fbpx
Skip to main content
nevreme

VANREDNE OKOLNOSTI: Šta treba da radite ako oluja obori drvo na vaš auto?

Foto: Profimedia
Najmanje razloga za brigu imaju oni vozači čiji su automobili "pokriveni" polisom kasko osiguranja..

Tokom jakog nevremena, kakvo je ono koje je sinoć zahvatilo Beograd, neretko se dešava da snažan olujni vetar lomi grane drveća, a po nekad i da čupa i obara i cela stabla.

U gradskim sredinama, tako iščupano drveće lako može da završi na krovu ili haubi parkiranog automobila. A kada se tako nešto dogodi, najmanje razloga za brigu imaju oni vozači čiji su automobili "pokriveni" polisom kasko osiguranja, pošto oni, u takvoj situaciji, odštetu dobijaju direktno od osiguravajućih kuća.

Šta se, međutim, događa sa onima čiji automobili nisu zaštićeni ovom najvišom mogućom vrstom osiguranja?

nevreme
nevreme
Foto: Profimedia

Budući da većina vlasnika nema kasko osiguranje, njima preostaju sledeće opcije:

- Vlasnik vozila ima mogućnost da potražuje obeštećenje od vlasnika nepokretnosti, odnosno zamljišta, na kome se stablo nalazilo, ali samo ako je vlasnik zemljišta fizičko lice.

- U slučaju da je reč o javnoj površini, odnosno državnoj imovini, naknada štete se može potraživati od državnog ili organa lokalne samouprave, koji je na tom zemljištu nadležan za obavljanje komunalnih delatnosti (što je u slučaju Beograda - JKP "Zelenilo Beograd", kao javno preduzeće zaduženo da se stara od rastinju i zelenim površinama.

Baš iz "Zelenila" u više navrata su objašnjavali ovakvu situaciju, ukazujući na to da oni jesu nadležni za nadoknadu štete u slučaju pada stabla na automobil, ali samo onda kada je do toga došlo na površini koja je u njihovoj nadležnosti, odnosno koju to preduzeće održava.

U tom slučaju, oštećeni mora da podnose pisani Zahtev za naknadu štete Komisiji za naknadu štete JKP "Zelenilo-Beograd", a na adresu Surčinski put broj 2.

Komisiji se, uz Zahtev za naknadu štete, podnosi i Zapisnik o pričinjenoj materijalnoj šteti, policijski izveštaj i lekarska dokumentacija, ako je došlo do telesne povrede.

U suprotnom, ako nije reč o zemljištu u nadležnosti javnog preduzeća, oštećenom ne preostaje ništa drugo nego parnica protiv onoga na čijem se zemljištu stablo nalazilo.

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
2 Beograd