fbpx
Skip to main content
obijanje automobila

Šta bi trebalo da uradite ako vam neko obije auto?

Foto: Profimedia
Ovo su neki od saveta koje bi svakako trebalo da primenite u takvoj situaciji...

Svi smo, verovatno, čuli priče o nekome ko je auto ostavio da bi "samo skoknuo" do kioska ili bankomata, dok je i za tako kratko vreme neko provalio u vozilo i iz njega uzeo stvari. Naravno, ovakve stvari mogu da se dese i kada je vozilo na parkingu.

Ako zateknete obijen auto, u tom trenutku je manje važno kada i kako se provala dogodila, važnije je kako odreagovati na nju. Kada ste primetili da vam je provaljeno u automobil, ovo su neki od saveta koje bi svakako trebalo da primenite, piše Silux.

Prijavite slučaj policiji

Bez obzira na to da li su vam lopovi nešto ukrali ili ne, uvek je dobro da ceo slučaj provale prijavite. Najbolje je da ništa ne dirate, već da odmah pozovete policiju. Ne zaboravite da policajcima, uz vozačku i saobraćajnu dozvolu, pokažete i polisu osiguranja, pošto su svi dokumenti važni da bi se sastavila detaljna prijava. Ako ste primetili da je nešto ukradeno, navedite tačno šta. Iako nevelika, uvek postoji šansa da vam ukradeno bude vraćeno.

obijanje automobila
obijanje autmobila
Foto: Profimedia

Zaštitite svoj identitet

Ukoliko ste primetili da su vam ukradene kartice, lična karta, vozačka dozvola ili drugi dokumenti koje su ostali u vozilu, a iz kojih bi se mogao saznati vaš identitet, odmah prijavite krađu u institucijama koje su vam ih izdale. Ukoliko to što hitnije ne učinite, može vam se dogoditi krađa identiteta, koja je sve češća u današnje vreme. Odmah odjavite sve bakovne kartice da ne biste ostali bez svog novca.

Osiguranje i šteta od krađe

Većina obaveznih osiguranja ne pokriva štetu od krađe, pa je potrebno da se raspitate i informišete o svemu pre nego što zaključite polisu. Dodatne vrste osiguranja ili kasko, koji pokriva sve, pa i provalu u vozilo, imate pravo na odštetu. Zato, čim završite sa policijom, trebalo bi da odete u osiguravajuću kuću i podnesete prijavu za naplatu štete, za šta će vam biti potreban izveštaj o prijavljenoj krađe od policije.

Zamena oštećenih delova i zaštitita od budućih krađa

Lopovi obično obiju bravu ili razbiju staklo, pa je to šteta koju morate da nadoknadite (ukoliko osiguranje to ne može da vam uradi). Takođe, da vam se slične stvari ne bi tako lako događale u budućnosti, preduzmite određene mere predostrožnosti. Razmislite o ugradnji alarma u vozilo, ukoliko ga već nemate, nikad ne ostavljajte upaljen motor dok "samo skonete", uvek zaključavajte brave i zatvarajte prozore i, koliko god da mislite da ste bezbedni od krađe, ne ostavljajte vredne predmete i dokumente u automobilu.

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
6 Beograd