Skip to main content
Porscheov znak na haubi

SAMO ZA BOGATE: Porše slavi 10 godina od nastanka svoje SUPERLUKSUZNE limuzine! (VIDEO)

Foto: Profimedia/ilustracija
Znak prestiža.

Iako su mnogi sumnjali u uspeh ovog modela, Poršeova luksuzna sportska limuzina premašila je planiranu godišnju proizvodnju od 20.000 vozila.

MISLIO SAM DA ĆEMO UMRETI! Za dlaku izbegao tešku nesreću! Iskustvo ili puka sreća!? (VIDEO)

MISLIO SAM DA ĆEMO UMRETI! Za dlaku izbegao tešku nesreću! Iskustvo ili puka sreća!? (VIDEO)

Panamera je lansirana u aprilu 2009. godine, a do danas je širom sveta prodato 235.400 automobila prve i druge generacije ovog modela.

Najpre je tokom 7 godina proizvodnje prve generacije sa fabričkih traka sišlo 161.700 Panamera, da bi za nepune 3 godine od lansiranja naslednika Porsche izradio 73.700 ovih vozila. Iako nisu svi fanovi Porschea blagonaklono dočekali prvu serijsku limuzinu proizvođača iz Štutgarta, ideja o modelu sa 4 vrata nije bila od juče.

Nemačka kompanija je u svojoj sedam decenija dugoj istoriji u više navrata razmatrala mogućnost proizvodnje jednog takvog automobila.

Porsche je imao ideju da napravi ili klasičan četvorosed sa 2 vrata, ili pravu limuzinu sa 4 vrata, pa je tako još 1950-tih razvio vozilo sa 4 sedišta bazirano na klasičnom modelu 356. Ovaj prototip imao je oznaku Type 530, duže međuosovinsko rastojanje od standardne verzije Porschea 356, šira vrata i povišenu liniju krova u zadnjem delu karoserije, a sve sa ciljem da pozadi mogu udobno da se smeste 2 odrasle osobe.

VOŽNJA NA STRUJU PRLJAVIJA OD DIZELA: Istraživanje dalo neočekivane rezultate!

VOŽNJA NA STRUJU PRLJAVIJA OD DIZELA: Istraživanje dalo neočekivane rezultate!

Ipak, Type 530 nikada nije ušao u serijsku proizvodnju. Sledeći pokušaj zbio se 1980-tih, kada su Porscheovi inženjeri produžili model 928. Tako je nastao prototip Type 989, kao prvi "kupe sa 4 vrata" ovog proizvođača.

Međutim, do produkcijske Panamere prošlo je još nekoliko decenija, a u međuvremenu je Porsche predstavio nekoliko koncepata sportske limuzine sa oznakama Mirage, Meteor i Phantom. Na kraju, Porsche Panamera je zvanično debitovala 19. aprila 2009. godine.

Svetska premijera održana je na 94. spratu Svetskog trgovinskog centra u Šangaju. Da bi se automobil dopremio na vrh ovog nebodera, morao je da bude spakovan u specijalan okvir i postavljen uspravno u teretni lift objekta.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Aha ali na Balkanu's picture

Aha ali na Balkanu

Samo za bogate??? Pa to je tacno ali samo za Balkan. U Nemackoj i uopste u zapadnim zemljama ovaj automobil moze sebi da priusti i srednja klasa bez nekih prevelikih ustezanja, naravno zavisi od zivotnih prioriteta.

3 | 0

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd