Skip to main content
Angela Merkel

Angela Merkel poručila: NIŠTA od Severnog toka 2 bez jasnog stava o ulozi UKRAJINE

Foto: Profimedia
Nije samo poslovni projekat

Nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je danas da gasovod Severni tok 2 ne može biti realizovan bez jasnog stava o ulozi Ukrajine kao gasne tranzitne rute.

- Projekat Severni tok 2 nije moguć bez jasnog stava o budućoj tranzitnoj ulozi Ukrajine - izjavila je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom u Berlinu, prenosi Rojters.

Dodala je i da Ukrajina mora zadržati ulogu u tranzitu gasa.

- To nije samo poslovni projekat, a naravno i da politički faktori moraju biti uzeti u obzir - istakla je Merkel, a prenosi agencija AP.

Vladimir Putin i Angela Merkel
Foto: Profimedia

Severni tok 2 bi trebalo da, preko Baltičkog mora, isporučuje ruski gas do Nemačke, ali na taj projekat u pojedinim istočnoevropskim zemljama gledaju sa podozrenjem, jer strahuju da će izgubiti prihode od tranzita gasa ukoliko ruske isporuke više ne budu išle preko njihove teritorije pošto gasovod bude izgrađen.

Nemačka kancelarka je juče, u telefonskom razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, potvrdila poziciju svoje zemlje kada je reč o gasovodu Severni tok 2, preneo je TAS S.

- Pozicija Rusije i Nemačke u pogledu primene velikog projekta od obostrane koristi u gasnoj sferi, Severni tok 2, potvrdjena je - navodi se u saopštenju Kremlja.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd