clear sky
12°C
28.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

GRADOVI PADAJU JEDAN ZA DRUGIM: Vanredna situacija zbog poplava širom Srbije, a tek sledi najgore (FOTO/VIDEO)

16.06.2023. 08:02
Piše:
Srbija Danas/RTS
Poplava
Poplava / Izvor: Foto: MUP Srbije

Kiša koja pada danima bez prestanka u delovima Srbije poplavila je naselja i stvorila velike probleme.


Ne prestaje borba sa izlivanjem reka i potoka i problemima koje donose bujice. Vatrogasci spasioci su na terenu širom Srbije, a vanredna situacija proglašena je u 49 opština.

Situaciju sa poplavama iz minuta u minut pratite u našem blogu: 

NOVO UPOZORENJE RHMZ NA OBILNE PADAVINE: Evo koji delovi Srbije su na najjačem udaru

NOVO UPOZORENJE RHMZ NA OBILNE PADAVINE: Evo koji delovi Srbije su na najjačem udaru

HAOS NA IZLAZU IZ ZEMLJE: Velike gužve na ovim graničnim prelazima - vozila čekaju i do šest sati

HAOS NA IZLAZU IZ ZEMLJE: Velike gužve na ovim graničnim prelazima - vozila čekaju i do šest sati

TEŠKA NOĆ U BEOGRADU: Hitna pomoć intervenisala 104 puta, došlo i do velike nesreće

TEŠKA NOĆ U BEOGRADU: Hitna pomoć intervenisala 104 puta, došlo i do velike nesreće

21:50
Izlile se reke u Lazarevcu, evakuisano 120 domaćinstava

 Naselje Darosavica odsečeno je od sveta, a saobraćaj u delu opštine obustavljen, dok su deca evakuisana iz predškolske ustanove.

Predsednik Gradske opštine Lazarevac oglasio se nakon poplava koje su zadesile tu beogradsku opštinu.

- Ugroženo je šest mesnih zajednica, a trenutno su najugroženije MZ Rudovci, deo MZ Malih Crljena, kao i MZ Vreoci, odakle je ukupno evakuisano 120 domaćinstava. U međuvremenu je došlo do porasta vodostaja reke Turije, koja je počela da se izliva i u toku je evakuacija 12 domaćinstava u MZ Junkovac - naveo je prvi čovek GO Lazarevac.

- U MZ Rudovci nivo reke Peštan je u laganom opadanju. U Rudovcima, posebno u zaseoku Darosavica od poplava je bilo ugroženo oko 35 domaćinstava, kao i 20 domaćinstava koja pripadaju Malim Crljenima, u zaseoku Jelav i Baroševcu. U delu starog Medoševca i mesne zajednice Vreoci imamo ugrožen jedan broj domaćinstava, njih desetak. Najvažnije je da za sada niko od građana opštine Lazarevac nije životno ugrožen - dodaje.

U MZ Mali Crljeni, naselje Petkovača, poplavljeno je preko 20 domaćinstava. Sa napona su skinute dve trafo stanice, a EDB Lazarevac je na terenu i čim se steknu uslovi biće puštena električna energija.

20.08
Proglašena vanredna situacija u Kruševcu

 Na vanrednoj sednici Gradskog štaba za vanredne situacije grada Kruševca proglašena je vanredna situacija na celoj teritoriji grada Kruševca.

Svi državni putevi su prohodni, a više putnih pravaca na teritoriji grada Kruševca su oštećeni u Kobilju, Slatini, Majedevu, Grabaku, Krvavici, Šašilovacu i drugim selimaKritične tačke su u Koševima, Trebotinu, Žabaru i naseljenim mestima uz Rasinu. Na ugroženim deonicama na reci Rasini i Pepeljuši uvodi se 24 časa dežurstvo.

Usled velike količine padavina u slivu reke Rasine uzvodno od brane, došlo je do povećanja nivoa u akumulaciji Ćelije, što za posledicu ima uvećano ispuštanje vode iz jezera u korito reke Rasine.

20.00
Snimak brane na jezeru Međuvršje kod Čačka 
18.34
U Boru proglašena vanredna situacija, voda prodire na kopove

 Na današnjoj sednici Štaba za vanredne situacije grada Bora proglašena je vanredna situacija na celoj teritoriji grada Bora.

Površinski kop rudnika bakra Veliki krivelj u Boru preplavila je bujica. Blatnjava voda nosi sve pred sobom.

Na današnjoj sednici Štaba za vanredne situacije grada Bora proglašena je vanredna situacija na celoj teritoriji grada Bora. Bujični potoci su posebno ugrozili sela Donju Belu Reku, Krivelj, Slatinu, Oštrelj, deo Zlota, Brestovac i Metovnicu, ostavljajući za sobom veliku materijalnu štetu.

Gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić, posetio je područje Kriveljskog kolektora i istakao da, iako postoji velika količina vode, ona se pravilno otiče kako je predviđeno. Trenutno nema padavina u Krivelju, a nivo reke je u opadanju. Borsko jezero je dostiglo svoj maksimum.

Milikić je naveo da je kompanija Ziđin angažovala mehanizaciju i jednu brigadu kako bi pomogla građanima u poplavljenim područjima.

17.51
Potopljeno crkveno dvorište u selu kod Aleksandrovca

Srbija danima svedoči ogromnoj šteti koje su nanele poplave izazvane obilnim padavinama koje ne prestaju. Apokaliptične scene na ulicama mnogih gradova i sela naše zemlje rastužile su građane.

Nažalost, tužni prizori ne prestaju da se nižu. Slika koja je osvanula na Instagram stranici serbialive_vesti nimalo ne ohrabruje da je poplavama i šteti kraj. 

 Ovoga puta štetu je pretrpela  crkva Svetog Nikole u selu Vrbnica u opštini Aleksandrovac.

Prilikom izlivanja reke Pepeljuše poplavljeno je crkveno dvorište u selu, a meštani ništa nisu prepustili slučaju te su munjevito krenuli u akciju ispumpavanja vode. 

17:10
Ovako Prokuplje izgleda iz aviona:
16.38
Snimljen trenutak urušavanja mosta u okolini Kraljeva

Ovog jutra, zbog velike količine padavina došlo je do izlivanja reke, pa putevi Rekovac - Trstenik i Mrčajevci - Kraljevo kod mesta Adrani, nisu prohodni. Do Kraljeva se stiže obilaznim opštinskim putem preko sela Miloča i Sirča.

Leva obala Zapadne Morave kod Trstenika, sela Mijajlovac, Milutovac, Selište, Velika Drenova su pogođena bujicama. Mijajlovačka i Riljačka reka su se izlile, ali i brojne druge rečice u ovom kraju.

Gradonačelnik Kraljeva i šef Štaba za vanredne situacije tog grada Predrag Terzić najavio je da će danas biti proglašena vanredna situacija na celoj teritoriji grada.

Komentarišući oštećenje mosta u Adranima, rekao je da će morati da se koriste alternativni putni pravci sve dok "Putevi Srbije" ne naprave most adekvatan količini vode koja prolazi ispod njega.

Industrijska zona Šeovac koja se nalazi na izlazu iz Kraljeva ka Čačku je pod vodom. Nekoliko pogona kao i sama ulica su puni vode. Razlog su odvodni kanali koji si i ranije pravili probleme. Voda je ušla i u dvorišta kuća koja se nalaze u blizini.

16.14
Velika Morava besni kod Međuvršija

Visoki vodostaj Velike Morave pravi probleme na hidroelektrani Međuvršije. 

- Ovo ako pukne...ne do Bog sta bi bilo - kažu meštani.

16.00
U Jagodini situacija stabilizovana, vodostaji Belice i Lugomir su u opadanju

Dva mosta na reci Belici su bila zatvorena za saobraćaj, što je slučaj i sa takozvanim Kamenim mostom u centru Jagodine. Nakon kišne noći i jutra, situacija je stablizovana, reke Belica i Lugomir su u opadanju, a nema opasnosti od izlivanja Velike Morave. 

Iza vodenih stihija su u selu Dragoševcu, na putu Jagodina - Rekovac, ostale su poplavljene kuće, domaćinstva, poljoprivredna dobra, mehanizacija, a voda je čak nosila automobile iz garaža, kao i traktore. Meštani Dragoševca su rekli da do sada ovakve poplave nisu bile.

U Skupštini grada Jagodine kažu da su stotine ekipa na terenu koje pomažu ljudima noseći im pakete sa higijenom i hranom kao prvu pomoć, a komisije popisuju pričinjenu materijalnu štetu koja je ogromna.

14.55
Pred nama su 24 izazovna sata: Oglasio se vd načelnika Sektora za vanredne situacije

Vršilac dužnosti načelnika Sektora za vanredne situacije i pomoćnik ministra Luka Čaušić poručio je da su na teritoriji Srbije trenutno na snazi 42 vanredne situacije zbog obilnih padavina koje su poplavila mnoga područja, kao i da je, od jutros, evakusiano još 55 osoba.

- U ovom momentu vanredna situacija je proglašena u 42 grada i opštine, tačnije pet gradova je proglasilo na čitavoj svojoj teritoriji, 23 opštine na čitavoj svojoj teritoriji, a 12 opština i dva grada na delovima svoje teritorije. Od jutros smo evakuisali 55 osoba i pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova su na terenu od početka, još od 26. maja, kad je krenuo ciklon prvo u zapadnom delu Srbije, Zlatiborskom i Moravičkom okrugu, a koji se kasnije proširivao na pomoravski i se seli ka borskom i zaječarskom. Dakle, imamo još veoma izazovna 24 sata ispred nas, nakon čega se očekuje smirivanje situacije - poručio je Čaušić sa terena u Lučanima, dodavši da je u Moravičkom okrugu, trenutno stabilnija situacija.

Govoreći na temu situacije u Moravičkom okrugu, Čaušić je istakao da su tokom noći pripadnici Vatrogasno-spasilačkog bataljona u Čačku imali 91 intervenciju.

- Tokom noći imali smo pet evakuacija na teritoriji grada Čačka, sada je stabilnija situacija. Od početka je bilo angažovano 80 pumpi tokom 91 intervencije, faktički, čitav sastav Vatrogasno-spasilačkog bataljona u Čačku je na nogama, zajedno sa ljudima iz lokalnih samouprava - rekao je Čaušić, naglasivši da vatrogasci-spasioci sve vreme rade u cilju zaštite pre svega ljudskih života, i potom njihove imovine.

Poplave
Poplave / Izvor: Foto: MUP Srbije

14.20
Ponovo raste nivo reke Toplice

Nivo reke Toplice raste 20 santimetara na sat što značajno utiče na situaciju u Prokuplju. I u Kuršumliji je Toplica ponovo u porastu i iznad je nivoa vvanredne odbrane. Reka Banjska se izlila i put od Kuršumlije do Kuršumlijske banje je neprohodan, javlja RTS.

Na magistralnom putu Niš-Priština saobraćaj je povremeno u zastoju zbog kamenja i zemlje koju kiša nanosi na put.

U Prokuplju su poplavljeni teniski tereni, na ulicama su cisterne sa vodom odakle se građani snabdevaju.

14.10
Obustavljen saobraćaj u mestu Darosava kod Aranđelovca

JP "Putevi Srbije" saopštilo je da je zbog izlivanja reke obustavljen saobraćaj na putu Lazarevac-Aranđelovac, u mestu Darosava.

Zbog veće količine padavina obustavljen je saobraćaj na putu Mrčajevci - Kraljevo, kod mesta Adrani, gde se kao alternativni putni pravac koristi put Mrčajevci - Knić - Gruža - Kraljevo.

Navodi se i da je na putu Aranđelovac - Mladenovac, u mestu Markovac, saobraćaj normalizovan nakon obustave zbog izlivanja reke Misače.

14.00
Poplave i Novom Pazaru, Vojska Srbije će podići pontonski most

Obilne padavine koje u Novom Pazaru ne prestaju duže od 24 sata dovele su do porasta vodostaja reka Trnavica i Jošanica.

Bujične poplave koje su pogodile Novi Pazar pre dva dana napravile su veliku štetu stanovnicima naselja Trnava i Ćeremidžinica. Voda je ušla u domove, dvorišta, radionice i pomoćne objekte nanevši mulj i blato.

Rukovodilac Odeljenja za vanredne situacije Gradske uprave Novi Pazar, Ismail Dupljak, naveo je da je reka Trnavica dostigla svoj maksimum u vodostaju i da se veće bujične poplave ne pamte u Novom Pazaru.

13.30
Evakuisano 125 osoba

Za celu teritoriju 5 gradova: Čačak, Loznica, Jagodina, Prokuplje, Kraljeva i 23 opština Rekovac, Arilje, Aleksinac, Svilajnac, Paraćin, Sokobanja, Despotovac, Sjenica, Koceljeva, Vladimirci, Babušnica, Boljevac, Vrnjačka Banja, Ćuprija, Ćićevac, Ražanj, Trstenik, Medveđa, Kuršumlija, Brus, Vladičin Han, Žitiradja i Blace; i deo teritorija 2 grada: Grada Šapca i Užica, i 12 opština Požega, Beočin, Irig, Priboj, Žagubica, Ivanjica, Lučani, Aleksandrovac, Kosjerić, Varvarin, Rekovac i Majdanpek.

Vanredna situacija proglasena u 42 lokalne samouprave. Pripadnici SVS evakuisali 125 ugrozenih osoba.

12.55
Teška situacija u Rasinskom okrugu

U svim opštinama Rasinskog okruga proglašena je vanredna situacija zbog zbog svakodnevnih obilnih kiša i poplava u naseljenim mestima, a na brojnim mestima pojavila su se klizišta i velika oštećenja na putevima i građevinskim objektima.

Gradski štab za vanredne situacije grada Kruševca razmatrao je jutros situaciju, nastalu pravim potopom i poplavama i predložio uvođenje vanredne situacije u Kruševcu, što je zamenik gradonačelnice Aleksandar Jovanović odmah i učinio.

12.45
U Sokobanji se izlila Moravica, ugrožena naselja Čair i Jabukar

U Sokobanji su zbog izlivanja reke Moravice ugrožena naselja Čair i Jabukar.

Iz njih je u toku noći preventivno evakusano dvadesetak ljudi, koji su smešteni u srednju školu "Branislav Nušić". Zbog visokog vodostaja Moravice ugroženi su mostovi ka selima Šarbanovac i Nikolinac i državni put ka Rtnju.

Na terene su sve raspoložive ekipe javnih preduzeća iz Sokobanje i pripadnici sektora za vanredne situacije.

12.40
Raste nivo Zapadne Morave, voda došla do pragova kuća u Adranima

Nekih 20 centimetara je porasla voda u Šeovcu, u mestu Adrani, nadomak Kraljeva. Došla je do samih pragova kuća, a u nižem delu toka je i prodrla u 20 kuća. Domaćinstva su preventivno evakuisana.

Situacija je slična i u Roćevićima, u Mrsaću, u Vrdilima, uglavnom u selima sa leve strane Zapadne Morave, odnosno na mestima gde su bujični potoci Musača i Makva napravili čepove, s obzirom na to da je većina tih potoka zapušena, neočišćena, tako da je situacija od jutros teška na području opštine Kraljevo.

12.25
Poplavljeno selo Darosava kod Aranđelovca

U selu Darosava poplavljena je osnovna škola "Slavko Popović", kao i teren FK Partizan Darosava. 

12.10
U Jagodini se smiruje situacija

 Reka Belica opala je u Jagodini tokom prepodneva za 70 centimetara i trenutno ne postoji neposredna opasnost od izlivanja.

Ukinuta su dežurstva na mostovima koji su bili kritična mesta i gde je bujica nanosila velike količine granja i panjeva i pravila čepove. Deblo od desetak metara izvađeno je kod Kamenog mosta u centru Jagodine.

Tokom noći trajala je opsežna akcija utvrđivanja obala u gradu, ali se Belica izlila uzvodno u selu Trnava gde su vatrogasci spasioci čamcima evakuisali 19 osoba. Još tri osobe evakuisane su u Železničkoj koloniji.

Voda se polako povlači iz dvorišta i kuća u Trnavi gde je poplavljeno nekoliko desetina domaćinstava, ali meštani strahuju od novih kiša jer ih reka već nekoliko puta plavi.

12.06
Bujica prevrnula traktor u selu Venčane

Prevrnuti traktor u vodi u selu Venčane kod Aranđelovca, tužan je pokazatelj jačine kojom bujica ovim mestom nosi sve pred sobom.

Naime, u Aranđelovcu je pala velika količina kiše i izazvala poplave u ovom mestu.

Fotografije i snimci pokazuju ozbiljnost situacije koju su izazvale obilne padavine u centralnoj Srbiji.

Prevrnuta masivna poljoprivredna mašina koja viri iz vode je dokaz koliko silovito teku potoci kroz Aranđelovac, a ovakvo vreme, najavljeno je do nedelje.

11.36
Ovo je spisak opština u kojima je proglašena vanredna situacija

Na snazi je ukupno 39 vanrednih situacija u Srbiji:

Za celu teritoriju gradova Čačak, Loznica, Jagodina, Prokuplje i opština Rekovac, Arilje, Aleksinac, Svilajnac, Paraćin, Sokobanja, Despotovac, Sjenica, Кoceljeva, Vladimirci, Babušnica, Boljevac, Vrnjačka Banja, Ćuprija, Ćićevac, Ražanj, Trstenik, Medveđa, Кuršumlija, Brus i Vladičin Han; i deo teritorija Grada Šapca i Užica, i opština Požega, Beočin, Irig, Priboj, Žagubica, Ivanjica, Lučani, Aleksandrovac, Кosjerić, Varvarin, Rekovac i Majdanpek.

10.50
Crveni krst uputio pomoć

Crveni krst Srbije uputio je danas pomoć za domaćinstva koja su ugrožena poplavama u Jagodini, Rekovcu, Kruševcu, Kuršumliji, Svilajncu, Despotovcu i Sokobanji.

Ukupna količina pomoći od 6.000 kilograma sastoji se od paketa hrane i higijene, sredstva za dezinfekciju domaćinstava, kabanica i gumenih čizama, setova za čišćenje posle poplava, rezervoara od 1.500 litara za pijaću vodu i sušilica za isušivanje vlažnih zidova.

Crveni krst Srbije je do sada otpremio više od 11.000 kilograma pomoći ugroženim domaćinstvima u 11 gradova i opština. Crveni krst Srbije će nastaviti da prati situaciju i dostavlja pomoć u skladu sa iskazanim potrebama stanovništva i svojim mogućnostima.

10.35
Direktor "Srbijavoda": Najkritičnije u Jagodini, Trsteniku i još 6 gradova

Direktor JP "Srbijavode" Goran Puzović izjavio je danas da je trenutno najkritičnija situacija u Jagodini, Trsteniku, Brusu, Kosjeriću, Sokobanji gde je došlo do izlivanja reka, kao i da se talas kreće ka Kuršumliji, Prokuplju i Doljevcu.

On je za TV Prva rekao da će ekipe danas preventivno biti u Braničevskom i Zaječarskom okrugu. Puzović, koji se nalazi u Paraćinu, rekao je da je u tom gradu postavljen sistem za zaštitu grada od velikih voda, da je nivo reke još u koritu, ali da je to urađeno iz preventivnih razloga.

Ozbiljan talas u toku noći pogodio je delove Srbije zbog čega su u toku noći sprovođene sve neophodne mere.

10.18
U Lučanima se izlila reka Bjelica, stradala infrastruktura

Na teritoriji opštine Lučane obilne padavine prouzrokovale su izlivanje reke Bjelice, njen nivo u Guči bio je 301 santimentara i ovoga puta najviše je stradala putna infrastruktura.

- Obilna kiša padala je čitavu noć, sve ekipe su na terenu, imamo problema u MZ Viča gde je poplavljeno pet domaćinstava, u Guči jedno, kao i u MZ Đerać. Reka se izlila i poplavila oko 350 hektara zemljišta u Viči, Živici, Donjem Dubcu, selu Guči, Turici, Lisi, Puhovu, Krstacu i Dljinskom polju - rekao je načelnik Štaba za vanredne situacije opštine Lučani Zoran Vučićević.

09:51
Ovi predeli zemlje biće najugroženiji danas i sutra

U Srbiji je palo i do 70 mm nove kiše. Naš meteorolog otkriva koji će predeli zemlje biti najugroženiji danas i sutra.

U 35 opština i gradova na snazi je vanredno stanje, a najkritičnija situacija je u slivu Južne, Zapadne i Velike Morave, Kolubare, Toplice, Peka, Mlave, Timoka, Belice i Jasenice. Kritično je vrlo bilo u Brusu, Tresteniku, Aleksandrovcu, Vladičanom Hanu, Jagodini, Rekovcu, Kosjeriću...

U Srbiji će i tokom petka biti oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Očekuje se da padne dodatnih 10 do 20 mm kiše, a najobilnije padavine očekuju se na severoistoku i istoku Srbije, u Braničevskom okrugu i u Negotinskoj Krajini gde se očekuje i preko 50 mm kiše, pa se u ovim predelima očekuje najveća opasnost od poplava i bujica na manjim tokovima.

9.35
Evakuisane četiri osobe iz sela kod Čačka, strašni prizori u Zapadnoj Srbiji

- Vatrogasci spasioci su evakuisali četiri lica. Dva lica iz Mršinaca i dva iz Kukića. Ekipe su na terenu, ima kuća koje su odsečene jer su se urušila dva mosta u Mesnoj zajednici Petnica. To sada ne možemo sanirati, sada ćemo najverovatnije samo delove mostova izvaditi iz reka kako se u vodotokovima ne bi pravile prepreke, da ne došlo do daljeg izlivanja - izjavio je Bratislav Zečević načelnik Štaba za vanredne situacije u Čačku. 

9:20
Kragujevac pod vodom, oglasio se i Klinički centar nakon potopa

Po rečima, Zorana Кočovića, načenika Sektora za vanredne situacije, prioritet nakon evakuacije građana je normalno uspostavljanje saobraćaja na putnom pravcu Grošnica-Stanovo i magistralnom putu Кragujevac-Кraljevo, gde se saobraćaj odvija otežano.

8:56
Dramatične slike i snimak iz Vladičinog Hana: Proglašena vanredna situacija

U Opštini Vladičin Han proglašena je vanredna situacija zbog obilnih padavina koje su pogodile ovaj kraj.

Ekipe na terenu otklanjaju posledice poplava, angažovane su komunalne službe i vatrogasci. Oštećene su ulice, putevi, domaćinstva, a voda je u podrumima stambenih zgrada bila i do dva metra

8:24
Širom Srbije se otkazuju manifestacije koje je trebalo da budu na otvorenom

Za danas najavljen Sajam roditeljstva u Zrenjaninu otkazan je zbog vremenskih uslova i biće održan u ponedeljak, 19. juna 2023. godine, u isto vreme i na istom mestu - u 9.30 časova, na Trgu slobode. Takođe, juče je otkazan i Beer fest, koji je zbog obilnih padavina pomeren za ponedeljak, 19. jun. 

8:10
Potop u Kliničkom centru Kragujevac

Voda je prodrla i u Klinički centar u Kragujevcu, a na društvenim mrežama objavljena je fotografija na kojoj se vidi kako ljudi pokušavaju da raščiste vodu.

8:05
U Jagodini evakusaino 19 osoba

Reka Belica koja je noćas ozbiljno ugrožavala Jagodinu opala je tokom ranih jutarnjih sati za 40 centimetara, tako da je situacija trenutno znatno bolja.

Cele noći trajala je odbrana, pre svega, mostova u gradu, jer je voda došla do njih. Dodatno su vrećama sa peskom utvrđivani bedemi na većem broju mesta na toku Belice kroz grad.

Najteže je prošle noći bilo u selu Trnava uzvodno od Jagodine gde se reka izlila.

Vatrogasci spasioci noćas su evakuisali 19 lica iz ugroženih kuća u Trnavi uglavnom čamcima za spasavanje, prenosi Rts.

7:55
Izlila se Lepenica, evakuisano 14 osoba

Svi putevi u Kragujevcu su sada prohodni,u toku noći izlila se Lepenica u delovima naselja Veliko polje i Paliluja pa je čamcima evakuisano 14 osoba među kojima i jedno dete.

Voda sa ulica se povukla, saobraćaj se obavlja nesmetano. U 8 sati je zakazana sednica Kriznog štaba.

7:50
Voda odnela most u mestu Adrani kod Kraljeva, u prekidu saobraćaj do Čačka

Zbog obilnih padavina došlo je do izlivanja potoka Musača, u mestu Adrani. Nekoliko kuća je pod vodom, a voda je odnela i most na regionalnom putu, zbog čega je u prekidu saobraćaj između Kraljeva i Čačka, piše RTS.

U prekidu je i saobraćaj preko Oplanića, pa se sada do Čačka ne može nikako. Saobraćaj se iz Kraljeva ka Čačku preusmerava preko Vitanovca, Gruže, Knića i Mrčajevaca.

7:20
Upozorenje RHMZ

Upozorenje na obilne padavine koje nas očekuju danas i sutra izdao je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ). Saobraćaj otežan zbog obilne kiše, mogući zastoji i prekidi.

- Danas, 16. juna, se intenzivne padavine očekuju u istočnoj, centralnoj i jugoistočnoj Srbiji (20 do 40 milimetara), naročito u prvom delu dana, dok se najviše kiše prognozira za pogranični deo Borskog okruga ka Rumuniji (preko 60 milimetara) - saopštio je RHMZ.

Kako navode, sutra, 17.juna, u većini krajeva očekuje se značajno slabljenje padavina, osim na istoku zemlje, gde se očekuje više od 30 milimetara za 24 časa.