Skip to main content
Logo Tesla motorsa

DRAMATIČNE PROGNOZE: Tesla bi mogla da propadne IDUĆE GODINE

Foto: Profimedia/ilustracija
Ključ u bravu?!

Bloomberg je objavio procenu da Tesla Motors svakog minuta doslovno spali 8.000 dolara, a proizvodnja glavnog proizvoda "modela 3" još se nije ni zahuktala. Nastavi li ovako, Tesla će potrošiti sav novac pre 2019. godine, baš kao što je Bob Luc prognozirao.

Tesla najavljuje brutalni ROUDSTER - ali ne otrkiva kako će se izboriti sa ovim OZBILJNIM PROBLEMIMA

Gubici Tesle do kraja godine bi mogli da pređu milijardu dolara, a to bi moglo da ugrozi i proizvodnju samog "modela 3". Inače, njegova proizvodnja debelo kasni, a Tesla je samo u tri meseca na "sređivanje" fabrike potrošila milijardu dolara. Podsetimo, Tesla bi već iduće godine trebalo da proizvodi 5.000 primeraka "modela 3" nedeljno, a do danas ih je proizvela tek nekoliko stotina, ni 10% planiranog. S obzirom na konačnu cenu od 35.000 dolara, lako je izračunati hoće li i kada "model 3" doneti dovoljno novca u kuću.

Mnogi upravo u problemu "modela 3" i sve manjem strpljenju investitora vide razloge za neočekivanu promociju dvaju novih modela. Mask za prvu seriju "roudstera" traži 100% avansa, a to je 250.000 dolara puta 1.000 primeraka ili 250 miliona. Avans za ostale primerke je 50.000, a ne treba zaboraviti ni električni kamion "semi" za kojeg traže 5.000 dolara avansa, a proizvodnja neće krenuti pre 2019.

Sve to dovoljno je da se malo predahne i na trenutak pomeri fokus sa tekućih problema. Isto misli i Bob Luc, bivši potpredsednik GM-a koji tvrdi da Tesla nema tajno oružje, a troši nemilice. Njegova je prognoza da neće dočekati 2019. godinu.

Bloomberg-ovi analitičari su saglasni u oceni da će Masku uskoro biti potreban svež novac. Konkretno, radi se o dve milijarde dolara koje će morati da namakne do polovine iduće godine. U suprotnom bi zaista koji mesec kasnije mogao da staviti ključ u bravu.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd