Utorak 19. mar 2024.
Manastir Ostrog

OVO SU TRI NAJVEĆA ČUDA SA OSTROGA: Ozdravili zahvaljujući molitvama, njihove priče će vas oduševiti

Foto: Profimedia
Manastir Ostrog spada među najposećenije na Balkanu, a u njega dolaze vernici svih religija iz svih krajeva sveta kako bi pronašli veru i nadu.

Manastir Ostrog u Crnoj Gori je mesto na koje se ljudi iz celog sveta upute kako bi pronašli utočište i pomolili se Bogu, ali i pokušali da se izleče. Oni se mole za svoju sreću i zdravlje, ali i svojih najmilijih. Čuda su moguća, a to i dokazuju priče koje kruže o ovoj svetinji. 

UŽAS KOJI JE TRAJAO 26 SATI: Jovana ispričala šta se tačno desilo u Lastinom autobusu

Ostroški monasi su zabeležili preko stotinu čuda i ona se čuvaju u rukopisnoj zbirci manastira Ostrog. Neka od njih je sredio i objavio jeromonah Irinej Gavrilović i mi vam ih prenosimo u celosti:

DAJMO UROŠU ŠANSU: Pomozimo da ovaj dečak ode na neophodne rehabilitacije!

-Jedan zanatlija iz okoline Nikšića beše se teško razboleo. Lekari na pregledu ustanoviše da je paraliza u punom stadijumu. Od toga nije bilo leka. Čovek se bio sav sklupčao. Rodbina ga savetovaše da pođe u Ostrog Svetom Vasiliju, ali je on to odmah odbio, jer beše ateista, nevernik. Posle izvesnog vremena, javi mu se Sveti Vasilije u snu i pozva ga da dođe k njemu u Ostrog pa će ga on isceliti. Pošto dugo porazmisli, ovaj čovek najzad odluči, i pristade da ga ponesu u manastir. Došavši u manastir on se ispovedi i onu noć prenoći pod kivotom Svetiteljevim, gde su mu čitali molitve. Posle kraćeg vremena sasvim je ozdravio, i iz zahvalnosti prema Svetom Vasiliju svome najstarijem sinu dao je ime Vasilije.

DANAS JE SVETI ILIJA GROMOVNIK: Ovo nikako ne radite, a ako bude grmelo, to ima posebno značenje!

-Vera J, mlada devojka iz okoline Bara, po zanimanju službenica, iznenadno se razbolela 1950. godine, od nekog teškog nervnog rastrojstva i kao takva nije bila sposobna nizakakav posao.

Manastir Ostrog
Foto: Profimedia

Zabrinuti roditelji vodili su je lekarima na sve strane i tražili pomoć od najboljih specijalista-neurologa na klinikama u Beogradu i Zagrebu, ali, nažalost, bez uspeha. Njeno zdravstveno stanje iz dana u dan naglo se pogoršavalo. Kada je već bila izgubljena svaka nada da će devojka ikada ozdraviti, majka je odlučila da je, krijući od komšija, dovede u Ostrog, i da tamo potraži leka.

Na put je krenula početkom zime iste godine. Sa velikom mukom su izašli od Donjeg do Gornjeg manastira. Devojku je zahvatila neka iznemoglost i trzala se kao besomučna, u nameri da se vrati natrag. Uz velike napore doveli su je do Gornjeg manastira, gde joj je čuvar ćivota pročitao molitvu, namenjenu za ozdravljenje ovakvih bolesnika.

NAJVEĆA MISTERIJA BEOGRADSKOG PREVOZA: Da li ste se IKADA vozili ovakvim tramvajem? (VIDEO)

Tu noć prenoćili su u Gornjem manastiru. Sutradan, devojka je osvanula potpuno zdrava, na veliko iznenađenje i radost svoje majke i svih prisutnih. Vratila se vesela i laka svojoj kući, i kroz nekoliko dana nastavila je svoj raniji službenički posao.”

-Ćerka jedne starije gospođe Grkinje iz Niša imala je teško oboljenje na plućima. Lekarske intervencije počele su dosta kasno. Jedne večeri, dok je žalosna majka sedela kraj teško bolesne ćerke koja je izdisala pod visokom temperaturom, od umora pade u kratkotrajan san. U snu joj se javi Sveti Vasilije Ostroški i reče joj da ne plače, jer će on isceliti njenu ćerku.

NOVA PRAVILA KAD VAS ODNESE PAUK: Do sad je kazna bila srazmerna težini vozila - više ne!

I zaista, ujutro je bolesnici bilo naglo lakše. Posle novog pregleda, lekari su na opšte čuđenje ustanovili da je bolesnica potpuno ozdravila. Majka Grkinja dobro je upamtila lik koji joj se javio u snu, i kada je zatim u crkvi videla ikonu Svetog Vasilija Ostroškog, prepoznala je da je to bio on. Ona i ćerka odale su duboku zahvalnost velikom Ostroškom Čudotvorcu.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd