Skip to main content
RTB Bor

Kinezi prave ČUDO u Boru! Evo na šta su se OBAVEZALI u narednih šest godina

Foto: Profimedia/ilustracija
"Značajan dan za srbiju, veliki dan za RTB Bor i čitavu istočnu Srbiju. Ovo će se odraziti na našu ekonomiju i celokupan razvoj"

Ovim rečima ministar energetike Aleksandar Antić pristupio je potpisivanju ugovora sa kompanijom "Ciđin", kojim je RTB Bor zvanično prešao u ruke Kineza.

Isplaćuju dug

Da je reč o ozbiljnom investitoru govori to što su pre zvanične primopredaje, tačnije u ponedeljak, iskeširali 350 miliona dolara.

aleksandar antić
Foto: Srbija Danas

- Mi smo za partnera dobili moćnu kinesku kompaniju koja se dokazala, koja posluje u deset zemalja. Uveren sam da je ovo jedan od najboljih procesa kroz koji je Srbija prošla u periodu privatizacije i strateških partnerstava, koji apsolutno garantuje da će se RTB razvijati, da će imati jednu snažnu investicionu politiku, čuvati radna mesta i zapošljavati nove ljude - poručio je Antić.

On napominje da će kineski investitor odmah ispaltiti i 200 miliona dugova RTB, a ukoliko sve bude kako je zamišljeno, Srbija bi trebalo da postane vodeći proizvođač bakra u svetu.

Ako ne očistite sneg i ledenice ispred kuće, sledi vam KAZNA, ali to nije sve: Možete i da ZARADITE

- Ugovor predviđa niz poslovnih rezultata, koje su u obavezi da sprovedu. Da u narednih šest godina investiraju 1,26 milijardi dolara i poboljšanje proizvodnje, otvaranje novih rudnika, povećanje efikasnost, ali se obavezao da će značajno povećati i proizvodnju. Plan je i da se u borskom basenu proizvodi 200-250 hiljada tona katodnog bakra, što će Srbiju progurati na treće mesto u svetu u proizvodnji bakra - rekao je Antić i naglasio da će to imati ogroman uticaj na našu ukupnu ekonomiju, rast i razvoj.

Ozbiljan posao

Ekonomista Miladin Kovačević kaže da je ovim sa vrata države skinut veliki jaram.

Miladin Kovačević
Miladin Kovačević
Foto: Media Centar

- Ovo je najveći događaj u sferi biznisa, odnosno ekonomskih aranžmana koje smo napravili u poslednjih nekoliko godina. Mislim da će se pokazati još bolje od akvizicije koja je urađena u Smederevu. RTB Bor godinama nije mogao da posluje rentabilno, država je ogromna sredstva ulagala da ga održi i zato je ovo dobar i logičan potez. A ako neko ulaže milijardu dolara, znači da ima ozbiljne namere - zaključuje Kovačević, prenosi Republika.

BONUS VIDEO: Pogledajte kako je uhapšen vođa "kavačkog klana"

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Bre's picture

Bre

Da, isto čudo kao na koridoru. Srušiće se pola od toga što naprave...

0 | 2

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd