fbpx
Skip to main content
nesreća

Jedan od češćih uzroka saobraćajnih nesreća postaje prošlost?

Foto: Srbija Danas
Inovativni sistem sposoban je da prepozna opasnost od akvaplaninga pre nego što do njega dođe...

Poznata italijanska dizajnerska kuća Italdesign, koja se od nedavno se bavi i bezbednošću u saobraćaju, u saradnji sa kompanijama Bosch i Easyrain, radi na razvoju inovativnog sistema kontrole proklizavanja na mokrim podlogama, koji bi probleme u vožnji koje izaziva pojava akvaplaninga mogao da pošalje u prošlost.

Akvaplaning, do koga dolazi kada se na asfaltu nađe velika količina vode zbog čega upravljanje vozilom postaje nemoguće, prema statističkim podacima, uzrok je desetina hiljada saobraćajnih nesreća godišnje, koje neretko imaju i ljudske žrtve.

Inovativni sistem - AIS (Aquaplaning Intelligent System), koji je osmislila kompanija Easyrain, sastoji se od senzora i softvera, povezanih u sistem sposoban da prepozna opasnost od akvaplaninga pre nego što do njega dođe.

nesreća
Foto: Srbija Danas

Kada prepozna potencijalnu opasnost od akvaplaninga, sistem u deliću sekunde oslobađa mlaz vode ispred prednjih točkova. To doprinosi "razbijanju" sloja vode na podlozi i tako sprečava gubitak kontakta točkova sa asfaltom, prenosi Jutarnji.

S obzirom na to da višak vode sa podloge uklanja već samo prijanjanje guma, mlaz vode dolazi kao pomoć, zahvaljujući kojoj vozač lakše zadržava kontrolu nad vozilom.

Kako sistem funkcioniše u praksi i koliki je njegov uticaj u slučajevima kada dolazi do akvaplaninga možete videti u videu iznad i ispod.

Iz kompanije Easyrain navode da još uvek nema naznaka kada bi ovaj sistem mogao da počne da se ugrađuje u automobile, ali ističu da je kompatibilan sa svim vrstama automobila, od onih "običnih" automobila iz standardnih klasa, do automobila visokih performansi i električnih modela.

 

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd