fbpx
Skip to main content
saobraćaj u Beogradu

Automobilima sa najmanje TROJE ljudi biće dozvoljeno da IDU ŽUTOM TRAKOM? Vlada odobrila - čeka se parlament

Foto: Profimedia
Nemci hoće da probaju...

Radi se o nacrtu dopune zakona o drumskom saobraćaju, koji je odobrila vlada. Predlog još samo treba da prođe raspravu i glasanje u parlamentu...

Gužva u saobraćaju
Foto: Profimedia

U kolovoznim trakama označenim za javni gradski prevoz, već sada se mogu naći taksi vozila i biciklisti. Prema najavama, opštine će moći istu mogućnost da dozvoli putničkim vozilima sa najmanje tri putnika u vozilu, da koriste ove trake. Vlada želi da promoviše zajedničku upotrebu automobila.

OBRATITE PAŽNJU: Ovi automobili vrede DUPLO MANJE nakon 5 godina

OBRATITE PAŽNJU: Ovi automobili vrede DUPLO MANJE nakon 5 godina

NEVEROVATNO: U žestokoj konkurenciji BMW-a, PORŠEA i LAMBORGINIJA - pobedio HJUNDAI

NEVEROVATNO: U žestokoj konkurenciji BMW-a, PORŠEA i LAMBORGINIJA - pobedio HJUNDAI

NEVEROVATNO: Slovak napravio leteći auto (VIDEO)

NEVEROVATNO: Slovak napravio leteći auto (VIDEO)

Međutim, ne podržavaju svi politički akteri u Nemačkoj ovu ideju i plan, koji je predstavio ministar saobraćaja i digitalne infrastrukture, Andreas Scheuer (CSU). Prema mišljenjima Zelenih (Die Grünen), to nema smisla, jer to neće učiniti gradski javni prevoz atraktivnijim. Suprotno tome, to može dovesti do "začepljenja" kolovozne trake.

-To neće dovesti do preusmeravanja saobraćaja ka automobilima, već će samo blokirati autobuse, - istakao je Oliver Luksic, stručnjak za saobraćaj iz druge opozicione stranke - slobodnih demokrata  (FDP - Freie Demokratische Partei).

Kritike su uputile i ekološke organizacije i udruženja nemačkih gradova, koje smatraju da u autobuskim trakama nema mesta za putničke automobile. Oni su istakli i da bi u nekim situacijama policiji bilo teško da utvrde tačan broj vozila u automobilu. Ministar Scheuer na kritike odgovara, da gradovima treba dozvoliti da sami odluče da li će iskoristiti ili neće iskoristiti ovu mogućnost. Izmene Zakona o drumskom saobraćaju donose i druge promene, kao što su bolja zaštita biciklista, više kazne za parkiranje na trotoaru i više kazne za one koji ne poštuju pravila o pravljenju slobodnog prostora za vozila hitnih službi.

Pročitajte i:

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd