Skip to main content
gasne cevi

NOVI PROBLEMI ZA SEVERNI TOK 2: Da li će EU morati na SUD?

Foto: Profimedia/ilustracija
Primena novih propisa EU o gasu bila bi "nerazumna, proizvoljna i diskriminatorna", upozorava operater naftovoda Severni tok 2 koji ruski gas treba da dopremi do Evrope.

Kompanija koja stoji iza "Severnog toka 2" preti da će tužiti Evropsku uniju ako im ne dozvoli izbegavanje propisa koji, kako kažu, mogu da ugroze milijarde evra uložene u projekat.

U pismu koje je izvršni direktor kompanije Severni tok 2, Matijas Varing, poslao predsedniku Evropske komisije Žan Klodu Junkeru, stoji da ako gasovod ne ispunjava uslove za odstupanje od novih pravila (mera mora biti diskriminatorna prema kompaniji Severni tok kao investitoru), Unija možda krši međunarodni ugovor, piše "Politico" koji je imao uvid u pismo.

Žan Klod Junker
Foto: Profimedia

Direktiva EU o gasu je obnovljena ranije ove godine i proširuje pravila bloka o liberalizaciji gasa kako bi se obuhvatili novi gasovodi iz zemalja van EU.

Naftovod će se kretati 1.200 kilometara od Rusije do Nemačke, ali nova pravila će se primenjivati samo na deo toka na nemačkim tertitorijalnim vodama, koji se proteže na 54km.

Kompanija tvrdi da ima pravo na stavljanje van važenja propisa koji se odnose na cevovode koji su već "završeni", kada se očekuje da će novi zakon biti pokrenut ovog leta. Iz kompanije kažu da žele da budu tretirani na isti način kao i drugi slični projekti. To je izazvalo bitku oko definicije "završeno".

- Cevovod mora biti spreman za komercijalni rad na dan stupanja na snagu izmenjene direktive kako bi se tretirao kao postojeći cevovod prema novom zakonu, a pitanje je da li će Severni tok biti operativan pre stupanja na snagu izmenjene direktive - rekao je potparol komisije.

Radovi na izgradnji OBILAZNICE OKO BEOGRADA ulaze u poslednju fazu

Radovi na izgradnji OBILAZNICE OKO BEOGRADA ulaze u poslednju fazu

ISTORIJA NE GREŠI! Imali smo 19 poremećaja na tržištu nafte, a DVADESETI je NA POMOLU - svi ćemo osetiti POSLEDICE

ISTORIJA NE GREŠI! Imali smo 19 poremećaja na tržištu nafte, a DVADESETI je NA POMOLU - svi ćemo osetiti POSLEDICE

POČELA IZGRADNJA "SEVERNOG TOKA 2": Rusi jačaju svoj energetski uticaj na Evropu

POČELA IZGRADNJA "SEVERNOG TOKA 2": Rusi jačaju svoj energetski uticaj na Evropu

Kompanija priznaje da projekat neće biti operativan do leta, ali još uvek želi da EU potvrdi da će se "tretirati kao dovršen“ i da "spada u režim derogacije“, odnosno stavljanja van snage nekog propisa. U suprotnom, upozorio je, taj potez bi bio proizvoljan i diskriminatoran.

Pismo koje datira od 12. aprila je "obaveštenje o sporu EU" prema Ugovoru o energetskoj povelji, međunarodnom sporazumu koji postavlja pravila za prekograničnu saradnju u energetskoj industriji, uključujuči zaštitu investicija. Kompanija koja gradi Severni tok ima sedište u Švajcarsko, a Švajcarska i EU su potpisnice ovog sporazuma. Mnogo toga je na kocki.

Ako definicija kompanije preovlada, zemlja članica EU, u ovom slučaju Nemačka, imala bi zadnju reč u odobravanju derogacije. Međutim, u tumačenju komisije, Severni tok je novi cevovod i  morao bi podneti "zahtev za izuzeće" preko nemačkog energetskog regulatora i odluka bi pala na Brisel, da odobri ili odbaci zahtev.

Gasovod Severni tok 2
Foto: Profimedia

Ako Severni tok 2 ne može dobiti ono što želi, moraće primeniti pravila EU koja nalažu da njen jedini deoničar, ruski Gazprom, ne može biti vlasnik gasovoda i otpremnik gasa, te da druge kompanije moraju pristupiti završavanju dela cevovoda.

- Razlika između mogućnosti da se iskoristi derogacija ili ne je značajna - napisao je Varnig, tvdeći da će derogacija da štiti očekivanje investitora a i da bi ceo postupak mogao imati velike ekonomske posledice za kompaniju.

- Takvi problemi se ne razlikuju bitno za dovršen, napola dovršen ili skoro završen naftovod. Probelm je da su značajna finansijska sredstva uložena u infrastrukturu i rizik ulaganja koji se preduzimaju i da su pravila za posedovanje i upravljanje ovom infrastrukturom odjednom fundamentalno izmenjena novim propisom.

"Er Srbija" uvela opciju ČEK-IN za 28 gradova, vi samo treba da uradite JEDNU STVAR!

"Er Srbija" uvela opciju ČEK-IN za 28 gradova, vi samo treba da uradite JEDNU STVAR!

SRBI POŽELJNA RADNA SNAGA: Evo koje radnike najviše traže u inostranstvu

SRBI POŽELJNA RADNA SNAGA: Evo koje radnike najviše traže u inostranstvu

Od ovog VOĆA Srbi imaju ogromnu ZARADU, a ulaganja su MINIMALNA!

Od ovog VOĆA Srbi imaju ogromnu ZARADU, a ulaganja su MINIMALNA!

Kompanija Severni tok 2 saopštila je da je već uložila više od 5,8 milijardi evra u planiranje i izgradnju projekta vrednog 10 milijardi evra. Međutim, počela je izgradnja bez prethodnog dobijanja svih dozvola. Već su položili preko 1000 kilometara gasovoda, ali još uvek im je potrebna dozvola od Danske. Danski regulator je tražio da se mapira nova ruta, koja će verovatno odložiti izgradnju cevovoda nakon planiranog završetka ove godine.

Ruski gas
Foto: Profimedia

Komisija nije odgovorila na konkretna pitanja o pismu, u kojem je kompanija tražila odgovor od Brisela do 13. maja.

- Investitor može onda pokrenuti postupak za rešavanje sporova i u suštini zatražiti da investicioni tribunal dosudi štete uzrokovane mogućim kršenjem ugovora ili može odlučiti protiv toga - rekao je Kim Talus, profesor energetskog prava na Univerzitetu u Helsinkiju.

Severni tok 2, treba da isporuči 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje iz Rusije u Nemačku ispod Baltičkog mora. Time će udvostručiti kapacitete postojećeg gasovoda Severnog toka 1. Gazprom ima finansijsku podršku za pet zapadnoevropskih kompanija – austrijski OMV, anglo-holandski „Shell“, francuski „Engie“ i nemački „Uniper and Wintershall“

 

Pročitajte i:

SD energetika

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd