fbpx
Skip to main content
Subaru forester

Došao je kraj za Subaru BRZ

Foto: Twitter printscreen @labergee
Čeka se nova generacija...

Atraktivni sportski kupe nastao je 2012. kao plod saradnje sa Toyotom, koja isti model prodaje pod oznakom GT86.

Subaru je prestao da prima zahteve za izradu novih primeraka modela BRZ, uz objašnjenje da će sve nove narudžine zadovoljiti iz preostalih zaliha u prodajnim salonima.

Ova informacija je objavljena na sajtu Subarua u Japanu, čime je praktično obelodanjeno da proizvodnja aktuelne verzije sportskog kupea zvanično prestaje.

Ova studija kaže da napredni bezbedonosni sistemi automobila jednostavno nisu dovoljno dobri

Ova studija kaže da napredni bezbedonosni sistemi automobila jednostavno nisu dovoljno dobri

Evo kako izgleda ruski električni automobil

Evo kako izgleda ruski električni automobil

Pre nešto više od 50 godina preminuo legendarni predsednik FIjata

Pre nešto više od 50 godina preminuo legendarni predsednik FIjata

Vest nije nečekivana, s obzirom da je japanski proizvođač u prethodnom periodu lansirao nekoliko specijalnih verzija ovog automobila na različitim tržištima kao "labudovu pesmu" modela BRZ.

BRZ i Toyota GT86 se sklapaju u istoj fabrici u Japanu, u pogonu Subarua, što znači da će i Toyotina varijanta prestati da se proizvodi.

To takođe znači da se bliži vreme otkrivanja sledeće generacije dva sestrinska modela.

Očekuje se da će novi BRZ i Toyotin blizanac napokon dobiti snažniji bokser motor sa turbo punjačem, a najverovatnije se radi o 2.4-litarskom agregatu od 260 KS koji se ugrađuje u modele Subaru Legacy i Ascent.

Toyota i Subaru su još prošle godine potvrdili da će proizvoditi novu generaciju svoja dva modela, koji bi trebalo da budu bazirana na Toyotinoj TNGA mehaničkoj platformi, kao i da će ove automobile pokretati novi turbo-benzinac.

Odlazeći Subaru BRZ i Toyota GT86 uglavnom su hvaljeni zbog izvrsne upravljivosti, pri čemu su se pritužbe uglavnom odnosile na atmosferski 2.0-litarski bokser motor zbog nedovoljnog obrtnog momenta.

Prelazak na jedinicu sa turbo punjačem rešio bi to pitanje, dok se očekuje da će nova platforma ostvariti značajan napredak na planu upravljivosti i bezbednosti.

Subaru i Toyota su navodno planirali da predstave nove modele ovog leta, ali je zbog pandemije koja je u toku premijera odložena. Novi modeli će verovatno biti predstavljeni krajem godine.

Pročitajte i:

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd