clear sky
20°C
01.06.2024.
Beograd
eur
117.1015
usd
108.2069
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

"NE KIPTIM OD BESA, NEGO OD ČASTI I PONOSA" Moćna poruka Vučića: Naš otpor će biti veoma jak! Boriću se u UN do kraja

16.05.2024. 21:03
Piše:
Srbija Danas
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: RTS/Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostovao je u emisiji "Četvrtkom u 9" na RTS-u.

O zabrani ulaska patrijarhu na KiM

Na pitanje o zabrani ulaska patrijarhu na KiM, Vučić kaže da je to pitanje za EU.

- Za njih to nije važno. Jedanput je neko zadržao Radu Trajković 2 sata i 10 minuta , a dozvoljeno je 4 sata. Posle pola sata, sat, ne postoji predstavnik Kvinte, EU, koji nije pozvao naše funkcionere da intervenišu i da hitno bude puštena. Niti je ona zadržavana, pritvorena, uhapšena, a svi su intervenisali iste sekunde. Mene nisu smeli da zovu, ali su sve druge zvali. Onda su rekli da smo zaustavili promet kosovskim Albancima, a nigde nije vest da srpskom patrijarhu nije omogućen ulazak na KiM. I danas sam postavljao to kao pitanje - da li vas je sramota? Oni mi kažu da to prate, i ja počnem da se smejem.

Govoreći o članstvu tzv. Kosova u Savetu Evrope, rekao je da može da bude svašta, ali da im to neće lako ići.

- Nemci bi onda pokazili sve svoje principe. Sada rade na jednom drugom triku, Britanci, a to je da se vratimo na Ahtisarijev plan, u skladu sa kosovskim ustavom i zakonom. Ali tu su nam ruke vezane jer oni svi po komandi glasaju. Borimo se, radimo sve što možemo, ali tu su nam ograničene mogućnosti. Mađari i Slovaci, dok je Orbana i Fica, neće promenti svoj stav. Španija i Kipar neće promeniti svoj stav. Nadam se da Grčka neće promeniti svoj stav.

Govoreći o sastavu Vlade u Hrvatskoj, Vučić kaže da se Domovinski pokret diči i hvali da su ustaše.

- Nisam siguran da neće sa Srbima i Pupovcem da nastave saradnju, ali je interesantno da niko iz Evrope neće da reaguje. Ako vam je glavni princip pri sastavljanju vlade da ne bude Srba, šta da vam kažem. 

Kaže da je dobio poruke podrške za put u Crnu Goru.

- Šta treba da uradim, da im se izvinim što je Crna Gora priznala Kosovo, što su narušili naš teritorijalni integritet, što će da učestvuju u proglašavanju srpskog naroda, što je delimično i njihov narod, genocidnim? Na to treba da kažemo hvala? Šta još hoćete od nas? Objasnite nam kakvi smo mi zločinci, a vi fini svet.

- Pomirio sam se ja sa svojom političkom sudbinom, kao što je maršal Žukov rekao "Neki nam u Evropi nikada neće oprostiti što smo ih oslobodili". Ja nisam maršal Žukov, običan sam mali čovek, male, ali slobodarske zemlje, ali mi nikada neće oprostiti što sam ih o jadu zabavio po pitanju koje su mislili da će lako pregaziti Srbiju. Nisu i neće je pregaziti. Dobro znam da za mene takve bdućnosti nema, ali ima u čitankama i istorijskim udžbenicima. Garnatujem narodu, da ću uraditi sve i dati sve da sačuvam čast i obraz ove naše jedine Srbije. Mi nemamo rezervnu otadžbinu. Zemlja nam je na odvratan način napadnuta. Mi nemamo izbor hoćemo li da pokunjimo glavu ili da razmišljamo o sebi. Suviše je velika svetinja koju branimo. Šta smo mi? Srbija nam je sve, ona nam je sve dala. Da se odreknem svog naroda zbog stolice, da glumim nešto, šta će mi to u životu? - rekao je Vučić.

- Mi smo jedina zemlja kojoj otimaju zemlju. Govore o Ukrajini, a ko otima parče zemlje ovoj zemlji. Po kojoj rezoluciji? Baš ih briga. Rezolucija se zove "mnogo smo jaki i jači od vas". Hoćete da pognemo glavu?

- Kada ovi iz regiona počnu da se dodvoravaju. To je toliko odvratno i ogavno i ne verujete da je to moguće. Rekao sam i danas da prestanu to da rade, jer neće ući u EU pre Ukrajine. To znaju i vrapci na grani.

- 190 zemalja ima pravo glasa. Ekvador, Venecuela i Avganistan nisu platili članarinu i neće moći da glasaju, a prve dve bi bile na našoj strani. Ako 100 zemalja ne bude glasalo protiv Srbije, sešću i plakaću, ne od sreće, nego od ponosa.

O Rezoluciji o Srebrenici

- Zašto sam izabrao ovakav put? Za sedam dana vi ćete ovde u studiju sa nekim da pričate, a ja ću biti u Njujorku. Oni će formalno da pobede, ali mislim da će svaki Srbin ponosno da se oseća. I večeras smo se borili i dobili potvrdu da će neki biti uzdržani. Dakle svi oni koji ne uđu u salu ili kako se to kolokvijalno kaže "budu u toaletu" su oni koji nisu hteli da glasaju za Rezoluciju. Veliki pritisak vrše i na islamske zemlje, naši protivnici su Berlin, Vašington, London. Mađarska će sigurno glasati protiv, siguran sam da Slovačka neće glasati za. Siguran sam da moj prijatelj sa Kipra neće glasati za, i moji prijatelji lični i ove zemlje, iz Emirata i Bahreina neće glasati za. Razgovarao sam sa predsednikom Sijem lično i on je meni ukazao koliko mu je odvratno to šta rade protiv Srbije i beskrajno mu hvala na tome. To je fantastično odgovoran i ozbiljan čovek i video sam koliko mu smeta to što rade Srbiji. Radimo sa svima, sve što možemo radimo, ali mi smo mala Srbija ne zaboravite. Za dve zemlje smo postigli važan rezultat večeras.

- Dakle, sve što možemo radimo. Ali mi smo mala Srbija, suviše mala da se suprotstavlja Berlinu, Vašingtonu i Londonu. Ali ćemo se suprotstaviti. Insistirao sam da se borimo zato što smo naučili da stalno budemo udarani, da gubimo, a da se pravimo da se to nije dogodilo. Ako školarcu od 12 godina dođe baraba pa ga tuče, čega to ima da se stidi dečak od 12 godina, zašto bi to krio od drugara i roditelja? Lažu nas sve vreme, to je najmanje što ću im u lice reći. Šta god neko danas govorio, lažu sve vreme. Kažu nema kolektivne krivice, krivica je individualna. Koga to Srbije nije isporučila? Sve je isporučila. Sve što ste mogli da uradite, uradili ste. Što lažete da je u pitanju individualna odgovornost? Ja ne kiptim od besa, nego od časti i ponosa. To je razlika između nas. Ušao sam u ring protiv nekoga ko je teži, znajući da ću izgubiti, ali ću se boriti. Srbi ne smeju da kažu da sa nečim nisu saglasni. Nego moraju da pognu glavu, da ćute i da trpe udarce po glavi. Treba da uvedemo u udžbenike da su u Jasenovcu Srbi ubijali Hrvate, a ne Hrvati Srbe. I Nemci su bili samo nacisti, oni nisu bili Nemci. A samo su Srbi uvek Srbi. I u Sarajevu i dalje stoji srpski zločinci. Po celom gradu. Pa samo su Srbi zločinci. Uvek su samo Srbi zločinci. A ovde su ustaše, a ovde su nacisti, a ovamo su fašisti, a ovamo su ovi ali oni. Samo su Srbi uvek zločinci. Oni nemaju drugi cilj. Ništa drugo ih ne interesuje. Ama baš ništa drugo ih ne interesuje. I nemojte da se lažemo da postoji neki drugi cilj. Što stalo im do pijeteta? Što nisam lepo pognuo glavu 2015. godine kada sam otišao u Srebrenicu? Nije bio lep cvet koji sam položio. Šta sam uradio? Naš otpor će biti veoma jak. Podelili su svet, na stranu što su podigli tenzije u regionu. Oni ovo izazivaju uvek. Misle da samo Srbija nema pravo ništa da kaže. Za nas je od suštinskog značaja da održavamo dobre odnose sa istočnim zemljama, afričkim, latino-američkim i tako dalje.

- Gradili smo Srbiju brže nego ikada u svakom smislu. Od trenutka sukoba u Ukrajini, mnoga koplja se lome na našim leđima. Znali smo to. Teška pozicija za Srbiju, posebno u uslovima u kojima kolektivni Zapad neće dozvoliti ništa što može da se čuje sa ruske strane. Kod nas možete čuti sve, i to govori o našem demokratskom kapacitetu. Mi smo jedna nezavisna, odgovorna i ozbiljna zemlja. Moj politički instinkt je takav da znam da je rezolucija o Srebrenici važna, važnija od svega. Da su hteli nešto lepo da učine seli bi sa nama da se dogovore nešto, a ne sa Nemcima. Rekli bi Turcima da dođu da posreduju. Imaju 4 cilja, prvi u krajnjoj instanci ukidanje Republike Srpske. Pod dva, podizanje revizija/presude za odgovornost Srbije i pod tri, neko bi malo para da dobije od Srbije i da je tuži za naknadu ratne štete. Četvrti cilj je dodatno opterećivanje Srbije, a nije im cilj da grade bliže odnose, već želja da unište svaku vrstu otpora njihovoj centralističkoj nakani. Pokazali su sada šta je to što im znači i hvala im na tome.

- Odnosi sa Sarajevom konstantno idu nizbrdo. Jedina vrsta napretka je išla u onim trenucima kada smo u crnim vrećama slali ljude koje smo hapsili u Haški tribunal. Ja želim najbolje odnose sa Bošnjacima. Svaki put ćemo pružiti pijetet žrtvama bošnjačkim. Mi smo predsednika svoje zemlje isporučili na Vidovdan, kud ćete veću sramotu. Ulažemo veći novac tamo gde su Bošnjaci većina nego u druge delove Srbije. Nemojte da očekujete od nas da prihvatimo dobrobvoljno gaženje sopstvenog naroda. Njihov glavni protagonista Bećirović je napisao knjigu o četiri genocida koji su Srbi sproveli nad njima od Prvog srpskog ustanka. O čemu da pričam sa njim? Kad ne mogu da pričam o putevima, fabrikama... Njih to ne interesuje. Bili su ispred po pitanju plata i penzija. Sada imamo za 150 evra veće plate od njih, razlika za samo 10 godina.

- Postoji jedan značajn deo zemalja koji može da se suprotstavi njihovom teroru, koji se više ne libi da govori slobodno. Da mi pretite? Možete. Mađarska je sasvim sigurno slobodna zemlja, ali i mnoge druge. Makedonci su naša braća i prijatelji. Kada vodite zemlju i kada znate da imate bratski narod, morate da nastavite da radite na najbliži način. Šta hoćete da kažem za Crnu Goru? Da jedan Meksiko bude uzdržan ili Nikaragva protiv, za to mogu da vam kažem jer su to čvrsti ljudi, a Crna Gora da bude za? Ali vam i to govori koliko se poredak u svetu menja. Meni su najsmešniji njihovi izvinjavajući razlozi za javnost. Kada bih rekao da su mi krivi Podgorica i Skoplje, a nisu krivi oni koji su ovo napravili, bio bih licemer i kukavica.

O predstojećim izborima

Vučić se potom osvrnuo i na predstojeće izbore u Beogradu.

- Ja se moram tim ljudima izviniti, jer sad moram da obavljam veliki državni posao. Ja ću biti u nedelju sa njima na skupu u Novom Sadu i onda me šest dana, od tih preostalih deset do kraja predizborne kampanje, opet neće biti. Naravno, ljudi misle da je svejedno za koga ponekad glasaju. Pa dobro, da probamo. To je čuvena rečenica, da probamo. Ali izbori nisu ni igra, ni igračka. Imamo Ekspo, mi imamo takve ciljeve, tako velike ciljeve. Ljudi, postavili smo ciljeve 1400 evra plata, 650 evra penzija, prosečna. Prosečna plata 1400 evra. Prosečna plata u Beogradu znači biće 1800 evra. 2027. godine već. Dakle, mi ćemo tada biti na nivou današnjeg proseka ili nešto iznad današnjeg proseka EU. Na mnogim mestima biće teško, svi su se ponovo ujedinili. To je ono što sam mogao da shvatim. Stvarno, molim ljude da mi ne zamere, molim ljude iz SNS-a koju toliko volim i ne moram da budem predsednik te stranke da bih tu stranku toliko voleo i koliko poštujem i stranku Rasima Ljajića, a pre svega Socijalističku partiju Srbije.

Na konstataciju da Đilas bojkotuje izbore i da mu nedostaje kao politički takmac, Vučić kaže da po tom pitanju nije u fokusu.

- Ne zato što nemam dovoljno snova za svaki od gradova, ali ako sam dobro pratio šta ste hteli da kažete - "Lako ti je Vučiću kad su skinuli Đilasa, sada će ti biti teže". Ja ne mogu da biram protivnike. Uz sve ono što bih imao da kažem o Đilasu, a to nisu lepe stvari i neću da govorim o tome jer on ne učestvuje, ali oni koji bi da ga zamene nisam siguran da znaju taj posao i da su ozbiljniji i pismeniji.

- Izbori su najvažniji. Nisu izbori igračka, ponoviću. Nemojte samo jednu stvar sa uma da smetnete, mi danas imamo 550 000 zaposlenih formalno više nego pre 12 godina. A imamo i najmanje ljudi, zbog migracija do 2017. i prirodnog priraštaja oko 400 000 ljudi manje. Sad se vraćaju i ta razlika se smanjuje, ali i dalje imamo manji prirodni priraštaj. Kada to sagledate onda vidite razliku u rezultatima. Zamislite tu vlast u kojoj bi Marsovci vladali sa ovima što bi svaki dan da protestuju zbog nekog investitora, sa onima trećima, ako ne znam čega, kako bi to izgledalo? I ozbiljno to pitanje postavljam. I kada ljudi misle, pa ja ću za ove, zato što su slični, a neće ići protiv, svi će se oni ujediniti u jednom danu, i to smo i danas videli kada je Nestorović rekao, ako ovi ne izađu na izbore, nećemo ni mi. Uostalom, mi ne bismo imali sve ove probleme kao država danas oko izbora, samo da je bilo malo odgovornosti baš u toj stranci kao što je nije bilo. I ja mislim da ljudi samo treba da procene, znam ja koliko ima onih koji misle da sam i antipatičan i odvratan, i nije to problem.

O atentatu na Fica

Predsednik je na početku prokomentarisao pokušaj atentata na slovačkog premijera Roberta Fica.

- U posleratnoj istoriji Evrope čini mi se da je samo na četvoricu lidera zemalja pucano. Nekoliko puta na De Gola, ubijen je Palme, ubijen je Đinđić i juče je bio atentat na Roberta Fica. To su sve ljudi od političkog integriteta, ljudi koji su bili sposobni, čini mi se, da vode neku vrstu inokosne politike. I zanimljivo svi ovi događaji se dešavaju u vreme neke promene geopolitičke paradigme. U savremenom dobu prosto je nezamislivo da se ovako našto desi, ali jasno govori o toj velikoj što medijskoj podeli, što podeli u slovačkom društvu, koja je na kraju stvorila tu atmosferu koja je postala normalna da neko puca u slovačkog premijera, kojeg izuzetno cenim. On je veliki prijatelj Srbije, iskreni prijatelj Srbije, on je takav prijatelj Srbije da na njega ne možete da izvršite pritisak. Govorimo o većim zemljama i o Evropskoj uniji i Sjedinjenim američkim državama. Jednim delom je to, osim tradicionalnog prijateljstva koje imamo sa Slovacima, i zbog činjenice da smo nas dvojica lični prijatelji. Iskreni, dugogodišnji lični prijatelj, i kada je on u opoziciji, i kada nije, i videli smo se i u jednim, i u drugim, i u teškim, i u lepim trenucima. I to me, iskreno, potreslo, a on je... Hteo sam da podsetim kakav je on čovek i kakav je on političar, da malo izađemo iz ovih fraza, pro-ruski nastrojen političar, kojim neki mediji možda i opravdavaju ovaj strašni događaj. On je jedan veliki lider nesalomive volje koja se retko pronalazi.

- Sve je kod nas inverzno, sve je obrnuto u savremenom svetu. To što oni pričaju je glupost da je on ovakav i onakav, on je čovek koji ima svoj mozak. Ja ne mogu da se poredim sa njim, ali danas su se mnogi začudili u Crnoj Gori odakle Vučiću hrabrost, da sve ono onako kaže i o velikim silama, došao je u NATO zemlju da sve to kaže o njima, da kaže o domaćinu, da kaže o nekom drugom, trećem, petom iako sam ja naravno vodio računa kako i na koji način da govorim. Ali sam se čvrsto držao stavova Republike Srbije. Fico je takav čovek, tvrdo i čvrsto se drži svojih stavova i niko ne može da ospori to, ali njega da ubedite, usprotivno, veoma teško. Sasvim je izvesno da ću ga posetiti, samo je pitanje kada. Eto, to je ponajviše šokantno, ali ja verujem u njegovu mentalnu snagu. Ja se ne razumem u to, da li se ljudi sad plaše infekcije neke. Imali su problema sa zaustavljanjem krvarenja, to znam, ali ja se uzdam u njegovu snagu, snagu njegovog uma, njegovu mentalnu snagu i verujem da kada je čovek mentalno jak da i najteže fizičke povrede, ne uvek, ali može da prebrodi.

Vučić je govorio o svim aktulenim temama:

  • Šta se može očekivati od glasanja o rezoluciji UN o Srebrenici, na čiju podršku Srbija može da računa u Generalnoj skupštini, ko će sigurno glasati za rezoluciju a ko sigurno protiv?
  • Da li će na nekoga uticati glas Kine? Kako vidi ponašanje regiona povodom rezolucije, a kako njeno usvajanje može uticati na Republiku Srpsku?
  • Može li se promeniti to što, kako kaže, "Evropska unija nije popularna u Srbiji, a ni Srbi nisu popularni u EU"?
  • I da li već ima konkretnih ekonomskih rezultata zbog nedavne posete kineskog predsednika Beogradu?