Skip to main content
saobraćaj

Ovo su bili najtraženiji POLOVNJACI u Srbiji tokom 2017. godine!

Foto: Profimedia/ilustracija
Najveće interesovanje za jeftinije od 2.000 dinara.

Ako ste se zapitali koji su to polovni automobili bili najtraženiji u Srbiji u protekloj godini, odgovor je jednostavan - potencijalni kupci najviše su se interesovali za vozila koja koštaju manje od 2.000 evra. Prema podacima koje je objavio sajt Polovni automobili ubedljivo najveći broj kupaca (48%) traži vozila upravo tog cenovnog razreda, što je najbolji pokazatelj trenutne kupovne moći naših vozača.

Kakva je ponuda na tržištu polovnjaka i za kakve automobile se kupci najviše interesuju? Koje marke i modeli su najtraženiji i po kojim cenama? Da li je kubikaža još uvek bitan faktor prilikom kupovine vozila? Evo pregleda tržišta polovnih automobila u Srbiji u 2017. godini:

U prvih deset meseci ove godine u Srbiju je uvezeno 137.296 polovnjaka. U istom periodu prodato je 22.396 novih automobila.

Golf UBEDLJIVO PRVI - a iza njega... Pogledajte listu 10 najprodavanijih automobila 2017. godine!

Oko dve trećine polovnjaka imalo je Euro 3 standard, a najviše ih je bilo marke VW, a slede Opel, Pežo, Renao i Fijat.

Sao Paolo, saobraćaj
Foto: Profimedia

Prema statističkim podacima sa sajta Polovni automobili, najtraženija vozila na domaćem tržištu u 2017. godini bila su ona starosti između 10 i 12 godina. Već ovaj podatak dovoljno nam govori o kupovnoj moći prosečnog vozača.

Najtraženije kubikaže

Već godinama je za kupce ubedljivo najvažnija granica po pitanju radne zapremine - do 2.0 litra. Čak 78% njih uopšte ne razmatra kupovinu vozila preko 2.000 kubika. Objašnjenje je prosto - tzv. porez na luksuz, odnosno znatno skuplja registracija za automobile sa motorom od preko 2.0 litra koju vozači ne mogu, ili ne žele da plaćaju. Najviše interesovanja ima za vozila do 2.000 kubika, i za vozila od 1.600.

Najtraženije cene automobila

Još jedan podatak koji dosta govori o kupovnoj moći stanovništva je taj da se najčešće biraju polovni automobili do 2.000 evra, i to čini oko 48% kupaca. Automobile između 3.000 i 5.000 evra bira 24% kupaca, a skuplje automobile od 5.000 evra kupuje 28% vozača u Srbiji.

kola u saobraćaju
Foto: Profimedia

Na koje gorivo naš narod želi da vozi?

Dizel ubedljivo i dalje drži prvo mesto što se može videti po podatku da 53% vozača bira polovne automobile takvog tipa. Upola manja je potražnja za benzincima (23%), a naravno još uvek postoji interesovanje za gas (18%), iako on više nije toliko povoljan kao nekada. Za vozila na metan, hibridni i električni pogon još uvek je vrlo malo interesovanje, iako se o električnim automobilima danas priča više nego ikada. Zbog toga je i ponuda ovakvih vozila u našoj zemlji praktično nepostojeća.

Najtraženije marke automobila

Pogodite koja je najpopularnija marka automobila? Verujemo da niste iznenađeni što je reč o Folksvagenu. Najzaslužniji za to su neprikosnoveni golfovi: "golf IV", "golf V", "golf II", "polo" i "pasat B5.5". A na drugom mestu, naravno Audi. Bronzu je uzeo Opel, najviše zahvaljujući modelima "astra" i "korsa" raznih generacija.

Najtraženiji modeli automobila

Model koji se najčešće potražuje na sajtu Polovni automobili jeste "audi A4" starosti oko 10 godina. Jednostavno, to je popularan automobil kod nas i tako je već dugo godina. Prati ga "fijat punto" iz vrlo praktičnih razloga, moguće je priuštiti ga, a održavanje nije skupo. Na trećem mestu je model koji je odavno postao „institucija“, pa njega jednostavno moramo da podelimo po generacijama - "golf IV". Sledi model koji mnogi žele ali ga više gledaju, pa ipak ostaje u sferi želja - "audi A6". Zatim su tu BMW "serije 3" i "reno megan", kao i "golf V". Na osmom i devetom mestu su "pežo 307" i "reno klio", dok ih u stopu prati "golf II". Malo iza njega je "audi A3", pa VW "polo", "opel astra G", "ford fokus" i VW "pasat B5.5". Dakle, dominacija Nemaca u našoj zemlji je i dalje očigledna.

Folksvagen
Foto: Profimedia

Inače, ovo možda jesu najtraženiji modeli, odnosno oni koji najviše interesuju vozače u Srbiji, ali to ne znači da se oni najviše i kupuju. Zbog slabe kupovne moći, nažalost, mnogi se ipak na kraju odluče za neki pristupačniji model sa jeftinijim održavanjem.

Najzastupljenije vrste karoserije

Na tržištu Srbije trenutno se najviše prodaju polovni automobili u sledećim karoserijskim verzijama. Pritom, preko 80% vozila ima 4/5 vrata, a manje od 20% 2/3 vrata.

Najskuplji polovnjaci

Za kraj, ostavili smo listu polovnih automobila sa najvišim cenama u 2017.

  • Ferrari 599 GTB iz 2007. sa cenom od 170.000€
  • Mercedes S500 Coupe 4Matic iz 2015. sa cenom od 115.000€
  • Ferrari 599 GTB iz 2008. sa cenom od 150.000€
  • Mercedes S 400d 4MMATIC Long iz 2017. sa cenom od 143.000€
  • BMW i8 Plug-in Hybrid iz 2017. sa cenom od 136.000€
  • Mercedes GLE 350 63 AMG iz 2016. sa cenom od 129.000€

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
29 Beograd