Skip to main content
Opel

OPEL NAPUŠTA NEMAČKU?! Proizvodnja omiljenog nemačkog modela se seli u ovu evropsku državu

Foto: Profimedia
Selidba!

Nova generacija Astre, koja bi trebalo da se pojavi 2021, najverovatnije će se izrađivati u Opelovoj fabrici u Riselshajmu, umesto u britanskom Elsmiru.

PSA grupacija, koja je od avgusta 2017. vlasnik marki Opel i Vauxhall, odlučiće u narednih nekoliko sedmica gde će se izrađivati sledeća generacija popularnog modela Astra, piše Autonews Europe.

Kako prenosi isti izvor, pozivajući se na nemačke medije, nova Astra trebalo bi da bude predstavljena najkasnije za 2 godine, a za razliku od aktuelne Astre K, koja se sklapa u Velikoj Britaniji, trebalo bi da se proizvodi na nemačkom tlu.

Sindikat fabrike u britanskom Elsmiru već strahuje da će se buduća Astra (Opelova verzija sa volanom na levoj strani) umesto u tom primorskom gradiću praviti u Riselshajmu, u Nemačkoj. U Britaniji bi i dalje trebalo da se proizvodi samo Vauxhall Astra (sa "desnim" volanom), namenjena kupcima na Ostrvu

Jedan od razloga za preseljenje proizvodnje u Nemačku je to što na leto u Riselshajmu prestaje da se izrađuje Opel Zafira Tourer, pa će ova fabrika ostati samo na jednom modelu – Insigniji, i viškom proizvodnih kapaciteta.

Opel Insignia
Foto: Srbija Danas

Iako PSA još nije zvanično doneo odluku gde će se sklapati sledeća Astra, nemački mediji pišu da je izbor već okončan i da je preseljenje u Riselshajm "gotova stvar".

Prama ovim navodima, PSA razmatra dve opcije. Prema jednoj, 75% proizvodnje nove generacije i dalje bi se odvijalo u Britaniji, dok bi se 25% Astri sklapalo u Riselshajmu.

Druga opcija je da se 75% vozila pravi u Nemačkoj a samo 25% u Elsmiru, gde bi se proizvodila samo varijanta sa volanom na desnoj strani.

Nemački izvor tvrdi da je PSA skloniji da se odluči za drugu opciju, a jedan od razloga da ona prevagne je i Bregzit, odnosno poslovni rizik koji izlazak Velike Britanije iz EU nosi sa saobom.

Da će se tako nešto zaista i dogoditi, potvrđuje i nedavno obećanje direktora kompanije Opel koji je predstavnicima sindikata fabrike u Riselshajmu kazao da će nakon ukidanja Zafire ipak obezbediti proizvodnju još jednog modela u tom pogonu.

Inače, aktuelna Astra K osim u Britaniji sklapa se i u fabrici u Poljskoj.

+ Pošalji komentar 2 Pogledaj sve komentare
Dragan Stankovic's picture

Dragan Stankovic

Ne, nego je istina ta, da VW kao i drugi a najviše pol. vrh Srbije Berlin, je razorio Familiju Opel, tako da se tvornica u Bochumu i zatvorila i ostao je samo u Rüsselsheimu. Zašto ? Zato što na svako proizvedeno auto plaća se Američkoj fabrici motora tzv Reket. To Opel nije hteo i onda je spao na Rüsselsheim i sa svojom Opel Prüffeld u Babenhausen kod Rodgau.

0 | 0
Dragan Stankovic's picture

Dragan Stankovic

Onda su svoj VW poslali u Chinu, u nadi na proizvodnju, međutim, i to ne ide, jer Chinezi obožavaju druga Auta. 🔟😂😂 Kada su razorili kompletnu nemačku netaknut je ostao 🐒Merzedes Bens, 🐒Ford,🐒 VW, kao i Eisen Krupp, dok je ☞☞Opel sve sam iznova izgradio. Zašto ? Pa nisu korzikanci ☞🐒🐒🐒

0 | 0

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd