fbpx
Skip to main content
čišćenje automobila

Kako održati kabinu automobila čistom? Neka vožnja bude prijatna i sigurna

Foto: Profimedia
Bilo da se vozite sami ili u društvu, uvek postoji šansa da u unutrašnjost unesete prljavštinu.

Bez obzira da li posedujete nov ili polovan automobil, jednako je važno da se posvetite njegovom održavanju. Svi odmah pomisle na motor, karoseriju, lak ili boju četvorotočkaša, a šta je sa enterijerom?

Uvek imajte na umu da je jedan od uslova za prijatnu i sigurnu vožnju – čista kabina. Bilo da se vozite sami ili u društvu, uvek postoji velika šansa da u unutrašnjost unesete prljavštinu. Ona ima puno oblika, a izvori su joj razni. Zato se treba pridržavati određenih pravila, kojima danas posvećujemo pažnju.

Pored prljavštine, važno je znati kako tretirati i zaštititi određene površine u kolima. Krenimo redom…

Proterajte cigarete
Savetujemo da automobil proglasite zonom nulte tolerancije na pušenje, čije je tragove u kabini izuzetno teško iskoreniti. Dim cigarete stvara i masan sloj na staklima, koja morate često da čistite. Pepeo nije lako zadržati unutar pepeljare u automobilu, a dođe li u kontakt sa tapacirungom, ostaviće vidljive tragove.

O neprijatnom mirisu duvana nećemo puno da trošimo reči, jer je njegovo eliminisanje iz kabine ravno naučnoj-fantastici, prenosi Vozim.hr.

čišćenje automobila
čišćenje automobila
Foto: Profimedia

Hrana i piće
Hrana i piće su drugi najveći neprijatelj vašeg limenog ljubimca, pa preporučujemo da ih ne konzumirate u kabini. Neizbežni ostaci hrane vremenom će stvoriti bakterije i neprijatan miris, a mogu privući i raznorazne insekte.

Presvlake čuvaju
Mnogim vozačima presvlake deluju estetski odbojno, ali su izuzetno praktične za održavanje higijene i zaštitu sedišta. Samo nemojte posegnuti za najjeftinijim varijantama.

Posebni materijali
Ako u kabini imate drvo, kožu ili alkantaru, posvetite im posebnu pažnju jer u suprotnom mogu postati ruglo vašeg četvorotočkaša. Nabavite specijalna sredstva za održavanje, mikrofiber krpe, i bacite se na posao.

Hemijsko čišćenje
Ukoliko zanemarite vlagu u automobilu mogli bi imati puno ozbiljnijih problema od onih estetske prirode. Iz navedenih primera, jasno je da isto važi i za prljavštinu. Zato preporučujemo da vozilo sezonski prepustite profesionalcima, radi dubinskog hemijskog čišćenja.

Krenite od krova
Čišćenje enterijera najbolje je započeti od krova prema podu, kako prljavština ne bi padala na delove koje ste već sredili. Takođe, pokušajte da čistite dalje uglove prema sebi da se ne bi vraćali na očišćena mesta.

Naredni snimak prikazuje kako to rade stručnjaci, pa probajte da “ukradete” neke od njihovih metoda i trikova:

 

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Clear sky
4 Beograd