clear sky
16°C
28.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

DRAMATIČNO I DANAS - NAJAVLJENE OBILNE PADAVINE: Evakuisane dve bebe u Kučevu, ministar Gašić sa meštanima u Junkovcu (FOTO/VIDEO)

17.06.2023. 09:21
Piše:
Srbija Danas
Poplave
Poplave / Izvor: Foto: Tanjug/Dragan Popović/Marjan Vucetic/Instagram prinskrin/192_rs

Kiša već danima pravi probleme širom Srbije, a prema najnovijem upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), od jutros u 5 časova, i danas se očekuju nove, obilne padavine.

Borba sa poplavama traje i danas, oštećeni su putevi i kuće, voda je nosila mostove i pokrenula klizišta i odrone - najkritičnije je u okolini Kraljeva, a sa vodenom stihijom borili su se u gotovom svim krajevima Centralne i Zapadne Srbije.

DANAS SE SEĆAMO PET VELIKIH HRIŠĆANSKIH SVETACA I SVETITELJKI: Veoma je važno da jednu STVAR nikako ne propustite da uradite

DANAS SE SEĆAMO PET VELIKIH HRIŠĆANSKIH SVETACA I SVETITELJKI: Veoma je važno da jednu STVAR nikako ne propustite da uradite

KAO IZ HOROR FILMA! JEZIV PRIZOR KOD GROBLJA U ČAČKU: Žena u belom u gluvo doba noći nepomično stoji na putu

KAO IZ HOROR FILMA! JEZIV PRIZOR KOD GROBLJA U ČAČKU: Žena u belom u gluvo doba noći nepomično stoji na putu

SRBIJA NA VREMENSKOJ PREKRETNICI - STIŽE DRASTIČNA PROMENA: Ovaj deo zemlje i danas na udaru pljuskova, a posle kiše i poplava stiže VRELI TALAS

SRBIJA NA VREMENSKOJ PREKRETNICI - STIŽE DRASTIČNA PROMENA: Ovaj deo zemlje i danas na udaru pljuskova, a posle kiše i poplava stiže VRELI TALAS

Vanredna situacija proglašena je u 52 grada i opštine. Evakuisano je više od 200 ljudi. U Jagodini, Trsteniku, Brusu, Kosjeriću i Sokobanji došlo je do izlivanja reka. Poplavni talas kreće se ka Kuršumliji, Prokuplju i Doljevcu.

Situaciju sa poplavama iz minuta u minut pratite u našem blogu: 

18.45
Ministar Gašić u Junkovcu

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić obišao je danas mesto Junkovac, u opštini Lazarevac, koje je usled obilnih padavina i izlivanja reke Turije poplavljeno i tom prilikom naglasio da će pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije, koji su punim kapacitetom angažovani na evakuaciji ugroženog stanovništva i crpljenju vode, biti uz građane i pomagati im kako bi se u što skorijem roku vratili u svoje domove.

Ministar Gašić
Ministar Gašić / Izvor: Foto: MUP

- Sada ćemo da vam pomognemo, da očistimo sve kako biste se vratili svojim kućama. Spasioci vatrogasci će biti sa vama sve dok ne saniramo štetu i biće tu kako biste bili bezbedni. 1.800 naših pripadnika je non-stop na terenu. Učiniće sve što mogu, da iscrpe vodu, iznesu nameštaj da bi Štab za vanredne situacije mogao da napravi popis da vam nadoknadimo štetu koju ste pretrpeli - rekao je ministar i istakao da će se zalagati da se zajedničkim radom sa nadležnim službama i lokalnom samoupravom reši problem izlivanja reke Turije kako do poplava ne bi dolazilo.- Ovo pitanje mora da se reši, i od toga nećemo odustati - rekao je ministar. 

18.37
Evakuisane bebe blizanci

Vatrogasci spasioci Sektora za vanredne situacije MUP evakuisali su danas u Kučevu bebe blizance i jednu stariju ženu.

Sve o herojskom činu vatrogasaca možete pročitati OVDE.  

18.31
Smederevska Palanka: Jasenica u padu, Kubršnica u stagnaciji

 Nivo vode na Jasenici u 10 časova iznosio je 308 centimetara, što pokazuje da je u blagom padu.

Kubršnica je u stagnaciji, a trenutni nivo vode je oko 306 centimetara i još je na snazi vanredna odbrana od poplave.

Reka Kubršnica je probila deo nasipa između atara sela Glibovac i Pridvorice i pretila da se izlije.

Ekipe preduzeća "Niskogradnja" i "Vodoprivreda" brzom reakcijom sanirali su mesto izlivanja.

U toku noći u Karađorđevom naselju, montirana je pumpa velikog kapaciteta koja još radi i odvodi atmosfersku i podzemnu vodu u tok Kubršnice. Na taj način sprečava se podizanje nivoa podzemnih voda u samom naselju.

U ovim trenucima vrh talasa prolazi kroz Palanku na obe reke. Ne očekuje se povećanje vodostaja i, kako kažu iz opštinskog štaba, najveća opasnost je prošla. Ekipe nadležnih službi su i dalje na terenu i prati se situacija.

18.20
U Novom Pazaru reke u koritima, kiša ne prestaje da pada

U Novom Pazaru sipeća kiša ne prestaje da pada od juče, ali je vodostaj na srednjem nivou. Reke su u svojim koritima.

Gradski štab za vanredne situacije, sva javno-komunalna preduzeća, vojno-spasilačke jedinice, vojska i komunalna policija dežuraju duž vodotokova.

16.11
Proglašena vanredna situacija u Кragujevcu

Nakon obilnih padavina i poplava koje su u četvrtak uveče zadesile Кragujevac, ekipe Sektora za vanredne situacije i gradskih preduzeća Šumadija i Vododvod rade na saniranju štete na teritoriji grada, ali i na seoskom području u Masloševu i čitavom potezu ka Stragarima, saopšteno je iz Gradske uprave.

Tim povodom komandant Štaba za vanredne situacije, gradonačelnik Nikola Dašić sa načelnikom Uprave za vanredne situacije Кragujevac Zoranom Кočovićem obišao najugroženija područja i domaćinstva u naseljima Palilile, Кorićani, Grošnica i Erdeč.

Jedna od najkritičnijih lokacija je Levačka ulica u naselju Palilule, gde vatrogasci spasioci preko 30 sati crpe vodu iz stambenih i drugih objekata. Taj posao je pri kraju, a sledeći korak je saniranje štete na infrastrukturi i objektima uz pomoć gradskih preduzeća Šumadija i Vodovod i kanalizacija, navodi se u saopštenju.

Prema rečima Zorana Кočovića načelnika Uprave za vanredne situacije Кragujevac koliko od sutra, po prijavama građana kreću i komisije za procenu štete kako bi se nadoknadilo sve što je voda u prethodnim periodu oštetila.

15.21
Meštani Ćićevca se ovako branili od poplava, Jagodina i dalje pod vodom

Tužan prizor uočen je na ulicama u opštini Ćićevac u kojoj je takođe proglašena vanredna situacija. Džakovi peska ispred kuća svedoče o borbi meštana sa vodom koja se i dalje nalazi u pojedinim domaćinstvima.

Morava je napravila velike probleme uz magistralu od sela Mrzenica do Stalaća kod Kruševca, gde su isto tako mnoga domaćinstva, ali i oranice pod vodom, ne možete razlikovati gde je reka, a gde su nekada bile njive.

U Kruševcu se ponovo izlila Rasina kod crkve Pokrova Presvete Bogorodice i poplavila šetalište. Tamo gde su nekada bile klupe za odmor i relaksaciju sada vire samo bandere.

Situacija na novom auto-putu "Moravski koridor" je stabilna, kolovoz je suv, međutim njive kraj auto-puta su pod vodom.

Posle uključenja na auto-put Niš-Beograd, kako javlja reporter sa lica mesta, nešto bolja situacija je u Paraćinu, dok kiša i dalje pada u Jagodini, gde se kraj puta vide strahovite posledice poplava.

Auto-put je uglavnom suv, osim kod Ćuprije gde su radovi na putu i gde se između bankina može videti voda koja se zadržala.

14.20
Iz prokupačkog naselja Mala Guba tokom noći evakuisano 70 osoba

Naselje Mala Guba u Prokuplju, koje je smešteno uz samu reku Toplicu, uvek ima problema sa poplavama. S obzirom na to da je nivo Toplice već nekoliko dana iznad granice vanredne odbrane od poplava, a prognozirano je da u toku noći budu velike padavine, tokom noći je evakuisano je 70 ljudi.

Gradonačelnik Milan Ranđelović rekao je da je to naselje juče bilo u kritičnom položaju jer su bedemi i utvrde koji su građeni prošle godine i pojačani ove godine u toku proleća, bili na granici da popuste.

13.45
Reke u Kosjeriću i Arilje vraćene u korita

Nakon nevremena koje je napravilo kastrofu na teritoriji opštne Kosjerić, sada se sabira pričinjena šteta koja je ogromna. Prema rečima predsednik opštine, Žarka Đokića, voda je izvučena iz polavljenih kuća.

- Ono što je najvažnije jeste da se podivljale reke vraćaju u svoja korita. Oštećenje na mostu je sanirano i saobraćaj je pušten u oba smera. Međutim, mnogo puteva je uništeno, u nekoliko sela pokrenuta su klizišta, a preko 4.000 ljudi i dalje je bez vode za piće u kućama. Snabdevaju se preko dve autocisterne, koje su nam ustupili iz opština Požega i Arilje, izjavio je za RINU Đokić.

Na teritoriji opštine Arilje zbog izlivanja reka i velikih poplava, juče je proglašena vanredna situacija.

- Kiša i dalje pada i to je ono što nas najviše brine. Za sada je situacija dosta mirnija nego juče, reke Moravica i Veliki Rzav su vraćene u svoja korita. Ali, u selima Radobuđa, Kruščica, Latvica i Dobrače pokrenuta su klizišta. Sva raspoloživa mehanizacija je na terenu, činimo sve što je u našoj moći da se što pre saniraju posledice nevremena, kazao je Predrag Maslar predsednik opštine Arilje.

Opština Požega još uvek je jedna od najugroženijih u Zapadnoj Srbiji, a najveći problem prave reke Moravica i Zapadna Morava čiji vodostaj je u porastu.

- U selu Gorobilje pod vodom je oko 15 domaćinstava, voda je presekla put u Prijanovićima tamo su poplavljene četiri kuće. Jedino što je dobro jeste što je reka Skrapež u svom koritu i od nje trenutno ne preti opasnot od izlivanja. Ekipe su na terenu i danonoćno rade na osposobljavanju puteva i pomažu u ugroženim domaćinstvima, naglasio je Đorđe Nikitović predsednik opštine Požega.

13:18
Vesić: Opštinama dat nalog kako da postupaju u vezi sa visećim mostovima

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić obišao je danas lokaciju gde se jutros usled velike količine vode koja se slila u Zapadnu Moravu došlo je do pucanja mosta koji je spajao čačanska sela Mrčajevce i Slatinu i koji je za saobraćaj zabranjen od novembra prošle godine.

Vesić je istakao da je opštinama dat nalog kako da postupaju u vezi sa visećim mostovima, da je konačno uspostavljen red i da se zna tačno kakvo je stanje sa kojim visećim mostom.

Više o tome možete pročitati OVDE.

13:03
Lazarevac: Stanje se stabilizuje, Kolubara u koritu

Predsednik opštine Lazarevac Bojan Stević danas je izjavio da se stanje u mesnim zajednicama u toj opštini, koji su prethodnog dana i u toku noći bile u problematičnom stanju zbog izlivanja vodotokova, pre svega reka Turija i Peštan, sada stabilizuje.

- Mislim na šest mesnih zajednica, imali smo u toku noći porast reke Turije gde ona prolazi kroz mesnu zajednicu Sokolovo, gde je došlo do izlivanja i obustave saobraćaja prema celoj toj mesnoj zajednici i ostalim delovima, prema opštini Barajevo i mesnoj zajednici Arnajevo - rekao je Stević za Tanjug.

On je dodao da su tokom jutra počele da se izlivaju takozvane crne vode u mesnoj zajednici Veliki Crljeni, gde je upućen jedan bager i gde će biti na raspolaganju celokupna mehanizacija. Naveo je da je nezvanično oko 120 domaćinstava potopljeno, da nema nijednog povređenog sugrađanina, ali da je pričinjena velika materijalna šteta. 

12:45
Tim za spasavanje dostavio hranu ugroženim domaćinstvima

Pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice Užice, Specijalistički tim za spasavanje i rad na vodi dostavio je ugroženim domaćinstvima hranu i gorivo za pumpe pomoću čamca, a Vatrogasno spasilačka jedinica u Kraljevu evakuisala je 5 lica u mestu Adrani.

Naši vatrogasci uvek uz svoje građane kad je najteže - navodi se na sajtu MUP-a.

12:04
Put Golubac - Donji Milanovac blokiran za saobraćaj

Put Golubac - Donji Milanovac potpuno je blokiran za saobraćaj.

Na toj deonici došlo je do odrona, a na putu su rasuti veči komadi kamenja koje je voda "oslobodila", kao i sitni nanosi manjeg kamenja i zemlje.

11:35
Prilikom pada konsrukcije oštećene su i gasne cevi, širi se miris gasa

Nakon što je vodena stihija srušila most preko reke Zapadne Morave koji spaja čačanska sela Mrčajevci i Slatinu, prilikom pada konsrukcije oštećene su i gasne cevi. Iz preventivnih razloga nadležene ekipe su stigle u selo Slatina, kako bi ispustili gas iz domaćinstava, međutim meštani kažu da su u strahu jer im niko nije precizno objasnio šta se dešava.

Čitavim tim krajem širi se miris gasa, a uplašeni meštani su izašli iz svojih domova jer, kako kažu, ne osećaju se u ovoj situaciji nimalo sigurno, javlja RINA.

11:29
Izlila se Toplica u Doljevcu, polavljena domaćinstva

Zbog izlivanja Toplice i njenih pritoka na području opštine Doljevac, tokom noći su evakuisane 24 osobe iz sela Šarlinca, među kojima je i sedmoro dece i jedna trudnica, a svoje domove moralo je da napusti i desetoro ljudi iz Šainovca, od kojih je petoro dece.

Poplavljena su dvorišta tridesetak kuća i pomoćnih objekata rekao je Dalibor Stamenković direktor komunalnog preduzeća, javlja RTS. 

11:08
Most kod Kraljeva biće osposobljen u narednih 10 dana

Most koji se juče srušio u Adranima kod Kraljeva na Ibarskoj magistrali biće osposobljen za saobraćaj u narednih 10 dana, rekao je ministar građevine Goran Vesić i najavio gradnju novog mosta. Rok za izgradnju je četiri meseca, a gradiće ga doo "Novi Pazar put". 

10:37
Zapadna Morava u Kraljevu od jutros stagnira

Zapadna Morava u Kraljevu od jutros stagnira, a prelivanje iz korita može da izazove obimnija kiša u čačanskom kraju. Voda koju su u petak doneli bujični potoci i Musina reka koja je oštetila most na Ibarskoj magistrali u mestu Adrani kod Kraljeva, sporo se povlači jer su kanali puni vode, a zemlja natopljena, javlja dopisnik "Blica".

Obimne padavine proteklih dana pokrenule su na teritoriji Kraljeva i klizišta. Najveća pretnja je klizanje brda u Ušću na magistralnom putu Studenica - Ivanjica. Zemlja se obrušava i u Stubalskoj reci, Čukojevcu i Bogutovcu, ali za sada ne prete obimnijim odronom.

Naselju Jabučar u Adranima, na obali Zapadne Morave, jutros su evakuisani ljudi iz pet stambenih objekata. Tim za spasavanje i rad na vodi Sektora za vanredne situacije evakuisao ih je čamcima.

Više o tome možete pročitati OVDE.

10:32
U Novom Pazaru kiša ne prestaje da pada

U Novom Pazaru sipeća kiša ne prestaje da pada od juče, ali je vodostaj na srednjem nivou. Reke su u svojim koritima. Gradski štab za vanredne situacije, sva javno-komunalna preduzeća, vojno-spasilačke jedinice, vojska i komunalna policija dežuraju duž vodotokova, javlja RTS. 

10:03
Na snazi 52 vanredne situacije

Na snazi su trenutno ukupno 52 vanredne situacije, za celu teritoriju gradova: Kruševac, Bor, Čačak, Loznica, Jagodina, Prokuplje, Kraljevo i opština Aranđelovac, Aleksandrovac, Lučani, Topola, Rača, Lebane, Doljevac, Rekovac, Arilje, Aleksinac, Svilajnac, Paraćin, Sokobanja, Despotovac, Sjenica, Koceljeva, Vladimirci, Babušnica, Boljevac, Vrnjačka Banja, Ćuprija, Ćićevac, Ražanj, Trstenik, Medveđa, Kuršumlija, Brus, Vladičin Han, Žitorađa, Blace, Kučevo, Smederevska Palanka.

Vanredna situacija na snazi je i u delovima teritorija Grada Šapca i Užica, i opština Trgovište, Bojnik, Požega, Beočin, Irig, Priboj, Žagubica, Ivanjica, Kosjerić, Varvarin, Majdanpek. 

09:59
U Adrane stigla tehnička ekipa

U Adrane stigla tehnička ekipa preduzeća za puteve "Novi Pazar" zbog sanacije urušenog mosta na Ibarskoj magistrali. Na terenu je i direktor "Srbija voda", piše RTS. 

09:55
Stabilna situacija u Čačku

Član civilne zaštite Čačka Stefan Tomić izjavio je danas da je situacija u tom gradu za sada stabilna budući da kiša već neko vreme ne pada.

- Od juče popodne smo ovde i iz Moravca ispumpavamo vodu u Zapadnu Moravu kako bismo zaštitili meštane koji ovde žive u naselju Suva Morava. Može se uočiti da se nivo Morave postepeno smanjuje, a situacija je dosta stabilnija i u svim delovima grada - rekao je Tomić, prenosi Tanjug.

On je dodao da je situacija za sada stabilna budući da kiša već neko vreme ne pada.

09:38
Pripadnici MUP-a spasili osobu koja je upala u reku, evakuisane 33 osobe

U toku noći pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), Sektora za vanredne situacije, bili su angažovani na crpljenju vode u Boru u naselju Savača, zatim u mestu Šarlinac opština Doljevac iz podruma Gerontološkog centra i u Jagodini na lokaciji nove industrijske zone, zatim evakuaciji životinja iz poplavljene štale u Grockoj, kao i na preventivnom obilasku svih kritičnih vodotokova na teritoriji cele Republike Srbije, saopštio je MUP.

Sinoć u 21 čas u mestu Mirosaljci, u opštini Lazarevac, Specijalistički tim za spasavanje i rad na vodi Sektora za vanredne situacije MUP evakuisao je jedno lice koje je upalo u reku Turija.

Više o tome možete pročitati OVDE.

Izvučena osoba iz reke
Izvučena osoba iz reke / Izvor: Foto: MUP Srbije

09:23
Dečak iz Lazarevca spasen pomoću kanapa, iz vode izvučena dva brata

U naselju Vreoci u Lazarevcu tokom prethodne noći oko 40 ljudi je evakuisano iz svojih domova, a oko 120 domaćinstava je iseljeno. Ispumpavanje vode je u toku, a na terenu kompletna mehanizacija, piše RTS.

Predsednik opštine Lazarevac Bojan Stević rekao je da su ugrožene mesne zajednice Rupovci, Mali Crljeni, Junkovac. U večernjim satima reka Turija se izlila u delu mesne zajednice Junkovac i obustavila u potpunosti saobraćaj i vezu Junkovca sa mesnimm zajednicama Arapovac, Mirosaljci i Vreoci.

Glavni putni pravac, Veliki Crljeni - mesna zajednica Sokolovo je i dalje u potpunosti obustavljen.

- Imali smo tri evakuacije, spasavanja iz reke Turije. Tri osobe, tri naša sugrađanina. Jedna je u pitanju dečak od 15 godina u mestu zajednica Junkova. Zajedno smo brzom intervencijom svih ljudi koji su bili na licu mesta uz pomoć kanapa i sreću, pre svega njegovu, jer se zakačio za grane, uspeli da ga evakuišemo i izvučemo - ispričao je Stević.

09:12
Velika teritorija Srbije zahvaćena poplavama

Načelnik odeljenja u Sektoru za vanredne situacije MUP-a Srbije Milorad Spasojević izjavio je danas da je velika teritorija Srbije zahvaćena poplavama i da su sve snage usmerene na spasavanje ljudskih života.

- Samo sinoć u Doljevcu smo imali 33 evakuisane osobe, u Boru 20 rudara je pomoglo da pređu na drugu stranu, u Prokuplju je bila evakuacija skoro 60 ljudi - rekao je Spasojević, prenosi Tanjug.

On je dodao da su i dalje angažovane pumpe velikog intenziteta za crpljenje vode u Lučanima i Jagodini, ali da se crpljenje vrši i u Boru, Aranđelovcu, Beogradu, Požegi, Kosjeriću kao i u svim mestima u kojima je došlo do izlivanja bujičnih vodotokova.

08:48
Najveća šteta na teritoriji Rasinskog, Raškog i Šumadijskog okruga

Načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Nedeljko Gagić rekao je za RTS da je vanredna situacija proglašena u 52 grada i opštine.

- Najveća šteta je nastala na teritoriji Rasinskog upravnog okruga, Raškog upravnog okruga, Šumadijskog upravnog okruga, znači u tim centralnim delovima Srbije šteta je naneta najviše na, da kažemo, stambenim objektima. Bilo je dosta štete i na objektima javnih ustanova kao što su bolnice, velika šteta je naneta i na poljoprivrednim površinama koje su pod vodom, a ovi bujični potoci, bujične poplave naneli su i velike štete putnoj infrastrukturi, najviše tu mislim na lokalne puteve, nekategorisane puteve, a bilo je štete i na magistralnim putevima - reka je Gagić za RTS.

Naveo je da je od početka obilnih padavina - od 26. maja do danas, evakuisano 295 lica - Nemamo informacija da bilo gde ima ugroženih ljudi. Svi mogu da pozovu 193 ili 192 ako su u opasnosti, brzo ćemo im poslati pomoć - dodao je Gagić.

 

Nedeljko Gagić
Nedeljko Gagić / Izvor: Foto: Printscreen/RTS
08:40
Srušio se most u Mrčajevcima

Most u Mrčajevcima kod Čačka srušio se jutros, usred obilnih padavina i bujičnih poplava koje su proteklih dana pogodile Srbiju, prenosi N1.

Podsetimo, zbog velike količine padavina došlo je do izlivanja reke Musine, pa putevi Rekovac - Trstenik i Mrčajevci - Kraljevo kod mesta Adrani od juče nisu prohodni. 

08:28
Evakuacija čamcima iz naselja Jabučar u Adranima

U naselju Jabučar u Adranima, na obali Zapadne Morave, u toku je evakuacija iz pet stambenih objekata. Tim za spasavanje i rad na vodi Sektora za vanredne situacije evakuišu ih čamcima, javlja RTS.

8.20
Novo upozorenje RHMZ

- Obilnije padavine danas se očekuju na istoku i jugoistoku Srbije (od 20 do 30 mm, lokalno i više). U ostalim krajevima slablјenje, a posle podne i uveče prestanak kiše. Na istoku i jugoistoku padavine će prestati u nedelјu do sredine dana - navodi se u upozorenju RHMZ. 

8.15
Vanredno u 52 grada i opštine, za 24 časa 217 evakuisanih

Načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Nedeljko Gagić rekao je da je vanredna situacija proglašena u 52 grada i opštine.

- Od početka obilnih padavina od 26. maja do danas evakuisano je 295 lica koja su bila ugrožena, a za 24 časa 217 osoba, što iz domova, što iz vozila koja su bila zaglavljena u bujičnim poplavama - rekao je Gagić.

Ističe da se većina evakuisanih iz domova brzo i vraćala kući po prolasku poplavnog talasa i da su počeli sa saniranjem posledica.

- Nemamo informacija da bilo gde ima ugroženih ljudi. Svi mogu da pozovu 193 ili 192 ako su u opasnosti, brzo ćemo im poslati pomoć - rekao je Gagić.

Usporen saobraćaj na pojedinim deonicama zbog odrona i izlivanja vode

Saobraćaj na putu Asanovac-Požega u mesto Gugalj usled odrona se odvija naizmeničnim propuštanjem vozila, saopštilo je JP "Putevi Srbije".

Zbog izlivanja vode na kolovoz saobraćaj se odvija usporeno na putu Kučevo - Debeli Lug u mestu Voluja i na putu Latković - Dudovica.

Saobraćaj se zbog odrona odvija usporeno i na putu Kučevo - Debeli Lug u mestu Brodica. Na putu Valjevo-Kosjerić u mestu Brajkovići saobraćaj je normalizovan nakon izlivanja reke Kladoroba.

Moravica u Sokobanji u stagnaciji, Borska reka i Crni Timok u opadanju

U Zaječarskom i Borskom okrugu pada slaba kiša. Na teritoriji celog grada Bora od juče je vanredna situacija. Nakon obilnih padavina bujice su ugrozile Donju Belu Reku Krivelj, deo Zlota i druga mest, ostavljajući za sobom veliku materijalnu štetu.

Problema je bilo i u rudnicima Ziđina, u Velikom Krivelju sprečen je prodor vode u kop.

Kada je reč o Zajačerskom okrugu, kiša koja danima pada nije dodatno prouzrokovala probleme. Moravica u Sokobanji je u stagnaciji, a Crni Timok koji ide kroz Boljevac i Zaječar je u opadanju. I nivo Borske reke je u opadanju. Vanredna situacija je u Sokobanji i Boljevcu, pri čemu je najviše štete načinjeno Sokobanji.