Skip to main content
guma

Šta se dešava u gumi tokom vožnje? (VIDEO)

Foto: Youtube Printscreen/Warped Perception
Na internetu se mogu naći najrazličitija moguća pitanja i odgovori na njih, kako ona ozbiljna, koje zahtevaju stručne odgovore, tako i ona svakodnevna, obična ili potpuno bespotrebna i glupa. A jedno od njih, koje i ne bi moglo da se svrsta ni u jednu od kategorija, je pitanje: Šta se događa u unutrašnjosti automobilske gume tokom vožnje?

Neki će reći da se, naravno, unutra nalazi vazduh. Ali oni znatiželjni, koji uvek žele da saznaju nešto više, će upitati: Da, ali šta se dešava kada se površina gume dodiruje put?

Upravo takav znatiželjnik je i autor YouTube kanala Warped Perception, koji je odlučio da nađe odgovor na to pitanje. Zbog toga je u unutrašnjost gume jednog Mercedesa E klase instalirao GoPro kameru sa svetlom, kako bi "ponašanje" jedne automobilske gume prikazao iz nikada do sada viđene perspektive.

Snimak pokriva sve faze rada, od montiranja kamere na felnu, postavljanja gume preko, naduvavanje,  postavljanja točka na autmobil i vožnje.

Video, za koga se može reći da nikada ne biste očekivali da će ga neko snimiti, prikazuje ponašanje gume na vožnji, udarac o ivičnjak, vibracije i "poigravanje" gume u dodiru sa podlogom. U jednom trenutku vide se i kamenčići koji je kotrljaju u unutrašnjosti.

Ovde, možda, čudno deluje činjenica da se guma toliko ugiba u onom delu kojim, u tom trenutku, ostvaruje kontakt sa podlogom, pogotovo zbog toga što je propisno naduvana (2,4 bara).

Ko zna šta bismo tek mogli da vidimo na snimku prilikom vožnje auto-putem, gde su brzina i broj obrtaja točkova mnogo veći...

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd