fbpx
Skip to main content
električni automobili

REKORD: Reno prodao veliki broj električnih automobila

Foto: Profimedia/ilustracija
Neverovatan podvig...

Prodaja automobila na struju raste iz godine u godinu, ali ne tako brzo kao što su neki možda očekivali.

Električni auto
Foto: Srbija Danas

Tesla je preuzeo lidersku poziciju u proizvodnji električnih automobila pre svega zahvaljujući velikoj tražnji za Modelom 3, ali i neke druge auto-kompanije zabeležile su u protekloj godini rast prodaje svojih automobila na struju.

Tako je Renault u 2019. isporučio kupcima 62.447 električnih automobila, čime je nastavljen stabilan rast prodaje iz proteklih nekoliko godina. Poređenja radi, 2018. francuski proizvođač prodao je 49.300 EV, a 2017. 36.300.

BEZ NJIH: Sajam u Parizu biće bez Folksvagena

BEZ NJIH: Sajam u Parizu biće bez Folksvagena

Novi MINI može da ide i samo na struju! (VIDEO)

Novi MINI može da ide i samo na struju! (VIDEO)

USKORO: Novi FOLKSVAGEN POLO za samo nekoliko meseci na tržištu

USKORO: Novi FOLKSVAGEN POLO za samo nekoliko meseci na tržištu

Ipak, kada se ovi brojevi uporede sa ukupnom prodajom Renault putničkih automobila, koja je u prošloj godini iznosila oko dva miliona vozila, može se zaključiti da je i dalje reč o relativno malim procentima kada je u pitanju udeo elektroautomobila.

Sa druge strane, Renault u 2020. godini polaže velike nade u hibridne verzije novog Clia i Captura, koje su opremljene E-Tech tehnologijom. Možda nisu čisto električni automobili, ali kako navodi francuska kompanija, ovi automobil će startovati na električni pogon, a procenjuje se da će za 80% vožnje u gradskim uslovima koristiti isključivo elektromotor.

Inače, u 2019. najprodavaniji električni Renault kao i prethodnih godina bio je Zoe, koji je prošle jeseni unapređen pa sada ima fabrički deklarisanu autonomiju od skoro 400 km.

Renault je u godini koja je za nama isporučio 48.269 ovih vozila.

Pročitajte i:

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd