fbpx
Skip to main content
Kamioni

E-HIGHWAY! Nemci otvorili ELEKTRIČNI AUTOPUT za kamione! Teretnjaci kao TROLEJBUSI (VIDEO)

Foto: Youtube printscreen
Prva deonica dužine 10 kilometara.

Ideja trolejbusa u kombinaciji sa najnovijim tehnologijama mogla bi da bude novo rešenje za optimizaciju kamionskog prevoza po pitanju izduvnih gasova. U Nemačkoj su se dosetili rešenja kojim bi mogli da reše glavni deo problema zagađenja u teretnom saobraćaju gde su dizelski motori imperativ. Proces elektrifikacije je skup i bolan, ali ova ideja bi mogla da bude rešenje u prometu teretnjacima, barem kad su u pitanju autoputevi.

Reč je o tzv. eHighway putu na kojem saobraćaju kamioni opremljeni trolama, a koji se električnom energijom napajaju poput trolejbusa, putem nadzemne mreže istosmerne struje napona 670 V. Nakon višegodišnjeg razvoja i uspešno odrađene test faze otvorena je prva deonica u dužini od 10 km.

Tehnologiju je razvio Simens, a sistem kamionima s odgovarajućom opremom omogućava da se spoje na električnu mrežu i na struju voze brzinom do 90 km/h. Kad su spojeni s izvorom električne energije, kamioni voze na električni pogon, a silaskom s e-autoputa vraćaju se na klasičan pogon motorom s unutrašnjim sagorevanjem.

U Simensu naglašavaju da ova tehnologija omogućava drastično smanjenje štetnih izduvnih gasova, ali i da bi vlasnik kamiona na 100.000 pređenih kilometara mogao da uštedi do 20.000 evra. Takođe, ovaj sistem je u potpunosti kompatibilan s trenutnom infrastrukturom.

Nemačka vlada je potrošila je oko 70 miliona evra na razvoj tehnologije koja kamionima omogućava korišćenje Simensove električne mreže. Osim netom otvorene deonice između frankfurtske vazdušne luke i industrijskog parka, vredne oko 15 miliona evra, uskoro će se otvoriti još dve deonice eHighwaya.

Slične tehnologije trenutno se testiraju u Švedskoj i Americi.

Ovo je omiljena pesma za pevanje TOKOM VOŽNJE! (VIDEO)

Ovo je omiljena pesma za pevanje TOKOM VOŽNJE! (VIDEO)

Kad uključivanje na autoput POĐE PO ZLU: Poleteo u vazduh, prevrnuo se - prava FILMSKA scena! (VIDEO)

Kad uključivanje na autoput POĐE PO ZLU: Poleteo u vazduh, prevrnuo se - prava FILMSKA scena! (VIDEO)

VELEMAJSTOR! Pogledajte ČIME ovaj Filipinac MENJA BRZINE! Ruku ne zamara! (VIDEO)

VELEMAJSTOR! Pogledajte ČIME ovaj Filipinac MENJA BRZINE! Ruku ne zamara! (VIDEO)

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD noviteti

SD vesti

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
14 Beograd