fbpx
Skip to main content
Električni auto

BLISTAVO PREDVIĐANJE: Do kraja 2025. godine benzinci i dizelaši odlaze u zaborav?! Menja ih...

Foto: Srbija Danas
Izuzetno brz razvoj električnih automobila omogućiće da se njihova cena ubrzo izjednačni sa cenom odgovarajućih putničkih vozila koje pogone benzinski ili dizel motori.

Više od polovine svetske prodaje novih putničkih vozila do 2040. godine činiće automobili na struju, procenjuje Bloomberg New Energy Finance (BNEF).

Kako navodi isti izvor, moguće je da je globalna prodaja automobila sa konvencionalnim motorima (benzinaca i dizelaša) već dostigla svoj vrhunac i da nikada neće biti veća nego što je sad.

Izuzetno brz razvoj električnih automobila omogućiće da se njihova cena ubrzo izjednačni sa cenom odgovarajućih putničkih vozila koje pogone benzinski ili dizel motori.

Automobili na struju već su znatno jeftniji kada je reč o troškovima eksploatacije, pa će u bliskoj budućnosti oni postati logičan izbor kupaca kada je reč o ekonomičnosti (cena nabavke vozila + troškovi održavanja), navodi BNEF.

Tesla
Foto: Profimedia

Procenjuje se da će u narednih 20-ak godina globalna prodaja električnih automobila porasti sa 2 miliona, koliko ih je širom sveta isporučeno u 2018, na čak 56 miliona u 2040. godini.

Analitičari predviđaju da će u istom razdoblju svetska prodaja automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem (SUS) opasti sa 85 miliona (2018.) na svega 42 miliona (2040.).

Jedan od najvažnijih činilaca koji će uticati da automobili na struju postanu znatno pristupačiniji nego danas je projektovan pad cene pogonskih baterija, koje značajno utiču na formiranje maloprodajne cene električnih vozila.

BNEF navodi da će do polovine naredne dekade (oko 2025.) automobili na struju postati jeftiniji od adekvatnih vozila sa SUS motorima.

Prema istom izvoru, kompanije koje se bave “car charing” biznisom brže će se prebaciti na električne automobile od privatnih kupaca.

Kako se navodi, u svetu već ima preko milijardu korisnika ovog vida prevoza, a ovaj broj će samo rasti u budućnosti, smatraju analitičari, što će dovesti do smanjenja tražnje za privatnim automobilima.

Tesla Model 3
Foto: Tvitter printscreen/@TeslaModel3News ‏

 

 

 

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Fog
-5 Beograd