Svetski kup u veslanju održava svega dva meseca pred Olimpijske igre u Parizu i da Nikolaj Pimenov mora da se koncentriše na pripreme za nastup na Olimpijskim igrama u disciplini "skif", u kojoj je i osvojio normu za učešće na Olimpijskim igrama.

- Nisam bio saglasan sa predlogom trenera Nikole Stojića i željom Martina Mačkovića da se za učešće na "Finalnoj olimpijskoj kvalifikacionoj regati (FOPQR)", a potom i na "2. Svetskom kupu u veslanju (WRCII)" u Lucernu prijavi posada "dubl skula" koju bi činili Nikolaj Pimenov i Martin Mačković. Nikolaj Pimenov je trenutno jedan od najboljih skifista koji vesla za našu zemlju i na Evropskoj olimpijskoj kvalifikacionoj regati koja je održana u Segedinu je bio bolji od svih favorita na toj regati. Time je opravdano stekao pravo da se takmiči na Olimpijskim igrama u Parizu u disciplini "skif". Ukoliko bismo sada Nikolaja Pimenova prijavili za učešće na nekom od nastupajućih takmičenja u drugoj disciplini, npr. u "dubl skulu" sa Martinom Mačkovićem, poremetili bismo mu pripremni period i to svega 10 sedmica pred nastup na Olimpijskim igrama. Tako bismo Pimenovu skrenuli koncentraciju na druge stvari i ne bi bio fokusiran na svoj uspeh u skifu, disciplini u kojoj je već pokazao da ima velike mogućnosti da ostvari odličan rezultat na Olimpijskim igrama u Parizu, čak i da osvoji medalju za Srbiju - istakao je koordinator i seleketor veslačke reprezentacije Srbije, Aleksandar Ivković.

Ivković, dalje objašnjava da, ukoliko bi se sada Nikolaju Pimenovu podigla forma zbog fokusa na "dubl skul" i učeša na regatama u Lucernu, bi bilo teško u kratkom roku njegovu formu ponovo podići na visok nivo kakav zahtevaju Olimpijske igre.

- Ukoliko dva puta u kratkom vremenskom periodu podižete formu veslaču na najviši nivo, postoji opravdana bojazan da bi veslač mogao da popusti u formi. Iskreno verujem da niko od nas ne bi voleo da se to desi Nikolaju Pimenovu na Olimpijskim igrama. To je jedini razlog zbog čega nisam saglasan da se Pimenov takmiči u drugim disciplinama u Lucernu, već ga treba pustiti da se fokusira isključivo na "skif" i na učešće na Olimpijskim igrama, odnosno posvetiti se tome da mu se forma podigne na najviši nivo za učešće na Olimpijskim igrama kako bi ostvario najbolji rezultat na njima. Što se tiče Martina Mačkovića, lično sam mu kao koordinator i selektor 12. aprila ove godine, odmah nakon izborne trke održane u Zagrebu na kojoj u disciplini "dvojac" nije uspeo u čamcu sa Milošem Vasićem da se plasiraju za dalje kvalifikacije, uputio poziv da mi se javi radi dogovora oko njegovog daljeg učešća u programu veslačke reprezentacije Srbije. Mačković je taj poziv odbio. I pored toga, Mačkoviću su vrata Veslačkog saveza Srbije i dalje otvorena. Za sve vrhunske sportiste ima mesta u reprezentaciji, pa i za Martina Mačkovića ukoliko to bude želeo. U konkretnom slučaju, kada je u pitanju takmičenje u Lucernu, Mačković mora da zna da može da bude deo ekipe sa veslačem koji je u ovom trenutku slobodan za nastup na olimpijskoj kvalifikacionoj regati, odnosno da nastupi u posadi u sastavu za koji smo sigurni da na narednom olimpijskom kvalifikacionom takmičenju može da osvoji normu za učešće na Olimpijskim igrama u Parizu koju će Srbija, ukoliko norma bude osvojena, moći i da iskoristi", kazao je koordinator i selektor, Aleksandar Ivković.

Imajuću sve to u vidu, Veslački savez Srbije je za predstojeću "Finalnu olimpijsku kvalifikacionu regatu (FOPQR)" koja će biti održana od 19. do 21. maja u Lucernu u Švajcarskoj, pored posade "dvojac" koju čine Dušan Slavnić i Viktor Pivač, a koja je pravo učešća na FOPQR ostvarila pobedom u izbornoj trci u Zagrebu, prijavio i posadu "dubl skula" ali u sastavu Aleksandar Beđik koji je jedan od najboljih skifista među seniorima A Veslačkog saveza Srbije i Matija Rajković koji je prošle godine u disciplini "dvojac" zajedno sa Dušanom Belićem osvojio bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu za mlađe seniore održanom u Bugarskoj. Istovremeno, Veslački savez Srbije je ipak ostavio mogućnost Martinu Mačkoviću da još jednom razmisli o pozivu koji mu je uputio koordinator i selektor VSS-a i prihvati da nastupi u Lucernu u sastavu reprezentativne posade "dubl skul", odnosno da u čamcu eventualno zameni mlađeg seniora Rajkovića.

- Veslački savez Srbije je već sada ostvario izvanredan učinak kada je u pitanju odlazak na Olimpijske igre u Pariz, imajući u vidu da u ovom trenutku imamo dve norme. Mišljenja sam da postoji šansa da se i posada "dvojca" koju čine Dušan Slavnić i Viktor Pivač plasira za učešće na Olimpijskim igrama. Takođe mislim i da bi posada "dubl skul" koju bi činili Aleksandar Beđik i Martin Mačković, ukoliko bi Mačković prihvatio poziv koordinatora i selektora, imala velike šanse da ostvari normu za učešće na Olimpijskim igrama", rekao je Dušan Kovačević, predsednik Izvršnog odbora Veslačkog saveza Srbije i još jednom pozvao Mačkovića da prihvati poziv koordinatora i selektora veslačke reprezentacije Srbije.

Dušan Kovačević je objasnio da postoji mogućnost da se 50% posade "dubl skula" koja je prijavljena za predstojeću "Finalnu olimpijsku kvalifikacionu regatu (FOPQR)" promeni, odnosno da Martin Mačković može i dalje da bude deo te posade ukoliko on to stvarno i bude želeo.

Generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije, Vladimir Antić, je objasnio da jedni te isti pojedinci iz Veslačkog kluba "Partizan" koji ne žele da prihvate rukovodstvo saveza, a među nijma je, kako navodi Antić, i trener tog kluba, Nikola Stojić, koriste ovakve i slične situacije za zamenu teza i demagogiju, pokušavajući time da "okrenu istinu" i prikažu stvari onakve kakve one realno nisu.

- Uvek su im iste priče bez osnova i činjenica. U tim pričama govore kako savez ne podržava njihov rad, ne sluša sportiste, ne pruža pomoć i podršku. Priče tih pojedinaca služe da bi se dezavuisala istina i spinovala javnost u želji da se neosnovanim optužbama destabilizuje rad Veslačkog saveza Srbije i stvori haos u srpskom veslačkom sportu. Godinama unazad izjave tih pojedinaca uvek imaju istovetan i nekorektan sadržaj i isti nepošten i sramotni cilj - podelu u Veslačkom savezu Srbije. Ti pojedinci pokazuju nepoštovanje prema instituciji saveza, a laži koje iznose nanose veliku štetu celokupnom sportu Srbije, a posebno ugledu koji u svetu sporta ima Veslački savez Srbije. Zbog toga ćemo se svim legalnim i legitimnim sredstvima boriti protiv toga. Javnost pozivamo da ne naseda na takve neljudske i loše postupke usamljenih pojedinaca u srpskom veslačkom sportu - istakao je Vladimir Antić, generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije.