fbpx
Skip to main content
EPS

EPS završava ENERGETSKU INFRASTRUKTURU za potrebe Koridora 10

Foto: Promo
Projekat "Elektroprivrede Srbije" i ODS "EPS Distribucije" izgradnja trafostanice "Momin kamen" i mreže za napajanje autoputa kroz Grdeličku klisuru dobro napreduje i biće završen početkom maja, rekao je v. d. direktora JP EPS Milorad Grčić prilikom obilaska radova. 

TS "Momin kamen" napona 35/10 kV namenski je projektovana i gradi se na veoma teškom terenu za potrebe autoputa na međunarodnom Koridoru 10 koji spaja Beograd sa krajnjim jugom Srbije.  

- Investicija u samu trafostanicu je oko 90 miliona dinara i biće završena najkasnije do kraja ovog meseca. Paralelno je u toku realizacija težeg i složenijeg, a jednako važnog projekta izgradnje napojne mreže i postavljanja kabla koji spaja TS "Momin kamen" sa TS napona 110 kV u Vladičinom Hanu. Ukupna trasa duga je 11 kilometara i ovaj projekat košta 275 miliona dinara. Radi se i razvod na 10 kV vrednosti 45 miliona dinara - rekao je Grčić. 

Novo postrojenje u TENT-u za čistiji vazduh: Smanjena emisija azotnih oksida

Novo postrojenje u TENT-u za čistiji vazduh: Smanjena emisija azotnih oksida

Sva tri projekta su koncipirana tako da zadovolje potrebe novoizgrađenog autoputa koji bi uskoro trebalo da bude pušten u saobraćaj. Obezbediće se napajanje električnom energijom za dva tunela - Manajle dugog 1.808 metara i Predejane dugog oko 1.000 metara, zatim za parkinge i dve naplatne rampe, a biće obezbeđena i sva neophodna infrastruktura za funkcionisanje modernog autoputa.

- Ono što je posebno važno i o čemu smo vodili računa u EPS-u i ODS-u je da ovim projektima i sva okolna mesta, opštine i sela dobijaju veće kapacitete za snabdevanje električnom energijom i stabilnije napajanje. Vodili smo računa da, ako već ulažemo oko 410 miliona dinara, odnosno nešto manje od 3,5 miliona evra, to ima širu namenu - istakao je Grčić. - Očekujemo da će početkom maja sve biti spremno: i energetski i deo koji rade "Koridori Srbije" za konačno puštanje autoputa u saobraćaj.

Obilasku radova na projektima u okolini Predejana prisustvovali su i Bojan Atlagić, v. d. direktora ODS "EPS Distribucija", predstavnici Koridora Srbije i poslovni partneri. 

 

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd