Skip to main content
BMW logo

Znate li šta STVARNO prikazuje BMW-ov logo? Iznenadićete se! (FOTO)

Foto: Profimedia/ilustracija
Nema veze sa automobilima.

Prošlo je više od veka otkako je u Bavarskoj osnovana kompanija koja će stvoriti neke od najboljih automobila svih vremena.

Koreni sežu u 1913. godinu kada je Karl Rap osnovao firmu "Rapp Motorenwerke" koja se bavila proizvodnjom avionskih motora. Zbog toga se BMW i njegov logo povezuje sa vazduhoplovnom industrijom, a posebno propelerom. Ali, to je potpuno pogrešno.

Ševrolet uputio NEMORALNU ponudu vlasnicima FORD MUSTANGA!

Ševrolet uputio NEMORALNU ponudu vlasnicima FORD MUSTANGA!

BMW je nedavno odlučio da zađe u detalje i jednom za svagda razreši to pitanje. BMW ili duže Bayerische Motoren Werke nastaje 1917. godine pomenutim osnovama. Zahvaljujući velikoj potražnji za motorima vojnih aviona, dolazi do rapidne ekspanzije, a BMW punih pet godina nema nikakav logo.

BMW
BMW
Foto: Youtube printscreen/BMW

"BMW jednostavno nije bio u svesti javnosti", kaže Fred Jakobs, šef BMW-ovog Classic odeljenja. Ekspanzija je bila toliko brza da u kompaniji izgleda nisu stigli da razmišljaju o amblemu.

BMW 1917. od Rappa preuzima amblem i uz dodatak imena i dva zlatna kruga nastaje prvi logo. A plavo-bela polja dolaze kao službene boje Bavarske. Postavljena su u naopakom položaju jer je tada bilo zabranjneo da se službene državne oznake koriste u komercijalne svrhe.

Posle toga je u nekoliko reklama iznad avionskog propelera stajao natpis kako bi se kompanija povezala sa korenima u vazduhoplovnoj industriji. Neki su u tome videli i logo marke, a BMW jednostavno nije hteo to da menja.

"BMW dugo nije razmišljao o tome da ispravi mit da je BMW-ov logo propeler", kaže Jakobs.

Prvi motocikl s BMW-ovom oznakom bio je R32, a nastao je 1923. godine.

BMW-ov logo je u nekoliko navrata modernizovan, a poslednja promena dogodila se 1997. godine.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd