Skip to main content
Brnabić

Bugarski gasovod jedan od prioritetnih projekata za Srbiju

Foto: Tanjug
Završetak radova očekuje se 2021. godine

Predsednika Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Londonu da je izgradnja gasovoda sa Bugarskom jedan je od prioritetnih projekata unutar Berlinskog procesa.

- Razgovaramo o finansiranju sa različitim međunarodnim institucijama i započeli smo pripremu tehničke dokumentacije. Plan je da se gasovod završi do 2020. ili 2021 - rekla je premijerka odgovarajući na pitanja novinara u okviru Samita lidera "zapadnobalkanske šetorke" u sedištu EBRD.

Upitana za proces privatizacije u Srbiji, Brnabić je rekla da ide dobro, ali da je bilo nekih kašnjenja u prošlosti.

- Posle toga smo imali fantastičan uspeh prilikom privatizacije Železare u Smederevu koju su kupili Kinezi. To je 5.000 direktnih poslova i to se širi. Privatizovali smo i veliku farmaceutsku kompaniju ''Galenika'' - navela je ona.

Ventili na gasovodu
Gasovod koji ide preko Bugarske važan za ceo region
Foto: Profimedia

Brnabić je novinarima rekla da je Vlada Srbije započele restrukuriranje javnih preduzeća i ocenila da je najveći uspeh do sada postignut u Železnicama Srbije.

- Dakle, privatizacija ide u redu. Jedna velika stvar koju moramo da završimo do kraja ove godine je RTB ''Bor'' - navela je premijerka.

Vlada Srbije je, kazala je Brnabić, u kontaktu sa nekoliko strateških investitora i misli da će i to biti gotovo do kraja godine.

Kao veliku stvar Brnabićeva je navela korak koji se, kako je rekla, u ovom trenutku dešava prema javno-privatnom partnerstvu.

- Kao što već možda znate, odabrali smo najboljeg ponuđivača za koncesiju beogradskog međunarodnog aerodroma ''Nikola Tesla'', to će biti francuska kompanija "Vansi" i odabrali smo ponuđivača za javno-privatno partnerstvo Grada Beograda, što će biti francusko-japanski konzorcijum ''Suez-Itoču''. Očekujem da će ovo biti podrška za nova javno-privatna partnerstva u Srbiji - navela je Brnabićeva.

 

Pročitajte i:

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Slaba kiša
4 Beograd