Skip to main content
Skyryse Luna

SPAS ZA ZASTOJ: Helikopter bez pilota je rešenje (VIDEO)

Foto: YouTube printscreen / Skyryse
Ovo bi bilo odlično!

Prvi autopilot helikoptera delo je kompanije Skyrise, nastao sa ciljem da se putnicima pruži udobna vožnja kojom se izbegava gradska gužva.

Helikopter Robinson 44
Foto: Profimedia

-Želimo da vozila poput helikoptera preuzmu primat u javnom saobraćaju-, kaže generalni direktor kompanije Mark Groden. On nije želeo da pravi pametne helikoptere za vojsku, već da ih ponudi korisnicima javnog prevoza.

Snimak, objavljen na sajtu Mashable, prikazuje svu moć softvera "Flight Stack" koji je proizvod pomenute firme. Iz njega se jasno zaključuje da računar kontroliše letelicu od početka do kraja leta. Drugi helikopteri zahtevaju potpunu angažovanost pilota od ulaska do izlaska iz letelice.

NADMAŠIO OČEKIVANJA: Porše Tajkan ima već ima 30.000 rezervacija

NADMAŠIO OČEKIVANJA: Porše Tajkan ima već ima 30.000 rezervacija

OTKRILI SPECIFIKACIJE: Znaju se podaci o Džipovom novom hibridu

OTKRILI SPECIFIKACIJE: Znaju se podaci o Džipovom novom hibridu

SAMO OVAKO NE: Ako vučete prikolicu budite veoma oprezni, da ne prođete OVAKO

SAMO OVAKO NE: Ako vučete prikolicu budite veoma oprezni, da ne prođete OVAKO

Kompanija Skyrise još uvek u ponudi nema komercijalne letove. Ipak, u svakom trenutku tu je pet pilota i četiri kopilota koji bi na dnevnom nivou mogli da prevezu i do 100 putnika. Planira se da ova vrsta prevoza postane svakodnevica za pet do deset godina, a takvu uslugu bi mogao da ponudi i mnogo poznatiji Uber Air.

Ipak Groden ne želi da čeka toliko dugo, a najradije bi prve putnike primio već tokom naredne godine. On smatra da je njegov helikopter najopremljeniji na svetu kada je reč o veštačkoj inteligenciji. Tu pre svega spada računarska kontrola leta, upravljanje u kriznim situacijama, planiranje ruta i kontrola saobraćaja.

Svoje helikoptere Groden je uporedio sa običnim vozilima.

-Za razliku od letelice, automobili ne mogu da prelete saobraćajni kolaps, pa samim tim i nemaju najoptimalniju putanju koja će kretanje učiniti bržim-, navodi Groden.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
29 Beograd