fbpx
Skip to main content
stop

PRAVILA I PROPISI U SAOBRAĆAJU: Ako putujete u inostranstvo PAZITE na ove stvari KAZNE SU PAPRENE

Foto: Instagram printscreen/ sarahrcb_nyc
Pravila se moraju poštovati.

Već smo jednom pisali o čudnim i glupim saobraćajnim propisima tj zakonima. Saobraćajnim propisima koji apsolutno nemaju smisla ili su prestari ali oni i dan danas postoje na štetu ili žalost vozača. Postoji još nekoliko tih čudnih, uvrnutih i besmislenih zakona koji se upotrebljvaju još uvek u nekim državama širom sveta. Naravno, Sjedinjene Američke Države su apsolutni šampioni, ali tu su druge zemlje.

 

A post shared by Nate Adams (@nateadams26) on

Čudni saobraćajni zakoni

1. Na Aljasci zabranjeno voziti psa zavezanog na krovu automobila.

2. U kanadskom gradu Montrealu postoji čudan saobraćajni propis u kom stoji da ne smete da blokirate automobilski prilaz. Sve bi bilo u redu osim činjenice da ćete biti kažnjeni i ako blokirate ulaz u svoje dvorište.

UŽAS I PANIKA! Vozili su se zglobnim autobusom kad se odjednom POCEPAO NA POLA (VIDEO)

3. U Kaliforniji je zabranjeno spavati na kolovozu, a nije dozvoljeno ni pucanje u životinje iz automobila. Izuzetak su kitovi!

4. U Pensilvaniji (SAD) kroz poljoprivredna područja tokom mraka vozač mora da zaustavi vozilo, ispali signalnu raketu i čeka 10 minuta da se stoka skloni sa puta, a čitav postupak se mora ponavljati svakih 1,6 kilometara.

5. U Alabami je zabranjeno voziti zavezanih očiju, ali je dozvoljeno da vozite u suprotnom smeru jednosmernom ulicom ukoliko imate prikačen fenjer.

6. U Nju Džersiju ne smete da se namrštite saobraćajnom policajcu?!

 

A post shared by New York USA (@usa_america_city) on

7. U Danskoj vozači pre nego što uključe motor automobila, moraju obavezno da pogledaju ispod automobila. Razlog je moglo bi desiti da se ispod automobila nalazi dete koje se igra žmurke.

8. U Luksemburgu svi automobili moraju da imaju brisače. Čak i ona terenska vozila koja nemaju vetrobransko staklo, poput bagija.

9. U gradu Sarasota na Floridi (SAD) kazna za udaranje pešaka kolima iznosi 78 dolara.?!

10. U Koloradu (SAD) i dalje postoji zakon po kome je zabranjeno voziti crni automobil nedeljom.

11. U Francuskoj vozači u automobilu moraju da imaju alkotester, jednokratni i višekratni, a izuzetak su vozila koja imaju ugrađenu blokadu za vozače u alkoholisanom stanju.

12. U Nemačkoj ako ostanete bez goriva u rezervoaru sledi "sočna" kazna. Isto tako zabranjeno je voditi životinje na povocu dok sedite u automobilu, a osim za pse pravilo važi i za konje, krave i druge životinje.

BUKVALNO NEĆETE VEROVATI SVOJIM OČIMA! Novi Jaguar je uradio OVO i ušao u Ginisovu knjigu rekorda (VIDEO)

13. U Švajcarskoj nedeljom ne smete da perete automobil?! Zvuči vam čudno?? Pa Švajcarcima je veoma važan nedeljni mir, pa su tim danom zabranjene mnoge bučne aktivnosti kao što je pranje automobila.

14. Na Kipru zabranjeno je jesti i piti dok se vozi. Ne sme ni voda da se pije. Kako biste se osvežili, morate stati sa strane i ugasiti motor.

15. U Singapuru postoji isto tako jedan bizaran zakon po kom se vozilom ne sme prići na manje od 50 metara od pešaka koji pokušava da pređe ulicu na pešačkom. Apsolutno neizvodljivo, ali je zakon i dalje u upotrebi.

16. U Japanu ako poprskate pešaka na trotoaru dok jurite pored njega u svom automobilu bićete kažnjeni sa oko 50 evra. U Australiji je strogo zabranjeno ostavljati ključeve u vozilu.

17. U Južnoj Africi domaće životinje imaju pravo prvenstva na javnim putevima. Vozač mora da ustupi pravo prvenstva svakoj osobi koja vodi domaću životinju a koja to zatraži podizanjem ruke. Kazna ako ne uradite po propisu je 500 dolara američkih.

18. U Nju Orleansu i u Memfisu postoji saobraćajni propis koji kaže da ako žena upravlja automobilom ispred nje mora da ide muškarac sa istaknutom crvenom zastavom u znak upozorenja?!

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
4 Beograd