clear sky
12°C
14.05.2024.
Beograd
eur
117.1197
usd
108.716
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

PREDSEDNIK U ZVANIČNOJ POSETI FRANCUSKOJ: Makron i Vučić se obratili iz Jelisejske palate, završen tet-a-tet sastanak (FOTO/VIDEO)

08.04.2024. 09:55
Piše:
Srbija Danas
Vučić i Makron
Vučić i Makron / Izvor: Tanjug/Sarah Meyssonnier/Pool via AP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u Pariz, u dvodnevnu zvaničnu posetu.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Instagram printscreen/buducnostsrbijeav

Vučić se oglasio posle svečane večere sa Makronom

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je svečanoj večeri koju je u njegovu čast priredio predsednik Republike Francuske Emanuel Makron, nakon čega su dva predsednika održala tête-à-tête sastanak.

- Ponosan sam što sam večeras u Jelisejskoj palati imao priliku da sa predsednikom Emanuelom Makronom razgovaram o svim važnim pitanjima od geopolitičkih, do bilateralnih i onih strateški najbitnijih za Srbiju i naš narod. Ukazao sam mu na neuporedivo bolje ekonomske odnose naše dve zemlje, ali i izneo očekivanje da možemo još više i bolje kada su u pitanju trgovinska razmena, investicije i zajedničko poslovanje u mnogim oblastima u kojima Srbija ima dosta da nauči od Francuske. Izrazio sam očekivanje da će Francuska pružiti podršku Srbiji i u svim drugim sferama, prvenstveno kada su u pitanju naš evropski put i dijalog sa Prištinom. Još jednom sa zahvalio predsedniku Makronu na ličnom angažmanu kada je reč o očuvanju stabilnosti u našem regionu - napisao je Vučić na Instagramu.



 

Vučić i Makron
Vučić i Makron / Izvor: Tanjug/Sarah Meyssonnier/Pool via AP

Oglasio se Vučić posle dočeka i obraćanja iz Jelisejske palate

Predsednik Srbije je putem društvenih mreža još jednom izrazio zahvalnost francuskom predsedniku Emanuelu Makronu.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Instagram printscreen/buducnostsrbijeav

Svečana večera i sastanak

Kako je prethodno najavljeno, posle obraćanja dvaju predsednika usledila je svečana večera koju je predsednik Makron organizovao u čast Vučićeve posete.

Posle nje sledi tet-a-tet sastanak, tokom koga će predsednici razgovarati o svim važnim temama.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Instagram printscreen/buducnostsrbijeav
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Youtube Printscreen/Tanjug News Agency official

Obraćanje Vučića

- Razmišljao sam šta je najvažnije za moju zemlju, za moj narod da izgovorim pred vama večeras. Francuska nam je oduvek bila najbliža u Evropi i na nju smo najviše računali. I danas kad imamo neku muku, lično sam najviše voleo da se oslonim na vas. Retki ste u Evropi i svetu koji su želeli nekoga da saslušaju.

- Želeo je da sasluša i da čuje one koji nešto znače na Zapadnom Balkanu, i beskrajno mu hvala na tome. Makron je uvek želeo da čuje naše mišljenje, čak i kada mu se nije dopadalo - rekao je Vučić.

- Ekonomski odnosi su neuporedivo bolji nego što su bili. Naš aerodrom je već danas, a biće jedan od najlepših evropskih aerodroma. U ovom trenutku zapošljavaju 11.125 radnika. Obavili smo važne razgovore, blizu smo realizacije strateški važnih stvari za Srbiju.

- Došao sam da večeras razgovaramo o svim važnim pitanjima, geopolitičkim pitanjima. Uvek sam bio otvoren i večeras ću biti. Nisu obe strane učinile nešto za Beograd i Prištinu. Eksproprijacija na severu KiM, tu dovode svoje vojnike i policajce iako nemaju nikakva prava na to.

- I dalje se ne vodi nikakva istraga protiv onih koji su pucali u našu decu samo zato što su nosili božićno drvo, dakle zato što su nosili badnjak. I dalje se ne vodi istraga zbog svih ranjavanja Srba, već svi pominju samo Banjsku. Pitanje dinara je pitanje sudbinskog opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. A što se tiče Ohridskog sporazuma, već tri stvari je Srbija ispunila, iako nije morala ni jednu, jer da vas podsetim, poštovani gospodine predsedniče, bio je dogovor i svi smo razgovarali o tome da najpre mora da bude ispunjena Zajednica srpskih opština koja nije pomerena sa mrtve tačke. A Srbija je od ličnih karata do tablica, do takozvanih carinskih pečata, to je gde se traži naknada i tako dalje, akle sve je to u međuvremenu ispunila. Samo sam to želao da vam kažem i upravo zato ću imati želju da večeras razgovaram sa vama o Savetu Evrope - rekao je Vučić.

- Želim da vam se zahvalim što ste uvek mogli da nas slušate. Da pružite veliku podršku Srbiji, ne samo na njenom evropskom putu, već i na tome što ste nas zaštitili kada to nije bilo lako, jer ja znam kako su neki jedva čekali da se obračunaju i da pronađu dovoljno razloga da se obračunaju sa Srbijom. Hvala vam što niste razmišljali kao oni, već ste imali dovoljno razuma da shvatite da svi zajedno moramo da sačuvamo mir na Zapadnom Balkanu.

- I u skladu sa tim i što se tiče regionalne situacije, Srbija uvek podržavala integritet BiH, ali i integritet Republike Srpske u okviru BiH u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom. I uvek ćemo to da činimo i na to možete uvek da računate kada je Srbija u pitanju. Što se svih drugih stvari tiče, ja verujem da ima mnogo još oblasti gde ćemo našu saradnju da produbimo - rekao je Vučić.

- Mi vama verujemo gospodine predsedniče i vi ste meni neke sitnice koje su za vas sitnice, za mene i za nas, za našu zemlju krupne stvari, obećali i u potpunosti ispunili. Vi ste čovek od reči, ja vam izuzetno verujem, izuzetno poštujemo, volimo Francusku. Hvala vam još jedan put na divnom gostoprimstvu, a ja ću dati sve od sebe da Srbija i u budućnosti drži svoju reč. Hvaa vam najlepše - istakao je Vučić.

Emanuel Makron
Emanuel Makron / Izvor: Youtube Printscreen/Tanjug News Agency official

Obraćanje Makrona

- Ovo pokazuje koliko je prijateljstvo naših dveju zemalja važno za Francusku. Vaša poseta Parizu dolazi u trenutku istine za Evropu, dok rat Rusije protiv Ukrajine ulazi u treću godinu. Evropska integracija Srbije je u našem zajedničkom interesu. Nije to nametnuti proces nego vaš suveren izbor da slobodno idete ka modelu da zajedno branimo našu suverenost - rekao je Makron.

Makron je pozdravio Vučićeve vrlo jasne izbore Vučića u geopolitičkom pogledu.

Rekao je da Srbija ne sme da sumnja da je njena budućnost u Evropskoj uniji.

- Evropska budućnost se gradi u trenucima koji su vrlo izazovni za ljudski rod, ne reba da posumnjate u nameru Evrope da vas primi pod svoje okrilje - rekao je Makron.

On je naveo i da neće zabraviti putovanje u Srbiju i istakao da je to nešto što bi želeo da ponovi.

- Ja nisam zaboravio svoje putovanje uz vas. Za mene je ta integracija u EU, to dolazi iz zajedničke prošlosti i zajedničkih vrednosti. Moramo ići zajedno napred i da ne propustimo ovaj istorijski trenutak.

- Neophodno je da odgovorni za napade u Banjskoj odgovaraju i da se takva drama ne ponavlja - rekao je Makron.

- Trudiću se da neki izbori budu realizovani na severu Kosova i da novi čelnici budu izabrani. Svestan sam koliko su teški kompromisi - rekao je.

Želim da izrazim koliko imam poverenja u vašu zemlju, ali i vas kao lidera. Održali ste svoje obećanje. Hvala što ste danas ovde u Parizu - rekao je Makron.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Youtube Printscreen/Tanjug News Agency official

Priređen svečani doček za predsednika Vučića

Ispred Jelisejske palate priređen je svečani doček uz najviše državne počasti za predsednika Srbije.

Predviđeno je da se dvojica predsednika obrate na zajedničkoj konferenciji koja će se održati u Jelisejskoj palati, a potom će uslediti svečana večera koju Makron priređuje za predsednika Vučića.

Nakon toga uslediće razgovori u četiri oka. Biće to njihov dvadeseti susret do sada, a predsednik Vučić, je uoči ovog  sastanka, ocenio da je to možda i najvažniji susret u poslednje tri decenije za našu zemlju.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Instagram printscreen/buducnostsrbijeav

Vučić se oglasio nakon sastanka sa Žerarom Lašeom

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se, tokom zvanične posete Republici Francuskoj, sa predsednikom Senata Žerarom Laršeom.

- Hvala na izuzetno lepom dočeku predsedniku francuskog Senata Žeraru Laršeu sa kojim sam razgovarao o unapređenju srpsko-francuskih odnosa, evropskom putu naše zemlje, regionalnim i globalnim pitanjima. Nastavljamo da intenzivno jačamo strateško partnerstvo i saradnju utemeljene na prijateljstvu i međusobnom uvažavanju - napisao je on na svom Instagram nalogu "buducnostsrbijeav".

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Youtube printscreen/Tanjug

Doček predsednika Srbije ispred Senata

Dočekao ga je Žerar Larše, predsednik Senata Francuske. Potom je usledila smotra stroja.

Kako je najavljeno, sledi sastanak predsednika Vučića i predsednika Senata Žerara Larše, a potom upis u knjigu počasnih gostiju.

 

Potpisivanje memoranduma
Potpisivanje memoranduma / Izvor: Youtube Printscreen/Tanjug

Potpisan memorandum

Nakon što je sastanak sa predsedvnicima kompanije "EDF", potpisan je memorandum o razumevanju između Vlade Republike Srbije i „Elektrisit de Frans” (EDF) o uspostavljanju okvira za dugoročni dijalog u oblasti energetske tranzicije i niskougljenične tehnologije.

Memorandum su potpisali Siniša Mali, potpredsednik Vlade i ministar finansija i Luk Remon, direktor kompanije EDF.

Vučić je razgovarao sa troje mladih ljudi iz Srbije Lidijom, Bogdanom i Lukom koji žive i rade u Francuskoj, a koji su stručnjaci za nuklearnu energiju.

- Daću sve od sebe da vas vratim u Srbiju - rekao im je Vučić i zahvalio se što pomažu svojoj zemlji.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Youtube Printscreen/Tanjug

Obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića iz Pariza

Neposredno pre obraćanja predsednik Vučić se sastao sa predstavnicima francuskog vojnog koncerna "Daso" ("Dassault").

- Počeli smo sa važnim sastancima od suštinskog značaja za našu zemlju. Posle ceremonije ispred "Invalida" i odavanja pošte srpskim borcima iz Prvog svetskog rata, što je važno za nas, ali i našim francuskim domaćinima, imali smo sastanke sa predstavnicima "Daso" grupe, gde smo pričali i o "Rafalima". Nadam se da ćemo finalizirati sve do večeras. Imamo jedno ili dva pitanja koja nismo zaključili, ali verujem da ćemo to uraditi do poslepodneva. To bi značilo ogromnu novu snagu za našu zemlju, i neuporedivo veću budućnost za naše građane - rekao je on.

Dodaje da slede sastanci sa energetskom kompanijom EDF, i istakao je značaj ulaganja u energetiku.

- To su dugoročna ulaganja, morate čekati i po deceniju da se to vrati. Srbija nije parazitska zemlja, već ima svoju industriju koja raste. Investitori dolaze najviše, i zato je strašno važno da ovo obezbedimo. Potpisaćemo danas memorandum o razumevanju sa EDF-om, i verujem da ćemo mnogo uraditi sa njima. U današnjem svetu, kada ste u okruženju zemalja koje ne gledaju uvek blagonaklono na vas, morate gledati kako da radite razne stvari. Ako je nuklearna energija u pitanju, kako da nabavite nuklearno gorivo. To je samo deo stvari - kaže predsednik.

Očekuje i značajne sastanke u Senatu, kao i razgovore delegacija i večeru sa predsednikom Makronom.

- A potom ostajemo nasamo da pričamo o svim značajnim pitanjima, koja nisu samo bilateralna, već i geopolitičkog karaktera. Naša poseta se nastavlja sutra u prepodnevnim satima - ističe Vučić.

Predsednik je rekao da ne može da otkrije sve teme razgovora sa Makronom.

- On je jedan od najvažnijih svetskih lidera. Mi imamo važne teme iz sfere bilateralnih odnosa. Recimo, kako ćemo sa nekim bankama rešavati odnose i pitanja upravljanja projektima i prečišćavanjem voda. Mi to ne znamo, uložili smo stotine miliona... A nismo ih iskoristili. Treba nam neko ko zna time da upravlja. Mi ne kasnimo u izgradnji metroa. Zaista ćemo imati metro u Beogradu za četiri godine. A postavlja se pitanje onda ko će upravljati - kazao je on.

Vučić ističe da stiže sve više francuskih investicija u Srbiju.

- Čak 80 odsto francuskih investicija na zapadnom Balkanu je u Srbiji. Verujem da će se ti brojevi povećavati u našu korist - dodaje on.

Rekao je da ovakav protokol predsednik Francuske retko priređuje.

- Video sam da čak i oni koji nas ne vole primećuju. To su velike stvari za jednu zemlju. Ja sam već prisustvovao dočeku na "Invalidima" kada me je Manuel Vals ovde dočekao. Predsednik i premijer sam 10 godina, i nikada ovakvu počast nisam doživeo u Francuskoj - ističe predsednik.

Rekao je da očekuje i razgovore o situaciji u svetu, Gazi i Ukrajini, kao i u drugim delovima sveta.

- Želeo bih da čujem kako Makron vidi budućnost sveta. Nadam se dogovoru Palestine i Izraela, ali sam veliki skeptik po pitanju Ukrajine i onoga što će tamo da se zbiva. Verujem da će uslediti dalja eskalacija, što će doneti mnogo novih problema. I nadam se da nafta neće dalje rapidno da skače, pošto to nema više nikakvog smisla. Svaki novi sukob između Huta, Irana, Izrela, novi udar na ruske rafinerije vam poveća cenu nafte - rekao je Vučić.

On je pomenuo više francuskih kompanija koje ulažu u Srbiju, i istakao da se nada daljem rastu investicija.

- Veoma smo blizu odluci, a znaćete kada potpišemo ugovor. Kada govorite o ceni, u pitanju su letelice koje su među najskupljim na celom svetu. Nisu kao F-35, ali su mnogo skuplji od F-16. To su avioni 4++ generacije, mnogo bolji od naših MiG-ova. Ne smetnite sa uma da ako danas rešimo da kupimo američke, kineske ili ruske avione, ko može da ih dostavi. Mi nemamo more, pa da može da nam dostavi ko hoće. Šta je to što možemo da uzmemo, a uzimamo najbolje na svetu. Mi bismo kupili još aviona, i na nekim drugim mestima. Nije nama toliki problem u novcu, imamo 4 milijarde evra na računu - rekao je Vučić na pitanje o kupovini "Rafala".

Rekao je da ne možemo da dovučemo avione iz drugih zemalja u zemlju, a da svoju zemlju moramo da čuvamo.

Na tvrdnje Dušana Nikezića da je Vučić došao u Pariz da "pokloni distribuciju i vodovod", predsednik kaže da je to sumanuto.

- Nikakav EPS niti vodovod ne prodajemo. Mi smo pričali o prečišćavanju otpadnih voda. Ovo što radimo u Velikom selu, to je osnovni, graditeljski deo sa Kinezima. A zatim tehnološki deo radimo sa Francuzima. Da objasnim, Veliko selo, koje je na Paliluli, omogućiće da nam voda u Beogradu bude kristalno čista, a ne puna fekalija. Mi za to nemamo tehnologiju, naravno da moramo sa nekime da radimo. Nismo došli da prodajemo, već da kupimo ponešto - istakao je predsednik.

Dodaje da će tema biti i situacija na KiM i članstvo Prištine u Savetu Evrope.

Aleksandar Vučić na sastanku sa predstavnicima kompanije "Daso"
Aleksandar Vučić na sastanku sa predstavnicima kompanije "Daso" / Izvor: Privatna arhiva

Sastanak Vučića i predstavnika kompanije "Daso"

Predsednik Vučić se, kako je ranije najavljeno, sastao sa predstavnicima vojno-industrijskog koncerna "Daso" ("Dassault").

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Instagram Printscreen/buducnostsrbijeav

Vučić se oglasio na Instagramu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas u Jelisejskoj palati sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, na čiji poziv boravi u zvaničnoj poseti toj zemlji.

Tim povodom Vučić se oglasio na svom Instagram nalogu:

Aleksandar Vučić u Parizu
Aleksandar Vučić u Parizu / Izvor: Instagram Printscreen/buducnostsrbijeav

Vučić svečano dočekan u Parizu

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić svečano je dočekan ispred Palate Invalida u Parizu gde je položio je venac na spomen-ploču "Vernost za vernost".

Nakon toga se predsednik Srbije oglasio i na svom Instagram nalogu:

Aleksandar Vučić u Parizu
Aleksandar Vučić u Parizu / Izvor: Printscreen Pink TV

Vučić stigao u Palatu invalida

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je danas u Palatu invalida u Parizu, gde su ga dočekali vojni guverner Pariza general Kristof Abad i Frank Roster, delegirani ministar za spoljnu trgovinu, privlačenje investicija, frankofoniju i Francuze u inostranstvu pri Ministarstvu za Evropu i spoljne poslove Francuske Republike.

Za predsednika Vučića ispred Palate invalida priređena je ceremonija svečanog dočeka sa vojnim počastima, a potom će biti intonirane himne Srbije i Francuske. Nakon toga Vučić će položiti venac na spomen -ploču "Vernost za vernost", koja je posvećena srpskim vojnicima.

"Vernost za vernost: u slavu srpske vojske, herojskog saveznika Francuske u Velikom ratu, i za srpske borce preminule za Francusku u zajedničkoj borbi protiv nacističke okupacije", ispisano je na ovoj komemorativnoj ploči, koja slavi savezništvo srpskog i francuskog naroda u dva svetska rata.

Vučić boravi u Francuskoj na poziv predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Ispred Jelisejske palate u 20 časova biće priređen svečani doček uz najviše državne počasti za predsednika Srbije.

Predviđeno je da se dvojica predsednika obrate na zajedničkoj konferenciji koja će se održati u Jelisejskoj palati, a potom će uslediti svečana večera koju Makron priređuje za predsednika Vučića.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas u Jelisejskoj palati sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, na čiji poziv boravi u zvaničnoj poseti toj zemlji.

Ispred Jelisejske palate u 20 časova biće priređen svečani doček uz najviše državne počasti za predsednika Srbije.

Predviđeno je da se dvojica predsednika obrate na zajedničkoj konferenciji koja će se održati u Jelisejskoj palati, a potom će uslediti svečana večera koju Makron priređuje za predsednika Vučića.

Nakon toga uslediće razgovori u četiri oka.

Biće to njihov dvadeseti susret do sada, a predsednik Vučić, je uoči ovog  sastanka, ocenio da je to možda i najvažniji susret u poslednje tri decenije za našu zemlju.

- Ovaj će biti najvažniji, biće strateški sastanak, mislim da su se i Francuzi za to pripremili i mi se pripremamo - rekao je Vučić.

Kako je najavio, razgovaraće se o 14 tema.

Aleksandar Vučić i Emanuel Makron
Aleksandar Vučić i Emanuel Makron / Izvor: Profimedia

Među glavnim temama su evropske integracije, pitanje dijaloga Beograda i Prištine, ulazak takozvanog Kosova u Savet Evrope, jačanje bilateralne saradnje, EXPO-u 2027, IT sektor, vestačka inteligencija,poljoprivreda, namenska industrija i odbrana, kao i nuklearna energija.

Kada je reč o namenskoj industriji i odbrani, predsednik Vučić će o tome zasebno razgovarati sa Makronom, ali i sa francuskim ministrom odbrane Sebastijenom Lekornuom sa kojim će se sastati u utorak.

Naveo je da će sa rukovodstvom kompanije "Daso" razgovarati i o kupovini 12 borbenih aviona "rafal".

Takođe,  on će danas razgovarati i sa predstavnicima francuske elektroprivrede (EDF), nakon čega će ministar finansija Siniša Mali potpisati memorandum o razumevanju sa francuskom elektroprivredom o uspostavljanju okvira za dugoročni dijalog u oblasti energetske tranzicije i niskougljenične tehnologije.

Kada je reč o nuklearnoj energiji, Srbija želi da sa francuskom uspostavi bližu saradnju, s obzirom na to da je Francuska vodeća zemlja kada je reč o nuklearnoj energetici u Evropi i svetu, 70 odsto struje dobija iz nuklearnih reaktora.

Tokom dana, predsednik Vučić sastaće se i sa predsednikom francuskog Senata, gornjeg doma francuskog parlamenta Žerarom Laršeom. Danas će položiti i venac na spomen-ploču "Vernost za vernost" u Palati Invalida, u znak sećanja na istorijsko prijateljstvo Srbije i Francuske.

"Vernost za vernost: u slavu srpske vojske, herojskog saveznika Francuske u Velikom ratu, i za srpske borce preminule za Francusku u zajedničkoj borbi protiv nacističke okupacije", ispisano je na ovoj komemorativnoj ploči, koja slavi savezništvo srpskog i francuskog naroda u dva svetska rata.

Predsednik Vučić će drugog dana dvodnevne zvanične posete Parizu razgovarati sa predstavnicima francuskog poslovnog udruženja Pokret francuskih preduzetnika - MEDEF International kao i sa predstavnicima francuskih kompanija, koji su iskazali veliko interesovanje za ovaj susret.

Inače, Francuska je jedan od vodećh investitora u Srbiji, gde ima 120 kompanija i zapošljava više od 12.000 radnika.