fbpx
Skip to main content
Volvo

U PROBLEMU: Zbog kvara u sistemu povukli 730.000 vozila

Foto: Profimedia
Velika cifra...

Švedski proizvođač automobila je zbog neispravnog sistema automatskog kočenja u hitnim situacijama bio primoran da povuče veliki broj vozila.

Volvo XC 90
Foto: Srbija Danas

Volvo je bio prinuđen da povuče 736.430 vozila širom sveta zbog sistema automatskog kočenja u hitnim situacijama, čuvenog AEB-a, a taj problem je prva uvidela danska kompanija FDM toko testiranja 2019. godine.

NEĆETE VEROVATI: Evo kako ubrzava nova "korveta" (VIDEO)

NEĆETE VEROVATI: Evo kako ubrzava nova "korveta" (VIDEO)

SVE IH JE VIŠE: Kadilak odlaže premijeru za april (FOTO)

SVE IH JE VIŠE: Kadilak odlaže premijeru za april (FOTO)

HIT: Novi POLO za rusko tržište izgleda kao prepakovana ŠKODA (FOTO)

HIT: Novi POLO za rusko tržište izgleda kao prepakovana ŠKODA (FOTO)

-Problem je otkriven tokom testa automatiziranih sistema vožnje (ADAS). Sistem kočenja u hitnim situacijama u slučaju Volva XC60 nije funkcionisao, što znači da automobil nije automatski aktivirao kočnice kao što se očekivalo prilikom prilaska specijalnom testnom jastuku, iako je dizajniran da to učini-, rečeno je tada.

Volvo je preuzeo automobil i vratio ga u Geteborg, gde je ustanovljeno da se radi o problemu većih razmera i da je povezan sa softverskim problemom AEB senzora u vetrobranskom staklu.

Zbog toga su automobili vraćeni u fabriku kako bi se rešio problem koji je prisutan na modelima V90, S90, V60, XC60, XC40 i XC90 proizvedenim od 21. januara 2019. godine.

-Pomoćni sistem koji je dizajniran da zaustavi automobil automatski u specifičnim situacijama i samo kad je sudar neizbežan možda neće funkcionisati kako bi trebao u određenim situacijama i pri određenim temperaturama. To znači da AEB sistem možda neće zakočiti kada se kreće prema određenim objektima, pešacima i biciklistima. Međutim, u slučaju pešaka i biciklista, sistem uvek pruža vizuelno i zvučno upozorenje na sudar, kao i pomoć pri kočenju. Automobili su bezbedni za korišćenje jer problem ne utiče na standardni kočioni sistem. Incidenata nije bilo-, rečeno je iz Volvoa.

Pročitajte i:

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Mist
4 Beograd