Skip to main content
benzinska pumpa

Ako u motor benzinca sipate dizel ili obrnutno, skupo će vas koštati!

Foto: Profimedia
Greška koju ćete skupo platiti!

Koliko god to možda zvučalo neobično, smešno ili glupo sipanje pogrešnog goriva u rezervoar automobile veoma je česta greška koji svakoga dana širom sveta napravi na hiljade vozača. A takva greška može veoma skupo da vas košta…

Benzin u dizeleša

Ukoliko u automobil sa pogonom na benzin sipate dizel, najvažnija stvar je da nipošto ne startujte motor.

Startovanje motora će dozvoliti neodgovarajućem gorivu da uđe u i prođe kroz motor, što može bukvalno da napravi haos u celom pogonskom sistemu. Ukoliko motor nije bio pokretan, potrebno je potpuno isušiti rezervoar pre nego što ponovo počnete da koristite automobil.

Međutim, ukoliko jeste, benzin će se u dizel motoru ponašati kao rastvarač, pa će oštetiti pumpu I ostale delove sistema za gorivo. Ako se svi delovi sistema pažljivo ne pregledaju to može izazvati dodatne probleme, čija popravka može mnogo skupo da košta. Mogla bi da bude potrebna zamena celog sistema, odnosno pumpe za gorivo, brizgaljki, filtera i rezervoara.

benzinska pumpa
benzinska pumpa
Foto: Profimedia

Dizel u benzinca

Sipanje dizel goriva u "benzinca" je mnogo ređi slučaj, zbog toga što većina uređaja ("pištolja") za sipanje dizela ne može da uđe u otvor rezervoara automobila sa pogonom na benzin.

Ako se to opak dogodi, kao i u prethodnom slučaju, nipošto ne bi trebalo startovati motor, jer će to dovesti do kontaminacije celog sistema za gorivo.

Ipak, opasnost od sipanja dizel goriva u automobil na bezin, manje je ozbiljna od obrnutog slučaja. Razlog je to što je dizel teže i "masnije" gorivo od benzina, pa sistemi za gorivo i za paljenje benzinskog motora ne mogu tako lako da ga naprave zapaljivu smešu i izazovu eksploziju, odnosno da startuju motor.

Štaviše, ako dizel potpuno uđe u sistem za gorivo benzinca, vrlo je verovatno da motor uopšte neće moći da se startuje.

Iako su oštećenja po sam motor u ovom slučaju manja, vrlo je verovatno da će i ovde ceo sistem za gorivo morati da se menja.

Naravno, cena ovako velike opravke najviše će zavisiti od marke i vrste vozila, kao i od veličine motora, a ponajviše od toga da li je motor automobila u koga je sipano pogrešno gorivo bio startovan.

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Slaba kiša
5 Beograd