fbpx
Skip to main content
Pušten u pogon agregat A1

Dobre vesti: Završena revitalizacija A1 u HE „Đerdap 1“

FOTO: PR
Nova snaga za EPS-ovu elektranu

Agregat A1 u Hidroelektrani „Đerdap 1“ pušten je u rad nakon završene revitalizacije kojom su obezbeđeni povećanje snage od 10 odsto i dodatnih 30 godina proizvodnje električne energije. Pritiskom na dugme, agregat su u rad pustili Milorad Grčić, v. d. direktora „Elektroprivrede Srbije“ i Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike.

Najveći regionalni skup: Otvoren 13. Međunarodni sajam energetike u Beogradu

Grčić najavio puštanje u pogon hidroagregata na Đerdapu 1

- Kapitalna revitalizacija agregata HE „Đerdap 1” je veoma značajan posao za energetski sistem i EPS. Do sada su revitalizovana četiri agregata - A1, A4, A5 i A6 i  time smo dobili oko 60 MW nove snage za proizvodnju električne energije. Praktično se kroz revitalizaciju „Đerdapa“ dobija jedna nova hidroelektrana - rekao je Antić.

Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS, istakao je da je revitalizacijom snaga agregata A1 povećana za 10 odsto, sa 178 MW na 195 MW i da je projekat obnove tog agregata koštao oko 32 miliona evra.

Milorad Grčić,v.d. direktor EPS-a
Milorad Grčić,v.d. direktor EPS-a
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Revitalizacija hidroagregata A1 započeta je pre više od dve godine. Bilo je dosta problema i sa izvođačem i sa tehničke strane, ali smo upornošću i nizom razgovora sa partnerima i prijateljima iz Rusije, predstavnicima kompanije „Silovije mašini”, uspeli da otkočimo proces. Završili smo revitalizaciju i hidroagregat A1 sada proizvodi električnu energiju većom snagom - rekao je Grčić.

Prvi čovek EPS-a dodao je da je revitalizacijom zagarantovano još 30 godina rada hidroelektrane na Dunavu.

SIGURNO snabdevanje električnom energijom: EPS spreman za predstojeću zimsku sezonu

- Naš cilj je da sačuvamo kapacitete koje smo nasledili od prethodnih generacija i još u boljem stanju ih ostavimo narednim generacijama. Revitalizacija agregata je najlepši poklon EPS-u za 124 godina postojanja i rada – istakao je Grčića i dodao da je u ime svih zaposlenih u EPS veoma srećan zbog dobro obavljenog posla.

Hidroenergetski i plovidbeni sistem „Đerdap 1“ napravljen je na 943. kilometru Dunava, kod Kladova. Deo je ogranka „HE Đerdap“ i sistema „Elektroprivrede Srbije“ i godišnje prosečno proizvodi oko 5,5 milijardi kWh električne energije, odnosno oko polovine ukupne proizvodnje hidroelektrana EPS-a.Agregat A1 je revitalizovan u godini kada se obeležava 45 godina od završetka izgradnje HE „Đerdap 1“.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd