fbpx
Skip to main content
Automehaničar

Ovako se pravilno menja ulje u motoru, a šta se dešava sa motorom bez ulja BOLJE DA NE ZNATE

Foto: Profimedia
Ulje je krv automobila. Stoga mu valja pridati dosta pažnje, kako prilikom izbora, tako i pri zameni.

Svaki nedostatak motornog ulja u sistemu, pa čak i prljavo ulje, dovešće do ekstremnog habanja motora. Nije samo nedostatak ulja koban, vožnja automobila sa nedovoljnom količinom ulja može dovesti do priličnog broja problema. Evo koji su i kako ih možete sprečiti.

Automobili u Srbiji SVE ČEŠĆE SE KVARE, tvrde i vozači i serviseri! Ovo je UZROK!

Motor bez ulja - kraj

Ako vam ponestane motornog ulja, ukratko - motor je gotov. Unutar motora postoje brzi pokretni delovi, koji proizvode mnogo potencijalnog trenja. Motorno ulje je mazivo koje osigurava da delovi klize jedni preko drugih glatko, umesto da bruse jedni druge. Ako motor radi bez ulja, delovi će početi da se melju, a vrlo verovatno će blok motora eventualno pući, što će zaustaviti vozilo.

Vaš motor će biti oštećen ili potpuno uništen. Moraćete da ugradite nov motor, a stari možete da prodate agenciji za otkup automobila i delova. Mnogi vozači neće dobiti upozorenje o nedostatku motornog ulja dok ne bude prekasno, zato obratite pažnju s vremena na vreme.

Noviji automobili imaju više dijagnostičkih alata kao što je senzorna jedinica pritiska ulja u motoru i alate na instrument tabli koji mogu da pomognu u identifikovanju problematične situacije nedostatka ulja. U starijim vozilima, koja jesu vozači često moraju ručno da provere stanje ulja, jer lampica za proveru ulja nije dovoljno merodavan signal.

VEOMA OPASNO: Ovu GREŠKU često prave vozači, a može da vas košta života! (VIDEO)

Motor automobila
Foto: Profimedia

Pravilno održavanje motora

Kao što smo pomenuli, čak i prljavo ulje može imati negativan uticaj na rad motora. Vremenom se mogu nakupiti razne čestice i nus proizvodi u ulju. Ove čestice mogu doprineti razgrađivanju delova motora. Zato proizvođači preporučuju promene ulja i filtera, kako biste bili sigurni da je ulje u motoru u ispravnom stanju. Možete da testirate i sam viskozitet ulja, povlačeći merač ulja i trljanjem postojećeg ulja između prstiju kako biste videli da li se osećaju tvrde čestice.

Nedostatak ulja je češći problem kod starijih vozila. Vozila starija od 10-15 godina mogu da razviju jedan od dva problema:

  • ulje curi iz nekog dela bloka motora,
  • ili se zapravo može zapaliti prilikom sagorevanja (plavi dim iz auspuha ukazuje na to).

Bilo koji od ovih problema će dovesti do pražnjenja rezervoara ulja. Vozači vozila kojima motor ,,jede’’ ulje, treba da budu na oprezu zbog provere i zamene ulja, čak i između redovnih promena ulja. Lako je zaboraviti proveru ulja, ali je kritično, anaročito pre i posle dužih putovanja, kako biste se osigurali da ne doprinosite uništavanju motora.

Podsećamo da uvek obratite pažnju na potrošnju ulja i održavanje ulja u motoru prilikom biranja i kupovine polovnjaka.

Automehaničar
Foto: Profimedia

Kada zameniti ulje u motoru i filter ulja?

Zamena ulja i filtera u motoru je ključna. Većina proizvođača preporučuje da bi na starim automobilima trebalo menjati ulje na svakih 5.000 km.

Kod novijih automobila i sintetičkih ulja ovaj interval zamene ulja je znatno duži. U velikom broju slučajeva je sasvim dovoljno menjati ulje na svakih 10.000 - 12.000 km. Za najbolje rezultate proverite priručnik proizvođača o zameni ulja, oni ipak najbolje znaju vaš automobil, iako nije nemoguće da će probati da prodaju i što treba i što ne treba.

Obavezna je i zamena filtera ulja prilikom promene ulja. Filter ima važnu ulogu skupljanja svih nečistoća koje dospevaju u ulje. Možda samo ulje može da podnese veliku kilometražu, ali kada se filter napuni, ubacivaće nefiltrirano ulje nazad u mešavinu. Redovnom zamenom filtera sprečavate haos koji može da izazove ulje puno prljavštine i čestica metala.

Na kraju krajeva, održavajući motor pun čistog ulja je jedan od najvažnijih aspekata posedovanja automobila. Time ćete omogućiti dugovečnost i održavanje vrednosti automobila. Po staroj izreci: Bolje sprečiti nego lečiti.

 

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Pročitajte i:

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Mist
5 Beograd