fbpx
Skip to main content
početnici u saobraćaju

Vozači početnici moraju da se pridržavaju OVIH PRAVILA, jer je CENA suviše paprena!

Foto: Profimedia
Dobijanje vozačke dozvole mnoge novopečene učesnike u saobraćaju opasno uljuljka i da im preterano samopouzdanje

Nismo svi rođeni vozači! Nismo svi i obučeni isto, a i fizičke i psihičke osobine nam se razlikuju. I to je nešto što uvek treba imati na umu kad ste za volanom.

Pogotovo mladi vozači. Zakon je poslednjih godina jasno propisao šta sve treba da poštuju, koja ograničenja mladi vozači-početnici imaju, počevši od snage motora automobila koji se vozi pa do vremenskog ograničenja.

Ovog puta mi bismo ukazali samo na neophodne radnje koje će mladom vozaču, nekom ko je tek položio pomoći da se snađe u "džungli na asvaltu"!Malo vozača je imalo obuku na istom automobilu kojeg poseduje privatno. Zato je prvi savet, a važi i ako ste obuku imali na istom vozilu, da dobro proučite sve karakteristike svog vozila. Sve funkcije i opremu koju poseduje.

Isprobajte svako dugmence, polugicu, prekidač. Izvadite i vratite na svoje mesto rezervni točak. Simulirajte menjanje gume, proverite gde se nalaze osigurači, rezervne sijalice, da li imate sve od propisane bezbedonosne opreme. Imate li potreban alat, prvu pomoć.

početnici u saobraćaju
početnici u saobraćaju
Foto: Profimedia

Svakodnevno rutinski, prilikom ulaska u vozilo proverite pogledom gume, položaj točkova, bar jednom nedeljno za početak, podignite haubu, proverite pritisak ulja, pogledajte nivo svih tečnosti. Kasnije će vam sve ovo preći u rutinu a naučićete i da brzo otklanjate probleme.

Probajte kako se skidaju, montiraju metlice brisača, pogledajte da li i kako se pristupa farovima, da li je moguće na vašem vozilu da sami zamenite sijalicu ili ne...

Nađite nekog iskusnijeg kolegu pa isprobajte i start kablovima.

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd