fbpx
Skip to main content
kožna sedišta

Kako da vaša kožna sedišta uvek izgledaju sveže i očuvano?

Foto: Profimedia
Skuplja su i kvalitetnija od "običnih" sedišta presvučenih platnom, zbog čega bi trebalo da se održavaju na poseban način

U vreme epidemije korona virusa, kada se vreme tokom dana uglavnom provodi u kući i oko nje, jedna od aktivnosti kojima biste mogli da se pozabavite usled viška slobodnog vremena je - sređivanje automobila.

Sedišta presvučena kožom automobilu daju poseban stil. Ona su skuplja i kvalitetnija od "običnih" sedišta presvučenih platnom, zbog čega bi trebalo da se održavaju na poseban način.

Koža je prirodni materijal koji može da izbledi, da ispuca i da izgubi svoj sjaj ako se mnogo izlaže suncu i ne održava redovno. Upravo zbog toga, ovih nekoliko saveta će vam pomoći da kožna sedišta vašeg automobila što duže ostanu u što boljem stanju:

1. Zaštitita od sunčeve svetlosti
Postavite zaštitu na vetrobransko staklo koja će sprečiti zrake sunca da prodru u vaše vozilo kada je ono parkirano napolju.

kožna sedišta
kožna sedišta u automobilu
Foto: Profimedia

Zaštitna sprečava prodor štetnih UV zraka i tako kožu u vašem automobilu štiti da ne izbledi.

2. Usisavanje
Usisajte prašinu i đubre sa svojih sedišta. Prvo usisajte unutrašnjost, pa onda prebrišite sedišta, jer ćete brisanjem bez usisavanja samo razneti prašinu po njima.

3. Sredstvo za čišćenje i pasta za kožu
Naprskajte na sedišta sredstvo za čišćenje kože i nežno ih prebrišite. Ova sredstva će ukloniti ostatke prašine i prljavštine koje usisivač nije mogao da pokupi. Koristite pamučne krpe dok brišete sedišta, kako ih ne biste izgrebali grubljim materijalom. Posebnu pažnju prilikom brisanja posvetite delovima koji su često u dodiru sa vašom kosom i kožom.

Potom nanesite pastu za kožu koja će obnoviti ulja u njoj i dati joj potrebni sjaj. Ova pasta čuva sedišta i od UV zraka i održava njihovu boju. Nanosite je mekanom pamučnom krpom i rasporedite je jednako na sve površine. Koži sedišta će trebati oko šest sati da je upije, pa ovo treba da obavite onda kada neko vreme ne planirate da koristite auto.

4. Sušenje
Nakon čišćenja, potrebno je obrisati sve ostatke sredstva za čišćenje i paste sa kože, a najbolje je da to uradite mikrofiber krpom. Ako su sedišta i posle brisanja vlažna, pustite ih da se osuše nekoliko sati do 24 časa.

Ukoliko ovaj postupak čišćenja budete ponavljali na svakih šest meseci, kožna sedišta vašeg automobila uvek će biti glatka, sjajna i čista kao da su nova, savetuje Didyouknowcars.

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd