Skip to main content
Telefon u vožnji

ZGROZIĆETE SE Kada perete auto iznutra, POSEBNO OBRATITE pažnju na OVAJ DEO! Prljav kao daska WC šolje

Foto: Profimedia/ilustracija
Nećete verovati!

Najnovije istraživanje otkriva da je volan u automobilu čak četiri puta prljaviji od WC daske u javnom toaletu.

Anketa koju je sproveo američki sajt CarRentals.com među 1.000 vozača u SAD pokazala je da njih 32% svoj automobil pere iznutra samo jednom godišnje. 

Da je to itekako nedovoljno pokazuju laboratorijski rezultati ispitivanja nečistoće volana koji je jedan od najprljavijih delova enterijera automobila, a sa kojim smo najčešće u kontaktu kada smo u vozilu. 

U studiji se navodi da je kao mera nečistoće poslužio broj kolonija bakterija po kvadratnom centimetru. Na volanu je izmereno čak 629 ovih jedinica. 

Pranje automobila
Foto: Profimedia

Poređenja radi, na ekranu smartfona prosečno se izmeri 100 jedinica, a na dugmićima u liftovima 313, dok se na daskama WC šolja u javnim toaletima izmeri 172 jedinice. 

Ono što je takođe zabrinjavajuće je da je najčešća vrsta bekterije koja je pronađena na volanu stafilokoka, koja je inače uzročnik trovanja hranom, ali i kožnih infekcija. Među pronaženim bakterijama je i Propionibacterium, odgovorna za razne upale i infekcije kod čoveka. 

Ovo su samo dve najčešće vrste bakterija koje se mogu naći u unutrašnjosti naših vozila, a u enterijeru prosečnog automobila ukupno je detektovano oko 700 različitih bakterija. 

Najčešći uzročnik pojave bakterija u automobilu je - hrana. Zbog našeg načina života u pokretu, često smo prinuđeni da nešto prezalogajimo u kabini automobila, a sva ta hrana ne završi samo u našim ustima i stomaku.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Mist
12 Beograd