Skip to main content
Auto Test

Vazdušni jastuci sa spoljnje strane automobila? Predstavljen prvi takav sistem koji predviđa sudar

Foto: Youtube printscreen/ZF Group
Da li je to moguće?

Sigurnosni sastav spoljnih pre-crash vazdušnih jastuka može smanjiti ulazak u kabinu vozila do 30 posto, čime se znatno smanjuje opasnost od ozleđivanja putnika.

Udarci u bočnu stranu automobila spadaju među najopasnije vrste auto nesreća, s gotovo 700 smrtnih slučajeva godišnje i gotovo trećinom svih smrtnih slučajeva na nemačkim putevima. Novi prototip sigurnosnog sastava pre sudara što ga je razvio ZF koristi spoljnji bočni vazdušni jastuk koji se aktivira u milisekundama pre sudara. Pruža dodatnu bočnu zonu gužvanja, koja može pomoći spasiti živote i smanjiti ozbiljnost ozleda putnika do 40 posto. Da bi to bilo moguće, ZF je umrežio vazdušne jastuke sa senzorskim sastavima vozila i razvio algoritme koji su sposobni odrediti dali je sudar neizbežan i odlučiti hoće li ili ne aktivirati vazdušni jastuk.

Nemački gigant u proizvodnji menjača ZF uživo je demonstrirao prototip prvog sigurnosnog sastava pre sudara na svetu s spoljnjim vazdušnim jastukom na ispitnom poligonu u nemačkom gradu Memmingenu.

- Istaknuli smo da ovaj sigurnosni sastav može značajno smanjiti težinu ozleda putnika u slučaju bočnih sudara - objašnjava Uve Klas, voditelj odela Sigurnih mobilnih sastava, unutar ZF-ovog tima za napredni inženjering.

Auto
Auto
Foto: Youtube printscreen/ZF Group

Zahnradfabrik Friedrichshafen (ZF) je trenutno jedina firma koja pruža celi spektar integrirane tehnologije sigurnosti vozila - od senzorskih sastava, algoritama i upravljačkih jedinica do aktivnih i pasivnih aktuatora.

- Naše duboko razumevanje celog sastava see. think. act. (vidi, razmišljaj, deluj) omogućuje nam da kapitaliziramo i realiziramo integrirana rešenja za sigurnost vozila, kao što je novi sastav sigurnosti pre sudara - kaže Klas.

Automobilski gigant otpušta više od 10.000 radnika

Automobilski gigant otpušta više od 10.000 radnika

ODVRATNO! Žena MOKRILA u autobusu kod Novog Sada i to naočigled putnika, kasnije krenula da vrši i VELIKU NUŽDU!

ODVRATNO! Žena MOKRILA u autobusu kod Novog Sada i to naočigled putnika, kasnije krenula da vrši i VELIKU NUŽDU!

UNIŠTILI MU AUTOMOBIL, pa kupio novi! Evo šta je Savo Perović zatekao na novom vozilu! POLUDEO!

UNIŠTILI MU AUTOMOBIL, pa kupio novi! Evo šta je Savo Perović zatekao na novom vozilu! POLUDEO!

Najveći izazov u razvoju ovog sastava bio je pouzdano prepoznavanje neizbežnog sudara i ugradnje spoljnjeg pre-crash vazdušnog jastuka. Sastav ima otprilike 150 milisekundi kako bi doneo odluku o aktiviranju vazdušnog jastuka i njegovom punjenju - otprilike onoliko vremena koliko je potrebno osobi da trepne.

Auto
Auto
Foto: Youtube printscreen/ZF Group

Senzori na vozilu moraju najpre brzo i tačno prepoznaje potencijalni udarac u bočnu stranu automobila. To je moguće s povezanim kamerama, radarima i senzorima. Algoritmi unutar softverskog sastava odlučuju o tome je li sudar neizbežan, a aktiviranje spoljnjeg vazdušnog jastuka ujedno je moguće i korisno. Ako su sve te odluke pozitivne, aktivira se sastav za naduvavanje vazdušnog jastuka. Vazdušni jastuk ima kapacitet između 280 i 400 litara (pet do osam puta veći volumen vozačkog vazdušnog jastuka u kabini), zavisno o vozilu, a zatim se širi prema gore od bočnog praga kako bi stvorio dodatnu zonu gužvanja u području vrata između A i C stuba automobila.

Prilikom bočnih sudara putnici na strani udara imaju poseban rizik od ozbiljnih ozleda u području grudnog koša ako se putnička kabina jako deformiše. Sigurnosni sastav pre sudara može smanjiti ulazak u kabinu vozila do 30 posto, čime se znatno smanjuje opasnost od ozleda putnika.

Predaktivne informacije o neizbežnom sudaru takođe pridonose daljnjem poboljšanju efikasnosti uspostavljene standardne sigurnosne tehnologije. Na primer, aktivni kontrolni zatezač sigurnosnog remena ACR8 može upozoriti putnike ili ih osigurati u sigurnom položaju u kritičnim delovima sekundu pre sudara.

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd