fbpx
Skip to main content
Kineska auto fabrika

SVE JE U PADU: U Kini nikad slabija prodaja automobila

Foto: Profimedia/ilustracija
Još jedna žrtva koronavirusa...

Epidemija pogoršava već ionako velike nevolje proizvođača i trgovaca na najvećem svetskom tržištu, koje je osim toga pogođeno usporavanjem ekonomije i trgovinskim tenzijama.

Kina
Foto: Profimedia

Da je epidemija koronavirusa u Kini ozbiljan svetski problem ne samo po zdravlje ljudi, već i po globalno poslovanje, svima je prilično jasno. No auto-industrija je grana industrije koja je svakako jedna od najpogođenijih ovim virusom.

Naravno, već od samog izbijanja epidemije bilo je jasno da će domaće kinesko tržište to najžešće i osetiti. Blumberg piše kako je na osnovu, u četvrtak objavljenih rezultata Kineskog udruženja putničkih automobila (China Passenger Car Association ili CPCA) prodaja automobila u Kini pala na nove najniže grane u januaru.

SPREMILI NOVU ZVER: Aston Martin Vantage Roadster, uživajte

SPREMILI NOVU ZVER: Aston Martin Vantage Roadster, uživajte

OSTALI SU "KRATKI": Jaguar zaustavlja proizvodnju električnog modela

OSTALI SU "KRATKI": Jaguar zaustavlja proizvodnju električnog modela

DA SE NAJEŽIŠ: Poslušajte kako zvuči novi Lamborghini

DA SE NAJEŽIŠ: Poslušajte kako zvuči novi Lamborghini

Razlog je svakako epidemija koronavirusa koja je kupce držala podalje od auto-salona, pojačavajući tako tamni oblak nad industrijom.

Iako niti prethodnih godina januar u Kini nije, barem po prodaji automobila, bio mesec za pohvalu, ovog puta je prodaja automobila u maloprodajnoj mreži pala za 22 odsto, na 1,71 milion vozila, što je najveći pad ikad u januaru.

Da se nevoljama ne nazire kraj, CPCA predviđa još crnje brojke za februar i pad od više od 30 odsto. Epidemija pogoršava već ionako velike nevolje proizvođača i trgovaca na najvećem svetskom tržištu, koje je osim toga pogođeno usporavanjem ekonomije i trgovinskim tenzijama.

Sama prodaja je bila na putu do nezapamćenog trećeg uzastopnog godišnjeg pada, čak i pre nego što je virus prisilio vlasti da zatvore epicentar grada Vuhana i šire.

-Imali smo najgori januar ikad u pogledu maloprodaje-, kažu u CPCA.

-Pritisak na maloprodaju nikada nije dostigao ovakav nivo otkada smo započeli sa praćenjem podataka o prodaji.-

Godišnja prodaja u 2020. mogla bi pasti za 5 odsto, pod uslovom da epidemija virusa počne da bledi u aprilu, navodi CPCA.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd

Korona skener

Korona virus COVID-19