light intensity shower rain
16°C
29.05.2024.
Beograd
eur
117.1153
usd
107.6427
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

PRESEK STANJA U UKRAJINI: Kijev nastavlja kontraofanzivu, Rusi podigli snažnu liniju odbrane, Čečeni u Belgorodu!

23.06.2023. 17:05
Piše:
Srbija Danas
Ukrajina
Ukrajina / Izvor: Foto: Shutterstock/Youtube/Printscreen/The Tribune

Presek stanja u Ukrajini za prethodnu nedelju, od 12. do 18. juna 2023. godine

Rat u Ukrajini počeo je 24. februara 2022, oko 5 sati ujutro po kijevskom vremenu, širokom vojnom operacijom ruskih snaga na teritoriji Ukrajine iz pravca Rusije, Belorusije i sa Krima, a u borbe su se uključile i jedinice tzv. Donjecke Narodne Republike (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR).

NAREĐENA HITNA MOBILIZACIJA U KIJEVU! Rusi napadaju glavni grad Ukrajine?

NAREĐENA HITNA MOBILIZACIJA U KIJEVU! Rusi napadaju glavni grad Ukrajine?

OVAJ POTEZ UKRAJINACA UVOD U JOŠ VEĆI RAT? Granatiranje "vrata Krima" imaće posledice - na ovo je upozorio Šojgu (VIDEO)

OVAJ POTEZ UKRAJINACA UVOD U JOŠ VEĆI RAT? Granatiranje "vrata Krima" imaće posledice - na ovo je upozorio Šojgu (VIDEO)

AMERIKA "IZGUBILA" RAT U UKRAJINI? Bajdenova administracija priznala - "Kontraofanizva je propala"

AMERIKA "IZGUBILA" RAT U UKRAJINI? Bajdenova administracija priznala - "Kontraofanizva je propala"

Vojske su krenule u ofanzivu na četiri glavna pravca – sa severa prema Kijevu, sa severoistoka prema Harkovu, sa jugoistoka od Donbasa i sa juga od Krima.

Podsetimo, sukob između Rusije i Ukrajine počeo je 2014. godine posle Evromajdana, nakon čega je usledilo rusko anektiranje Krima i sukobi na području Donbasa.

U Ruskoj Federaciji i Belorusiji se ovaj konflikt često naziva "specijalna vojna operacija na teritoriji Ukrajine, Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike", dok je u pojedinim, mahom zapadnim državama poznata i kao "ruska vojna agresija".

U ovom tekstu ćemo vas podsetiti na najvažnije događaje tokom sukoba u Ukrajini u periodu od 12. do 18. juna 2023. godine

12. jun 2023. godine

Velike borbe u Donjeckoj oblasti, ukrajinske snage napredovale u tri sela

Vođeno oko 25 bitaka kod grada Bahmuta na istoku Ukrajine i južnije kod Avdijevke i Marinke, sve u Donjeckoj oblasti, kao i kod Bilohorivka u oblasti Lugansk, saopšteno je iz generalštaba oružanih snaga Ukrajine.

Nakon početnog, skromnog uspeha ukrajinske kontraofanzive i manjeg napredovanja kroz linije odbrane ruskih oružanih snaga raspoređenih na linijama fronta, vrhovna komanda ukrajinske vojske saopštila je da su ukrajinske snage angažovane u teškim borbama na žarišnim tačkama.

Bahmut
Bahmut / Izvor: Foto: Southfront.org

Ukrajina je saopštila da su njene trupe napredovale u tri sela u Donjecku: Blagodatne, Neskučne i Makarivka, ali ove tvrdnje nisu mogle biti nezavisno proverene i potvrđene.

Više o tome pročitajte OVDE.

Lobanje i kosti zapanjile lokalno stanovništvo

Dopisnik "Kijev posta" Džejson Džej Smart objavio je na "Tviteru" snimak na kojem se vide ljudske lobanje i kosti koje potiču iz Drugog svetskog rata.

- Nakon eksplozije brane Kakhovka koju je izazvala Rusija, a koja je uzrokovala pražnjenje vode do dna rezervoara, pronađeni su ljudski ostaci iz Drugog svetskog rata - napisao je Smart u postu. Snimak pogledajte OVDE.

Lobanja
Lobanja / Izvor: Foto: Twitter/Printscreen/@officejjsmart

Više o tome pročitajte OVDE.

Čečenski "Ahmat" potpisao sporazum sa MO Rusije

Rusko Ministarstvo odbrane potpisalo je ugovor sa čečenskom paravojnom grupom koja je odigrala važnu ulogu u borbama u Ukrajini.

Specijalne snage Ahmat opisane su kao privatna vojska čečenskog lidera Ramzana Kadirova. 

Ministarstvo je naložilo svim takozvanim "dobrovoljačkim" jedinicama da potpišu takve ugovore, kako bi ih stavilo pod svoju kontrolu.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajinski dronovi kamikaze u napadu na ruski ratni brod

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak za koji kažu da pokazuje napad ukrajinskih snaga čamcima kamikazama na ruski izviđački brod u Crnom moru.

Rusi kažu da su Ukrajinci napali njihov brod "Azovsko more" sa šest kamikaza. To su brodovi bez posade na daljinsko upravljanje koji nose eksploziv.

Više o tome pročitajte OVDE.

Kontranapad ruskih trupa u Zaporožju

Ruska vojska je izvela kontranapad u pravcu Vremejevske izbočine u oblasti Zaporožja, rekao je Vladimir Rogov, lider pokreta "Zajedno sa Rusijom".

- Kontranapad je počela 127. divizija, uz masovnu podršku avijacije. Napreduju u pravcu mesta Neskučnoje, izbacuju neprijatelja iz Makarovke - rekao je on. Raketna i topovska artiljerija direktno pogađa položaje Oružanih snaga Ukrajine.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajinske snage oslobodile sedam naselja tokom kontraofanzive

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maljar izjavila je da su ukrajinske snage ostvarile dalji napredak u kontraofanzivi pokrenutoj prošle sedmice i da su do sada oslobodile ukupno sedam naselja od ruske okupacije. 

Maljar je napisala na Telegramu da su oslobođena još tri naselja Lobkove, Levadne i Novodarivka u jugoistočnom regionu Zaporožja, preneo je Rojters.

Više o tome pročitajte OVDE.

13. jun 2023. godine

Zelenski: Bitke su žestoke, ali imamo pokret

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da su ukrajinske snage napredovale na bojnom polju uprkos kiši i žestokim borbama.

- Bitke su žestoke, ali imamo pokret i to je presudno - rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju. 

Više o tome pročitajte OVDE.

Vladimir Zelenski
Vladimir Zelenski / Izvor: Profimedia

Novi vazdušni udari na Kijev i ostale gradove

Tokom ranih jutarnjih sati sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se širom Ukrajine, a vojni zvaničnici u Kijevu su saopštili da su snage protivvazdušne odbrane uništile sve ruske rakete koje su gađale ukrajinsku prestonicu.

Rusija je izvela snažan raketni udar tokom noći na Krivi Rog, grad u centralnoj Ukrajini, u kome je bilo ljudskih žrtava i pričinjena materijalna šteta na civilnoj infrastrukturi, a gađani su i Kijev i Harkov, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Više o tome pročitajte OVDE.

Prigožin: "Nisam siguran da ćemo ostati u Ukrajini"

Jevgenij Prigožin, koji i dalje ima nesuglasice s ruskim Ministarstvom odbrane, rekao je da njegovi vojnici možda neće ostati u Ukrajini kada su ga pitali u kom će se sledećem području grupa boriti.

Bahmut, Vagner, Jevgenij Prigožin
Bahmut, Vagner, Jevgenij Prigožin / Izvor: Foto: Tanjug/AP/Prigozhin Press Service

- Nisam siguran da ćemo ostati u Ukrajini rekao je vođa Varnerovaca, čije su trupe nedavno zauzele Bahmut u ime Rusije nakon najduže i najsmrtonosnije bitke u ratu.

Više o tome proćitajte OVDE.

U borbama za Zaporožje poginuo ruski general

Tokom borbi u regionu Zaporožja, poginuo je načelnik štaba i komandant ruske 35. armije, general-major Sergej Gorjačov.

Njegovu smrt prijavili su ruski vojni blogeri. Prema njihovim rečima, on je poginuo u ukrajinskom raketnom napadu tokom borbi duž reke Mokri Jali, gde su ukrajinske trupe oslobodile sedam sela.

Više o tome pročitajte OVDE.

Putin: "Mogli smo bolje da se pripremimo za napade unutar Rusije"

Predsednik Rusije, Vladimir Putin, održao je sastanak sa ratnim dopisnicima, na kojem se razgovaralo o situaciji u zoni specijalnih vojnih operacija u Ukrajini.

Putin se, između ostalog, dotakao nedavnih napada na Rusiju, za koje okrivljuje Ukrajinu i ruske grupe koje podržavaju Ukrajinu.

Vladimir Putin
Vladimir Putin / Izvor: Profimedia

Više o tome pročitajte OVDE.

Grosi: Situacija oko nuklearke Zaporožje i dalje je rizična 

Situacija oko nuklearke Zaporožje i dalje je rizična izjavio je generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi.

- Sada idemo u Zaporošku nuklearnu elektranu, zbog čega sam došao ovde. Ali i da se sretnemo sa predsednikom Zelenskim. Još uvek smo u relativno opasnoj situaciji, a IAEA je tu da spreči loše posledice - rekao je Grosi novinarima nakon razgovora sa Zelenskim o situaciji u ZNPP.

Više o tome pročitajte OVDE.

14. jun 2023. godine

Zelenski pozdravio ukrajinske borce

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski pozdravio je napredovanje ukrajinskih trupa u blizini Bahmuta na istoku i na južnom frontu.

- Hvala svima koji se sada bore, koji štite i unapređuju naše pozicije - poručio je Zelenski u svom video-obraćanju, prenosi Rojters.

Vladimir Zelenski
Vladimir Zelenski / Izvor: Profimedia

Više o tome pročitajte OVDE.

Jedinica DNR, "Kaskada" objavila snimak sa fronta

Borci operativno-borbene taktičke formacije DNR "Kaskada" snimili su 19 poginulih ukrajinskih vojnika samo na jednom od položaja ukrajinske vojske. 

Upozoravamo da je video snimak uznemirujuć! Pogledajte OVDE.

Prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, na liniji fronta u Zaporožju poginulo je do 275 ukrajinskih vojnika, uništena su četiri tenka, petnaest borbenih oklopnih vozila, osam vozila i haubica Msta-B.

Više o tome pročitajte OVDE.

Moskva izgradila zastrašujuću odbrambenu fortifikaciju

Dok je Kijev slao vojnike na obuku i pripremao 12 oklopnih brigada za kontraofanzivu, Moskva je izgradila zastrašujuću obrambenu fortifikaciju.

- Nemojte to zvati kontraofanzivom. Ovo je naša ofanziva, ovo je naša prilika da konačno isteramo rusku vojsku iz naše zemlje - kažu Ukrajinci.

Ruska vojska
Ruska vojska / Izvor: Profimedia

Više o tome pročitajte OVDE.

Putin: Baš lepo gore Leopard i Bredli

Ukrajina je do sada izgubila 25-30 odsto vojne tehnike koju joj je isporučio Zapad, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa ruskim ratnim reporterima.

Lepo gore nemački tenkovi "leopard" i borbena vozila pešadije američke proizvodnje "bredli", prokomentarisao je on.

Leopard
Leopard / Izvor: Profimedia

Više o tome pročitajte OVDE.

Demantovane spekulacije o ubistvu komandanta Čečena i desne ruke Kadirova

Vjačeslav Volodin, predsednik Državne dume Rusije, demantovao je spekulacije da je komandant Čečena Adam Delimhanov, desna ruka Ramazana Kadirova, ubijen na frontu u Ukrajini.

Predsednik ruskog parlamenta je rekao da je visoki čečenski komandant živ i zdrav, piše Rojters.

Ramzan Kadirov
Ramzan Kadirov / Izvor: Profimedia

Više o tome pročitajte OVDE.

Lukašenko saopštio broj ukrajinskih žrtava od početka kontraofanzive

Tokom aktuelne kontraofanzive Ukrajine poginulo je oko 40.000 Ukrajinaca, izjavio je u intervjuu televiziji "Rusija 1" beloruski lider, Aleksandar Lukašenko.

- Kontraofanziva je počela 4–5. juna. Mi čak nismo ni primetili. Pa, ni vi niste primetili. Mi pratimo situaciju, vidimo šta se tamo dešava. Za to vreme poginulo je oko 40.000. Poginulo! Preko 100.000 je ranjeno. Gotovo 120.000–150.000 gubitaka u ljudstvu. Gore i "Bredliji" i "Leopardi". Isto kao što su naši tenkovi iz sovjetskih vremena - rekao je beloruski lider.

Aleksandar Lukašenko
Aleksandar Lukašenko / Izvor: Profimedia

Više o tome pročitajte OVDE.

Apokaliptične scene u Hersonskoj oblasti

U Hersonskoj oblasti, 45 naselja i dalje je poplavljeno kao posledica dizanja HE Kahovka, uključujući 28 na desnoj obali Dnjepra i 17 na levoj obali, objavila je Hersonska regionalna državna uprava na Telegramu, prenosi Ukrinform.

Na desnoj obali poplavljene su 3.103 kuće, a od 14.30 prosečan nivo poplavljenosti je dva metra. Kako je saopšteno iz Vojne uprave, od prepodneva prosečan nivo plavljenja iznosio je 2,13 metara, što je 32 centimetra manje nego prethodne noći.

Više o tome pročitajte OVDE.

15. jun 2023. godine

Ukrajinci dobili francuski snajper na točkovima

Francuska borbena vozila na točkovima, koja se često nazivaju "tenkovima na točkovima" AMX-10 RC, dobila su negativnu ocenu od ukrajinskog vojnika sa pozivnim znakom "Sivi".

On je razgovarao sa novinarom Vašington posta. Prema rečima direktnog učesnika u prvim kontraofanzivnim pokušajima ukrajinskih snaga, franuski "tenk na točkovima" ima slab oklop.

Više o tome pročitajte OVDE.

Putin detaljno informisan o situaciji u Zaporožju

U NE Zaporožje nema opasnosti od zračenja i situacija je pod kontrolom, izjavila je šefica Federalne medicinsko-biološke agencije na sastanku sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

- Svi rizici od zračenja se prate, sve je mirno, nigde nema prekoračenja standarda, situacija je pod kontrolom - rekla je Skvorcova, prenosi RIA novosti.

Zaporožje
Zaporožje / Izvor: Profimedia

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajinci ponovo napali Krim

Ruska PVO oborila je devet dronova tokom noći i jutra na Krimu, a jedan od njih je eksplodirao u selu Dokučajevo i niko nije povređen, a razbijeni su prozori na nekoliko kuća, rekao je lider Krima Sergej Aksjonov.

Aksjonov je napisao da su razbijeni prozori na nekoliko kuća.

Više o tome pročitajte OVDE.

Predsednik Češke predložio stroge mere u vezi sa Rusima koji žive na Zapadu

Rusi koji žive u zapadnim zemljama trebalo bi da budu pod strožim nadzorom bezbednosnih službi dok Rusija vodi rat u Ukrajini, izjavio je danas češki predsednik Petr Pavel.

Petr Pavel
Petr Pavel / Izvor: Profimedia

- Verujem da bi, kao i u slučaju brojnih svetskih sukoba u prošlosti, kada je rat u toku, mere bezbednosti koje se odnose na ruske državljane trebalo da budu strože nego u normalnim vremenima. Dakle, sve Ruse koji žive u zapadnim zemljama treba pratiti mnogo više nego u prošlosti - rekao je on za Radio Slobodna Evropa. On je naveo da je to ''cena rata'', prenosi Rojters.

Više o tome pročitajte OVDE.

Putin smišlja izgovore u slučaju da Rusija bude poražena u ratu?

Čini se da ruski predsednik Vladimir Putin sprema izgovore u slučaju da ruska invazija na Ukrajinu zastane ili njegove trupe budu poražene, izjavio je bivši oficir CIA za CNN.

U nedavnim izjavama novinarima, Putin je rekao da se ruske snage u Ukrajini bore sa inferiornim oružjem i da zemlja hitno povećava proizvodnju modernog naoružanja za trupe na frontu.

Vladimir Putin
Vladimir Putin / Izvor: Foto: Srbija Danas/Saša Džambić/Shutterstock

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajinci pokušali desant na istočnu obalu Dnjepra

Prema izveštajima sa južnih ukrajinskih linija fronta, ujutru 15. juna Oružane snage Ukrajine pokušale su da pređu reku Dnjepar i iskrcaju se na istočnoj obali koja je pod ruskom kontrolom.

Ukrajinska desantna grupa primećena je u oblasti grada Hola Pristan koji se nalazi u južnom Skadovskom okrugu u Hersonskoj oblasti. Grupa od oko 40 ukrajinskih vojnika na četiri vojna čamca prešla je Dnjepar gde se nalaze brojna mala ostrva. Dok je jednom od čamaca naređeno da odvrati pažnju ruskoj vojsci, tri druge posade pokušale su da pristanu na rusku obalu.

Ukrajinska vojska
Ukrajinska vojska / Izvor: Profimedia

Više o tome pročitajte OVDE.

Kadirov poslao Čečene u Belgorodsku oblast

Čečenski borci raspoređeni su u ruskoj oblasti Belgorod, koja se graniči sa Ukrajinom, kako bi sprečili napade "ukrajinskih diverzantskih grupa", izjavio je čečenski lider Ramzan Kadirov.

Belgorodska oblast je u poslednjih mesec dana prijavila niz prekograničnih upada ''proukrajinskih ruskih partizanskih grupa koje sebe nazivaju protivnicima predsednika Vladimira Putina'', javlja Rojters.

Ramzan Kadirov
Ramzan Kadirov / Izvor: Profimedia

Više o tome pročitajte OVDE.

16. jun 2023. godine

Britanska vojna obaveštajna služba potvrdila je prvu ovogodišnju smrt ruskog generala

Reč je o, kako se navodi, generalu Sergeju Gorjačevu, koji je "gotovo je sigurno" poginuo u raketnom napadu u južnoj Ukrajini u sredu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.

- Gorjačev je prvi ruski general za kog je potvrđeno da je ubijen u Ukrajini od početka 2023. - navedeno je u saopštenju britanskog ministarstva odbrane.

Ruska vojska
Ruska vojska / Izvor: Profimedia

Više o tome pročitajte OVDE.

Putin je spreman za razgovore o rešavanju sukoba

Ruski predsednik Vladimir Putin spreman je da bilo s kim razgovara o rešavanju ukrajinskog sukoba, saopšteno je danas iz Kremlja.

- Predsednik Putin bio je otvoren, i ostaje otvoren za bilo koje kontakte kako bi se razgovaralo o mogućim scenarijima za rešavanje ukrajinskog problema - poručio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Više o tome pročitajte OVDE.

Vazdušna uzbuna je proglašena je na većem delu teritorije Ukrajine

Ukrajinska državna televizija Suspilne javlja o eksplozijama u Kijevu.

Lokalne vlasti navode da je protivvazdušna odbrana aktivirana. Napad se dogodio nedugo nakon što je južnoafrički predsednik Siril Ramafosa stigao u glavni grad u sklopu mirovne misije.

Više o tome pročitajte OVDE.

Putin: Rusija može da pogodi bilo koju zgradu u Kijevu, ali da nema potrebe za tim

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da Rusija može da pogodi bilo koju zgradu u Kijevu, ali da nema potrebe za tim.

- Uništili smo pet kompleksa "Patriot" u blizini Kijeva, zašto bismo rušili bilo koju zgradu ili strukturu u centru Kijeva? Postoji takva mogućnost, ali mi to ne radimo iz više razloga, nema takve potrebe zato što neprijatelj na prvoj liniji fronta nema uspeha - rekao je Putin na plenarnoj sednici Međunarodnog pravnog foruma u ​​Sankt Peterburgu, preneo je Interfaks.

Kijev
Kijev / Izvor: Profimedia

Više o tome pročitajte OVDE.

Nova mapa

Nova mapa prikazuje teritoriju koju je Ukrajina povratila od Moskve od početka svoje dugoočekivane kontraofanzive protiv ruskih snaga.

Ukrajina je saopštila da je poslednjih dana preuzela kontrolu nad nekoliko gradova i sela duž južnog fronta sa Rusijom, što izgleda potkrepljeno mapom koju je u sredu objavio Tviter nalog za praćenje stanja na frontu, War Mapper.

Ukrajina je u ranoj fazi svoje kontraofanzive, za koju se prvobitno očekivalo da će početi tokom proleća. Iako su kijevski zvaničnici ostali tajnoviti u vezi sa detaljima ovih operacija, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je ranije u junu potvrdio da je napad na moskovske trupe u toku.

Više o tome pročitajte OVDE.

17. jun 2023. godine

Poljska usvojila rezoluciju podrške ulasku Ukrajine u NATO

Donji dom poljskog parlamenta, usvojio je rezoluciju podrške ulasku Ukrajine u NATO, javio je Poljski radio.

- Uzimajući u obzir posvećenost ukrajinske nacije i njeno suvereno pravo da izabere sopstveni put razvoja, Sejm Republike Poljske u potpunosti podržava evropske i evroatlantske težnje Ukrajine - navodi se u rezoluciji, prenosi Kijev independent.

Poljska vojska
Poljska vojska / Izvor: Profimedia

Poljski poslanici su istakli da ukrajinska vojska postaje sve interoperabilnija sa snagama NATO i da će koristiti alijansi. Predlog je usvojen velikom većinom glasova, sa 443 poslanika koji su glasali za, dva protiv, a sedam je bilo uzdržano.

Više o tome pročitajte OVDE.

Ukrajinske snage napale dronovima naftno postrojenje

Ukrajinske snage pokušale su napad bespilotnim letelicama na naftno postrojenje Družba u Brjanskoj oblasti, objavio je guverner Oleksandar Bogomaz na svom Telegram kanalu.

On je naveo da su jedinice protivvazdušne odbrane oružanih snaga Rusije u gradskom okrugu Novozibkovski odbile napad.

Krim
Krim / Izvor: Profimedia

Više o tome pročitajte OVDE.

Nemački tenkovi "leopard" izgoreli tokom ukrajinske kontraofanzive postali su problem za Nemačku

Tamošnji mediji već su zabrinuti da će "Rusi sve rasturiti", ali istovremeno sumnjivim argumentima pokušavaju da razuvere Evropljane.

Tako  časopis Štern priznaje ono što se Kijev još uvek plaši da otvoreno prizna: Rusi su razbili nemačke "leoparde" kao da su limenke.

- Rusi su uspeli da zadaju ozbiljan udarac nekoliko kolona oklopnih transportera 'bredli' i nemačkih tenkova 'leopard-2'. Razbijena i napuštena vozila mediji su 'dokrajčili'. Svako uništeno vozilo je snimano iz različitih uglova - a video snimci su preplavili internetžale se nemački autori.

Nemačka vojska
Nemačka vojska / Izvor: Profimedia

Više o tome pročitajte OVDE.

Zalužni o napadu na Melitopolj i zauzimanju Krima

Šef ukrajinskih oružanih snaga bio je iznenađujuće otvoren po pitanju kontraofanzive na jugu kada je u decembru prošle godine rekao da ako bi njegove trupe uspele da zauzmu južni grad Melitopolj, mogle bi da udare na Кrim i preseku kopneni koridor koji trenutno drže ruske snage.

valerij zalužni
valerij zalužni / Izvor: Profimedia

- Jednostavno ću navesti činjenice. Da bismo stigli do granica Кrima, moramo da pređemo razdaljinu od 84 km do Melitopolja. Ovo nam je dovoljno, jer bi nam Melitopolj dao punu kontrolu nad vatrom - rekao je Valerij Zalužni tada za "Ekonomist".

Više o tome pročitajte OVDE.

Šogju: Potrebno je povećati proizvodnju oklopnih vozila

Sergej Šojgu je tokom posete vojnoj fabrici u Zapadnom Sibiru rekao da je potrebno povećati proizvodnju oklopnih vozila.

Ruske snage pate od nedostatka tenkova, izjavio je ministar odbrane Rusije, Sergej Šojgu.

To priznanje dolazi u trenutku kada je ukrajinska ofanziva na jugu i istoku nastavila da potiskuje liniju fronta uz pomoć zapadne opreme.

Više o tome pročitajte OVDE.

18. juna 2023. godine

Peskov: Ukrajina nema suverenitet

Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, izjavio je da Ukrajina nema suverenitet, već da sve radi po diktatu Sjedinjenih Američkih Država.

- Ukrajinski suverenitet je veoma apstraktan koncept - rekao je Peskov u intervjuu za RT, prenosi TASS.

Više o tome pročitajte OVDE.

CNN o ukrajinskoj kontraofanzivi

Ukrajinska kontraofanziva još nije dostigla zamah koji su očekivali "neki preterano optimistični posmatrači", a dejstva Oružanih snaga Ukrajine izgledaju kao "uvertira" za nešto veće, navodi se u analitičkom materijalu Si-En-Ena.

Novinar Kanala Tim Lister napominje da se Zaporožje vidi kao glavni cilj Ukrajine, ali se pokazalo da je višeslojnu odbranu Rusije teško probiti.

Ukrajinska vojska
Ukrajinska vojska / Izvor: Profimedia

Postoje znaci da Kijev, pored Zaporožja, nastoji da dejstvuje i oko Artjomovska, kao i u drugim pravcima na istoku, rekao je on. Čini se da ukrajinska vojska pokušava da razvuče ruske jedinice u različitim pravcima kako bi otkrila slabe tačke u odbrani, navodi se u tekstu.

Više o tome pročitajte OVDE.

Šolc i Makron će vršiti pritisak na Kijev da postigne mirovni sporazum do kraja godine

Postoji opasnost od toga da će lideri poput Emanuela Makrona i Olafa Šolca obnoviti pritisak na Kijev da do kraja ove godine postigne mirovni sporazum.

Pobeda Rusije u Ukrajini, koju podržava Zapad, potkopaće samo postojanje NATO-a, piše kolumnista britanskog Telegrafa, Ričard Kemp.

Prema njegovim rečima, šanse za pobedu više nisu na strani Kijeva.

Emanuel Makron i Olaf Šolc
Emanuel Makron i Olaf Šolc / Izvor: Profimedia

Više o tome pročitajte OVDE.

Majk Pens: Ako Rusi pobede, neće stati u Ukrajini

Majk Pens, bivši potpredsednik SAD, očekuje da će, ukoliko Kijev bude poražen, ruska vojska preći granicu jedne od zemalja NATO-a.

- Očekujem da, ako Rusija pobedi Ukrajinu, neće proći mnogo vremena pre nego što ruska vojska pređe granicu, kada će naši muškarci i žene u uniformama morati da idu u borbu - rekao je on u intervjuu za En-Bi-Si njuz.

Majk Pens
Majk Pens / Izvor: Profimedia

Više o tome pročitajte OVDE.

Putin o Zalužnom: Mislim da znam da je u inostranstvu

Zalužni dugo nije viđen u javnosti i nije prisustvovao sastanku načelnika generalštabova zemalja NATO.

Ruski predsednik, Vladimir Putin, izjavio je da ne isključuje mogućnost da bi glavnokomandujući i načelnik generalštaba ukrajinske vojske, general Valerij Zalužni, mogao da bude u inostranstvu.

- Znam. Mislim da znam da je u inostranstvu. Ali mogao bih i da grešim - rekao je ruski predsednik novinarima, prenosi TASS.

Više o tome pročitajte OVDE.

Vesti iz Ukrajine čitajte OVDE.