Skip to main content
Točenje goriva

SJAJNE VESTI ZA VOZAČE BENZINACA! Prvi put posle 2009. godine prestigli dizelaše

Foto: Profimedia
Ovo nismo očekivali!

Prodaja novih automobila sa benzinskim motorima u Evropi u prvoj polovini 2017. bila je veća od prodaje dizel vozila, što nije zabeleženo već skoro celu jednu deceniju.

U prvih šest meseci 2017. benzinci su činili 48,5% ukupne prodaje novih vozila, saopštila je Evropska asocijacija proizvođača automobila (ACEA), dok je u prvoj polovini 2016. godine taj broj iznosio 45,8 odsto. 

UŽAS NA TEHNIČKOM PREGLEDU: Automobil u Hrvatskoj pao sa dizalice (FOTO)

Istovremeno, tražnja za dizelašima u Evropi opala je sa 50,2% u prvih šest meseci 2016, na 46,3 odsto u periodu januar-jun 2017. Preračunato u broj vozila, Evropljani su u prvoj polovini 2017. kupili oko 150.000 dizel automobila manje nego u istom periodu 2016. godine. 

Pad prodaje automobila sa dizel motorima prati povećano interesovanje kupaca za vozila sa alternativnim pogonskim gorivima, kao što su hibridi, električni automobili, kao i modeli na tečni naftni gas i prirodni komprimovani gas (metan). 

BUM NA TRŽIŠTU! Električni automobili će za manje od deset godina biti jeftiniji od benzinaca?!

Sao Paolo, saobraćaj
Foto: Profimedia

Prodaja ove vrste vozila skočila je u poslednjih godinu dana za preko 35%, i sada iznosi 5,2% udela u tržištu novih automobila na Starom kontinentu. 

Jedan od razloga pada interesovanja za kupovinu automobila sa dizel motorima treba potražiti u najavama pojedinih evropskih metropola da će od sredine naredne dekade zabraniti vožnju dizelaša. 

BOMBA IZ MERCEDESA! Planiraju veliki zaokret na tržištu koji će podeliti njihove kupce!

Sa druge strane, prodaji dizelaša odmogao je i Volkswagenov skandal sa lažiranjem emisije štetnih gasova modela sa dizel motorima, čije se posledice osećaju i dve godine nakon izbijanja ove afere.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd