Utorak 19. mar 2024.
Alfa Romeo

ALFA ROMEO U VELIKOJ KRIZI: Za krah auto giganta osudili Audi, Mercedes i BMW, a evo i zašto

Foto: Profimedia
Da li je moguće?!

Portal AutoRepublika je izdvojila razloge krize u kojoj se nalazi Alfa Romeo za koju su pretpostavljalo da će se konačno vratiti na put stare slave.

U 2017. godini je italijanski proizvođač prodao 107.000 automobila. Naredne godine je taj broj iznosio 120.000. Očekuje se da će u tekućoj godini prodaja biti znatno manja.

Kao uzroke za lošu prodaju, navode se poverenje Evropljana u nemački trojac - Mercedes, BMW i Audi kada je u pitanju premium klasa automobila, kašnjenja u pimeni novih tehnologija i mali broj modela koji su u ponudi.

Za podsetiti je da je Alfa Romeo s modelom 156 uzdrmala tržište ozbiljno zabrinuvši konkurenciju jer ju je pogonio tada revolucionarni commonrail dizel motor.

Alfa Romeo
Foto: Profimedia

Italijanski brend je najavio da će njihov sadašnji koncept Tonale imati hibridni pogon. Serijska proizvodnja ovog modela je najavljena za 2022. godinu, ali to bi već tada moglo biti kasno.

Problem je i siromašna ponuda modela. Trenutno Alfa Romeo prodaje samo četiri modela. Drugi proizvođači nude mnogo veći broj samo u SUV segmentu. Nešto ranije su iz uprave Fiat-Chysler grupe obećavali da će ponuda biti mnogo bogatija.

Kakva je budućnost ovog proizvođača automobila - pitanje je na teško odgovoriti. Možda mu budućnost bude kao kod Volva - u Kini, zaključuje AutoRepublika.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd