Skip to main content
Tristać

TRISTAĆ: Automobil sa 1000 sijalica i teškom nostalgijom (VIDEO)

Foto: Youtube printscreen/007HHO
Jedan od simbola davno prošlog vremena...

Automobil Zastava 1300 građani bivše Jugoslavije pamte po svojevremenoj lepoti i grandioznosti, koji su služili najviše za taksiranje, a koristili su ga i policajci i generali. Danas, nakon 37 godina od prestanka proizvodnje ovog automobila, među 200.000 proizvedenih primeraka u Kragujevcu retko se može pronaći dobro očuvani i funkcionalni 'tristać'.

A samo za nostalgičare, pogledajte najbolje automobile iz filmova o Džejmsu Bondu OVDE.

Proizvodnja 'tristaća' počela je 1961. godine i sa proizvodnih linija je silazio sve do 1979. godine. Iako je nalazio svoje mesto na tržištu bivše SFRJ, proizvodnja je obustavljena da bi se oslobodio prostor za novo nacionalno vozilo - Zastavu 102, kasnije nazvanu Jugo. 'Tristać je najveći izvozni uspeh postigao u Kolumbiji, gde je od 1967. do 1974. godine prodato skoro 7.000 primjeraka. Zbog originalnog osvetljenja dobio je nadimak "automobil sa hiljadu sijalica".

U nekoliko serija proizvedenih do 1973. godine ručica komande menjača je sa volana prebačena na pod, da bi 1976. godine predstavljena dopunska verzija 'E' ('elegant'), prepoznatljiva po integrisanim naslonima za glavu na prednjim sedištima i nešto drugačijom unutrašnjom opremom, a ubrzo je predstavljen i luks. Na osnovama ovog modela je tokom godina nastalo više specijalizovanih varijanti za potrebe policije saniteta. Međutim, pokušaj ugradnje Perkinsovog dizel motora od 1,76 litara urađen je 1978. godine, nije zaživeo, jer relativno osetljivi prednji trap nije odolevao takvom opterećenju.

Danas 'tristaće' uglavnom možemo videti u starim filmovima snimanim u Jugi. Domaći film nije domaći film dok 'tristać' i 'fića' ne prođu ulicom.

YUGO FOREVER: Pogledajte američku reklamu za legendarnog jugića! (VIDEO)

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 3 Pogledaj sve komentare
Driver's picture

Driver

Kanta bio i ostao.

4 | 2
KingSRB's picture

KingSRB

Nikad za zaboraviti to zadovoljstvo 1960tih i 1970tih to je ipak bio vrhunski auto za narod jer golf jos nije bio ni na crtacoj tabli - ni u mislima tako da je tristać bio vrh tih godina...!

1 | 1
Timo's picture

Timo

Dok sam imao to smece koje je trosilo na 100km 20 litara benzina nisam mogao sebi kupiti ni gace .

0 | 1

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd