light rain
19°C
03.06.2024.
Beograd
eur
117.0912
usd
107.8684
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

NASTAVLJA SE KRVAVI RAT U NAGORNO-KARABAHU: Ubijeno više od 200 vojnika Azera, Rusija Francuska i SAD pozvale na prekid sukoba (FOTO/VIDEO)

05.10.2020. 08:38 11:16
Piše:
Srbija Danas
Jermenija
Jermenija / Izvor: Profimedia/ilustracija

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba.

Sukob u Nagorno-Karabahu započeo je u februaru 1988. godine, kada je ova autonomna oblast objavila otcepljenje od Azerbejdžanske SSR. Posle oružanog sukoba 1992-1994, Baku je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam susednih regiona.

Nagorno-Karabah je etnički jermenska enklava u sastavu Azerbejdžana koja je van kontrole Bakua od kraja rata 1994. godine.

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem prošle nedelje. Dve strane se međusobno optužuju za iniciranje sukoba. Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je 27. septembra saopštilo da su Oružane snage Jermenije granatirale mesta na liniji razgraničenja u Karabahu i da među žrtvama ima civila i vojnika.

Putin pozvao na prekid sukoba

Predsednik Rusije Vladimir Putin istakao je u telefonskom razgovoru sa jermenskim premijerom Nikolom Pašinjanom značaj hitnog prekida borbenih dejstava u Nagornom-Karabahu

Vladimir Putin
Vladimir Putin / Izvor: Profimedia

 

Više o ovoj vesti možete pročitati klikom OVDE.

Lavrov: Moskva spremna za susret o Nagorno-Karabahu

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je tokom telefonskog razgovora sa azerbejdžanskim kolegom Džejhunom Bajramovim potvrdio spremnost da se u Moskvi održi sastanak ministara spoljnih poslova Azerbejdžana i Jermenije o Nagrono-Karabahu  uz učešće kopredsednika Minske grupe OEBS.

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov / Izvor: Profimedia

Više o ovoj vesti možete pročitati klikom OVDE.

Novo zajedničko saopštenje Rusije, Francuske i SAD

Ministri spoljnih poslova Rusije, Francuske i Amerike su najodlučnije osudili opasnu i bez presedana eskalaciju nasilja u Nagorno-Karabahu.

U zajedničkoj izjavi Sergeja Lavrova, Žan-Iva le Drijana i Majka Pompea pozivaju se strane u sukobu da odmah i bespogovorno uspostave prekid vatre.

Napadi na civilne objekte u Nagorno-Karabahu i izvan regiona, na teritoriji Jermenije i Azerbejdžana, izvan zone konflikta, kao i nesrazmernost tih napada predstavljaju neprihvatljivu pretnju stabilnosti u regionu, navodi se u izjavi.

Podsetimo, situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Lideri Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske pozvali su ranije Jerevan i Azerbejdžan da hitno prekinu sukobe i započnu pregovore bez preduslova.

Alijev: Zauzeli smo još tri sela

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev je izjavio da je vojska preuzela kontrolu nad nizom položaja na liniji sukoba u Nagorno-Karabahu.

- Danas je vojska Azerbejdžana oslobodila sela Šihali Agali, Saridžali i Mezre u Džabrailskom rejonu, kao i niz strateških pozicija u različitim pravcima - napisao je Alijev na svom Tviter nalogu.

Jerevan: Ubijeno više od 200 neprijateljskih vojnika

Predstavnik jermenskog Ministarstva odbrane  Arcrun Ovanisjan ispričao je na brifingu za novinare kako je jermenska vojska na jednom od punktova na jugu Nagorno-Karabaha izvela fantastičan manevar usled čega je azerbejdžanska strana pretrpela poraz i velike gubitke.

- Neprijatelj se tokom dana radovao svojoj maloj pobedi, pokazivao video iz navodno zauzetog jermenskog naselja. Ali, zahvaljujući mudrom manevru naših snaga na jugu Arcaha je ubijeno više od 200 protivničkih vojnika. Upravo zato kažemo da premeštanje snaga nije važno, važni su rezultati - rekao je on.

Portparolka Ministarstva Šušan Stepanjan je na svom Fejsbuk profilu napisala da je vojska naterala protivnika u zamku i potom uništila.

Elton Džon podržao Jermene

Pevač Elton Džon se pridružio akciji podrške Jermeniji u sukobu u Nagorno-Karabahu, objavivši na svom Instagram nalogu crveni kvadrat i hešteg #PeaceForArmenians.

 Više o ovoj vesti možete pročitati klikom OVDE.

Baku: Jermenska vojska ponovo gađa Gandžu

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da jermenske oružane snage ponovo gađaju grad Gandža. Reč je o gradu koji je na teritoriji Azerbejdžana i van zone konflikta u Nagorno-Karabahu.

U Bakuu su juče u više navrata saopštavali o tome da se ovaj, drugi po veličini azerbejdžanski grad, nalazi na udaru jermenske vojske, ali je zvanični Jerevan to demantovao i to nazvao kampanjom Bakua s ciljem širenja dezinformacija.

Kasetne bombe
Kasetne bombe / Izvor: Reuters
Jerevan: Od početka sukoba poginuo 21 civil

Od početka sukoba u Nagorno-Karabahu od azerbejdžanskog granatiranja poginuo 21 civil, dok je 82 civila ranjeno, saopšteno je u Jerevanu.

„Od prvog dana agresije, azerbejdžanske oružane snage su gađale naselja i civilnu infrastrukturu u Jermeniji i nepriznatoj Republici Arcah. Poginuo je 21 civil, 82 je ranjeno, oštećeno je 2.104 zgrade i objekta“, navodi se na Fejsbuk stranici Jermenskog informacionog centra.

Rat između Azerbejdžana i Jermenije
Rat između Azerbejdžana i Jermenije / Izvor: Reuters
Sin jermenskog predsednika se dobrovoljno prijavio u vojsku

Ašot Pašinijan, sin jermenskog premijera Nikole Pašinijana, dobrovoljno se prijavio u vojsku da bude na prvoj liniji fronta u sukobima sa azerbejdžanskim snagama.

- Upravo sam se dobrovoljno pridružio vojsci - objavio je na društvenim mrežama Ašot Pašinjan, koji je letos demobilisan.

Nikola Pašinijan
Nikola Pašinijan / Izvor: Foto: Facebook/Printscreen/Nikol Pashinyan

Više o ovoj vesti možete pročitati klikom OVDE.

Uništena četiri jermenska višecevna raketna bacača

Azerbejdžanske snage uništile su četiri jermenska višecevna raketna bacača u Nagorno-Karabahu, saopštilo je danas azerbejdžansko Ministarstvo odbrane.

Rakete
Rakete / Izvor: Reuters

Više o ovoj vesti možete pročitati klikom OVDE.

Povlačenje snaga Karabaha sa više tačaka linije razdvajanja

Portparol predsednika nepriznatog Nagorno-Karabaha Vagram Pogosjan je izjavio da je vojska povukla svoje jedinice sa više tačaka duž linije razdvajanja.

 - Vojska je, iz taktičkih razloga, povukla svoje snage kako bi izbegla nepotrebne žrtve i nanela veće gubitke neprijatelju - napisao je on na svom Fejsbuk profilu.

Prema rečima Pogosjana, vojska Nagorno-Karabaha je postigla svoj cilj.

U međuvremenu, Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je saopštilo da su azerbejdžanske snage uništile četiri raketna sistema  „Grad“ jermenskih oružanih snaga.

Iran ima plan za Nagorno-Karabah

Iran je pripremio plan za mirno rešavanje sukoba u Nagorno-Karabahu između Azerbejdžana i Jermenije, saopštio je predstavnik Ministarstva spoljnih poslova te zemlje Said Hatibzade.

- Od početka sukoba Iran je obema stranama govorio da taj višegodišnji spor neće rešiti vojnim putem. Poštujući teritorijalni integritet Azerbejdžana i neophodnost povlačenja vojske iz okupiranih gradova ističemo da vojni konflikt momentalno treba da bude obustavljen u cilju početka sveobuhvatnog dijaloga - naveo je on.

Više o ovoj vesti možete pročitati klikom OVDE.

Uskoro zajedničko saopštenje svetskih sila oko regije Nagorno-Karabah

Rusija, SAD i Francuska rade na zajedničkom saopštenju oko Nagorno-Karabahu, oblasti u Azerbejdžanu s većinskim jermenskim stanovništvom, kaže Sergej Lavrov.

Ministarstvo odbrane Jermenije se sastalo sa ambasadorkom SAD

 Ministarstvo odbrane Jermenije saopštava da je američka ambasadorka Lini Trejsi izrazila zabrinutost zbog nerešenih humanitarnih pitanja tokom vojnih operacija. Na sastanku je ocenjeno da će razvoj situacije ovim tempom biti katastrofalan za ceo region.  

Premijer Jermenije pozvao demobilisane vojnike da se vrate u vojsku

Jermenski premijer Nikol Pašinjin pozvao je danas vojnike koji su demobilisani ove godine da se ponovo vrate u vojsku zbog eskalacije sukoba u Nagorno-Karabahu.

- Želim da apelujem na naše momke koji su demobilisani tokom protekle godine da dođu u centar za regrutaciju i prijave se - rekao je Pašinjin u video poruci na Fejsbuku.

On je pozvao demobilisane da se prijave kao dobrovoljci, jer zakon ne dozvoljava da se ta kategorija uvrsti u mobilizacionu rezervu.

Alijev: Pozicija Rusije oko Nagorno-Karabaha odgovorna, uloga Turske će nadalje biti važna

Odnosi Bakua i Moskve su na visokom nivou, a pozicija Rusije prema aktuelnoj situaciji u Nagorno-Karabahu je odgovorna, kaže predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev.

- U ovom momentu saradnja s Rusijom u brojnim oblastima je na veoma visokom nivou. Odnosimo se jedni prema drugima kao prema strateškom partneru, što je potkrepljeno i potpisanim dokumentima. U konkretnom slučaju Rusija se ponaša kao velika i odgovorna zemlja. Iz Rusije stižu pozitivna saopštenja i uzdržane izjave - rekao je Alijev.

Više o ovoj vesti možete pročitati klikom OVDE.

Azerbejdžan uništio tri tenka vojske Jermenije
Kremlj: U stalnom smo kontaktu sa Bakuom i Ankarom o Karabahu

Rusija ne oseća nedostatak u radnim kontaktima o sukobu u Nagorno-Karabahu ni sa Azerbejdžanom, ni sa Turskom, dijalog je stalno u toku i na visokom nivou, a telefonski kontakti između šefova država zavise od njihovih radnih rasporeda i svrsishodnosti, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Odgovarajući na pitanje zbog čega je predsednik Rusije Vladimir Putin od početka sukoba tri puta razgovarao sa jermenskim premijerom Nikolom Pašinjanom, ali nijednom sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Ergoganom i azerbejdžanskim predsednikom Ilhamom Alijevom.

Više o ovoj vesti možete pročitati klikom OVDE.

NATO traži prekid sukoba

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg zatražio je danas od Jermenije i Azerbejdžana da momentalno obustave oružane sukobe.

- Ne postoji vojno rešenja za Nagorno Karabah - ukazao je Stoltenberg i upozorio da svakodnevno raste broj žrtava ovog sukoba..

- Podržavamo svaki napor da se rešenje pronađe na miran način - apelovao je generalni sekretar NATO.

Azerbejžan: Žena stradala u bolnici

Nakon što je Jermenija izvestila o napadima Azerbejdžana i objavila fotografije glavnog grada, oglasilo se i Ministarstvo spoljnih poslova Azerbejdžana sa navodima o napadioma protivnika.

Kako je navedeno, žena je stradala nakon jermenskog bombardovanja bolnice u Bardi, dok su tri civila ranjena.

Azerbejdžan
Azerbejdžan / Izvor: Profimedia
Azerbejdžan objavio broj stradalih u napadima Jermenije

Prema informacijama koje je iznelo Ministrastvo inostranih poslova Azerbejdžana u sukobima su stradala 24 njihova civila, ranjena je 121 osoba, a uništeno je više od 300 rezidencijalnih i civilnih objekata.

Karabah apeluje na OEBS: Priznajte nezavisnost naše republike

Ministarstvo inostranih poslova nepriznate republike Nagorno-Karabah pozvalo je Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da prizna nezavisnost republike, saopšteno je putem Telegram-kanala spoljnopolitičkog resora Karabaha.

- Pozivamo međunarodnu zajednicu da prizna nezavisnost Republike Arcah kako bi se građanima osigurala prava na život i miran razvoj - navedeno je u saopštenju.

Više o ovoj vesti možete pročitati klikom OVDE.

Jermenski šampion u dizanju tegova poginuo u borbama u Nagorno-Karabahu

Jermenska Federacija za dizanje tegova objavila je da je višestruki nacionalni šampion Tatul Harutjunan ubijen u borbama u Nagorno-Karabahu.

Federacija je na Fejsbuku objavila vest o smrti sportiste, ali nije iznela više detalja o tome kako je došlo do tragedije.

- Sa velikim žaljenjem izveštavamo vas da je tokom tenzija u Nagorno-Karabgu ubijen član APF, višestruki šampion Jeremenije i naš dobar prijatelj Tatul Harutjunjan. Molim vas prihvatite naše najdublje saučešće u ime Jermenske federacije za dizanje tegova. Počivaj u miru, heroju - navodi se u saopštenju.

U Nagorno-Karabahu ubijena 93 plaćenika iz Sirije

U Nagorno-Karabahu ubijena su 93 plaćenika iz Sirije, od kojih su tela 53 plaćenika u nedelju transportovana nazad u tu bliskoistočnu zemlju, saopštili su izvori u sirijskoj opoziciji koji su upoznati sa situacijom.

Jermenija
Jermenija / Izvor: Profimedia

Više o aktuelnim dešavanjima u Nagorno-Karabahu možete pročitati klikom OVDE.

Azerbejdžan granatira iz turskih raketnih sistema

Predstavnik Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan optužio je Azerbejdžanske snage da u napadima na prestonicu Nagorno-Karabaha koriste turske raketne sisteme "Kaisgra".

Pored turskih raketnih sistema u granatiranju Stepanakerta koriste se i sistemi "Smerč" i "Polonez", dodao je on.

Više o ovoj vesti možete pročitati klikom OVDE.

Eksplozije odjekuju od rane zore u Stepankertu

Jermensko ministarstvo odbrane tvrdi da su snage Azerbejdžana jutros opet izvele brojne vazdušne napade na Stepanakert, glavni grad samoproglašene republike Nagorno-Karabah.

Snažna eksplozija je, prema pisanju Sputnik Armenia odjeknula jutros u 6:40 časova, a nakon toga čulo se još šest detonacija.

Više o ovoj vesti možete pročitati klikom OVDE.

Crveni krst Jermenije zabrinut zbog stanja u Karabahu

Već danima se predstavnicima Crvenog krsta u Jermeniji javljaju preplašeni ljudi koji nas pitaju šta da rade, kuda da beže, i gde da se sklone kako bi oni i njihove porodice bili koliko toliko bezbedni, kazala je Amatuni. 

 - Čitava ova situacija nas veoma zabrinjava, pre svega zbog nastupajuće zime. Škola je počela tek pre nekoliko nedelja, deca u područjima zahvaćenim sukobima su van sebe, ljudi pokušavaju da se nekako zaštite, razumljivo je da su uplašeni. Pored svega toga, i pandemija virusa korona  je dodatna pretnja na obe strane, što nam nikako ne pomaže. Dobijamo izveštaje o uništenoj civilnoj infrastrukturi, na obe strane, a posebno nas zabrinjava to što u vojnim dejstvima, po svemu sudeći, stradaju i škole i bolnice - naglasila je ona.

 Više o ovoj vesti možete pročitati klikom OVDE.       

Protivvazduhoplovne snage Azerbejdžana zabeležile su jutros da su rakete, kojima su gađane mete u Azerbejdžanu, poletelele sa teritorijie Jermenije

Kako bi dokazao svoje tvrdnje, zvanični Baku je objavio video snimak lansiranja jermenskih raketa.

Jermenija, međutim odbacuje tu informaciju kao netačnu.

Serija od oko 20 eksplozija od artiljerijskih udara odjeknula je u Stepanakertu

Istovremeno, portparolka Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan saopštila je da oružane snage Azerbejdžana ispaljuju rakete na prestonicu nepriznate republike Nagorno-Karabah.

- Trenutno neprijatelj izvodi raketni napad na Stepanakert - napisao je Stepanjan na Fejsbuku.

Karabaha: Stravične scene posle bombardovanja

Stanovništvo je u nedelju odlazilo u skloništa, isključivana je struja i telefonske linije su bile u prekidu. Kasnije tokom dana, zamenik premijera Jermenije Tigran Avinjan izjavio je da je Stepanakert ponovo izložen raketiranju.

Više o ovoj vesti možete pročitati klikom OVDE.

Portparolka Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan objavila je video-snimak napada na prestonicu nepriznate republike Nagorno-Karabah

Na snimku se vide napadi na Stepanakert, pre toga čuje se zvuk vazdušne sirene, a nešto kasnije prikazane su posledice granatiranja: oštećeni civilni automobili, uništene kuće i udubljenja od granata.

 Podsetimo, u nedelju je serija eksplozija odjeknula u centru Stepanakerta.

Ministarstvo odbrane Jermenije upozorilo je da raspolaže informacijama da oružane snage Azerbejdžana pripremaju krupnu ofanzivu na teritoriju Nagorno-Karabaha

Za sada nije precizirano u kom obimu i u kom pravcu će ofanziva biti sprovedena. 

Većina stranih novinara napustila je glavni grad Nagorno-Karabaha nakon što su azerbejdžanske snage krenule sa granatiranjem

Kako navodi, novinari su se prebacili taksijima i autobusima do grada Gorisa, koji se nalazi na samoj granici sa Jermenijom, gde vlasti nameravaju da osposobe novi pres centar.

 Reporter dodaje da su u Stepanakeretu ostale samo ekipe snimatelja i fotografa, kao i da među njima ima najviše Rusa, Francuza, Španaca i Estonaca.

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je tokom obraćanja javnosti da su oružane snage njegove zemlje tokom noći oslobodile grad Džebraila i devet okolnih naselja

 

Predsednik je čestitao na istorijskoj pobedi za azerbejdžanski narod.

- Srdačno pozvdravljam sve naše oficire i vojnike koji su aktivno učestvovali u oslobađanju ovog regiona i drugih okupiranih teritorija. Kao rezultat heroizma uspeli smo da povratimo našu zemlju - rekao je.

Alijev je takođe rekao i da Azerbejdžan već nedelju dana vodi borbe kako bi povratio teritorijalni integritet svoje zemlje

- Azerbejdžan će uspostaviti kontrolu nad svim gradovima, obnoviće sve uništene džamije od strane Jermena. U taj region će se vratiti život - dodao je.

- Stavićemo tačku na pokušaje Jermena da promene naše istorijske nazive, da lažiraju istoriju i da obrišu kulturno nasleže azerbejdžanskog naroda. Mi se borimo na našoj zemlji - istakao je Alijev. 

Četiri eksplozije zabeležene su u blizini glavnog grada Nagorno-Karabaha ovog jutra

Kako navodi, a sada niju poznate tačne lokacije gde su granate pale i da li u napadu ima stradalih, međutim narod Stepanakerta spustio se u podrume i u skloništa.

Kaže i da je u glavnom gradu ove nepriznate republike gusta magla od jutros zbog koje je poprilično teško koordinisati napade budući da su mete izuzetno teško uočljive.